Κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν

Τρεις νέες παραστάσεις, με διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες αλλά κοινή διάθεση για μια «άλλη» ανάγνωση της ύπαρξης, ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

Κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν

Τρεις νέες παραστάσεις, με διαφορετικές αισθητικές αφετηρίες αλλά κοινή διάθεση για μια «άλλη» ανάγνωση της ύπαρξης, ξεκινούν αυτήν την εβδομάδα.

«Από την Αντιγόνη στη Μήδεια»

Κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν - εικόνα 1

Ο έρωτας, η προδοσία, το πάθος, η εκδίκηση, η φιλία, οικουμενικά ζητήματα της ύπαρξης που αποτύπωσαν ο Αισχύλος, ο Σοφοκλής και ο Ευριπίδης στα έργα τους αποτέλεσαν την αφετηρία για τη δημιουργία αυτής της παράστασης. Ο Κώστας Γάκης, συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής, τοποθετεί στον πυρήνα της παράστασης αρχετυπικές γυναικείες μορφές της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας και μαζί με τη Μαρία Παπαφωτίου αλλά και τους θεατές, που ανεβαίνουν κι εκείνοι στη σκηνή, ξεκινούν ένα θεατρικό ταξίδι στο χρόνο. Η παράσταση παίχτηκε για πρώτη φορά στη Σεούλ τον περασμένο Σεπτέμβριο (Άλφα-Ιδέα, από 9/2).

«Θραύσματα από τον Κάφκα»

Κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν - εικόνα 2

Ο Σάββας Στρούμπος μετά τη «Σωφρονιστική Αποικία» και τη «Μεταμόρφωση» ξανασυναντά τον Φραντς Κάφκα, μόνο που αυτήν τη φορά αγγίζει το θρυμματισμένο κόσμο του μέσα από τη μουσική γλώσσα του Γκεόργκι Κούρταγκ. Στη μουσικοθεατρική περφόρμανς που σκηνοθετεί, ο Στρούμπος αντιμετωπίζει το έργο του Ούγγρου μουσικοσυνθέτη ως ένα μουσικό/ηχητικό ταξίδι ως μια πορεία ζωής για τη συνάντηση με τον Άλλον μέσα μας, τον επικίνδυνο και τρελό, αλλά και τον Άλλον απέναντί μας, τον συνάνθρωπο, τον διαφορετικό, αυτόν που πολλές φορές μπορεί και να αποκλίνει από τις κοινωνικές νόρμες. Η μετάφραση του έργου είναι της Λένιας Ζαφειροπούλου και σύντομα θα εκδοθεί από τις εκδόσεις Νεφέλη. Συμμετέχουν η ηθοποιός Έλλη Ιγγλίζ, η σοπράνο Φανή Αντωνέλου και η Φανή Βοβώνη στο βιολί. (Άττις - Νέος Χώρος, από 8/1).

«Στα άκρα»

Κάνουν πρεμιέρα και αξίζουν - εικόνα 3

Ο Πέτρος Ζούλιας εστιάζει σε ένα από τα πιο λαμπρά πνεύματα της γαλλικής αλλά και της παγκόσμιας διανόησης, τον Ζορζ Μπατάιγ, μέσα από το έργο του «Γαλάζιο του Ουρανού». Δεν μεταφέρει ατόφιο το κείμενο στη σκηνή, αλλά το επεξεργάζεται και πατώντας πάνω στη διασκευή της Στέλλας Ζαφειροπούλου δημιουργεί μια παράσταση γεμάτη παλμό που ταυτίζει την εσωτερική περιοχή τού «εγώ» με τις κοινωνικοπολιτικές εξελίξεις και θέτει στο επίκεντρο την ανθρώπινη ύπαρξη και τα διαχρονικά μεγάλα ζητήματα γύρω από αυτήν: το θάνατο, τον έρωτα, την ελευθερία. Παίζουν οι: Αγοραστή Αρβανίτη, Γιώργος Βέττος, Λιάννα Παρούς, Δέσποινα Πέττα, Αντώνης Τρίκκης, Γιώργος Τσουρουνάκης, Μαίρη Χάγια, Κυριάκος Ψυχαλής. (Χώρα, από 12/2).

Περισσότερες πληροφορίες

Θραύσματα από τον Κάφκα

  • Performance
  • Διάρκεια: 75 '

Η ομάδα Σημείο Μηδέν συνεχίζει την έρευνά της πάνω στον Φραντς Κάφκα παρουσιάζοντας το μουσικό έργο του Ούγγρου συνθέτη Γκιόργκι Κούρταγκ.

Στα άκρα

  • Κοινωνικό
  • Διάρκεια: 100 '

Βασισμένο στο «Γαλάζιο του ουρανού» του Γάλλου συγγραφέα, το έργο παρακολουθεί την άνοδο του ναζισμού καθώς και την αιματηρή είσοδο στον Β΄ Παγκόσμιο Πολέμο

Από την Αντιγόνη στη Μήδεια

  • Σκηνική Σύνθεση
  • Διάρκεια: 90 '

Μια κατάδυση στα βάθη της γυναικείας φύσης μέσα από δέκα ηρωίδες αρχαίων ελληνικών τραγωδιών.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Θέατρο

Φεστιβάλ Αθηνών: Τριπλό εναρκτήριο ραντεβού στην Πειραιώς 260

Η πολυαναμενόμενη στιγμή έφτασε και η Πειραιώς 260 ανοίγει τις πόρτες της με μία διεθνή θεατρική παράσταση και δύο παραστάσεις χορού.

ΓΡΑΦΕΙ: ΤΩΝΙΑ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ
31/05/2024

Ο "Τυχαίος θάνατος ενός αναρχικού", η "Βότκα μολότοφ" και το "Lemon" ξεκινούν περιοδεία!

Τρεις παραστάσεις που είδαμε σε προηγούμενες σεζόν ξεκινούν την καλοκαιρινή πορεία τους σε διάφορα θέατρα της Αττικής, κάνοντας πρεμιέρα την ίδια μέρα του Ιουνίου.

Η Ελένη Ράντου συνεχίζει με το "Πάρτι της ζωής μου" τη σεζόν 2024-25

Η sold out παράσταση που χάρισε στην ταλαντούχα ηθοποιό το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας στα Θεατρικά Βραβεία Κοινού του "α" συνεχίζεται ακάθεκτη και για τρίτη σεζόν τον ερχόμενο χειμώνα.

Athens Comedy Festival: Το απόλυτο φεστιβάλ κωμωδίας σπάει κάθε ρεκόρ!

Το Athens Comedy Festival επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ (από 30/5) με πάνω από 30 παραστάσεις και 80 κωμικούς και καλεσμένους και, το σημαντικότερο, περισσότερες παραστάσεις από ποτέ με πρωταγωνιστή το ίδιο το κοινό, στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος".

6 παραστάσεις περφόρμανς και χορού για αυτή την εβδομάδα

Συγκεντρώσαμε για εσάς και σας προτείνουμε έξι ιδιαίτερες παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου καθώς και site specific performance που κάνουν πρεμιέρα από 30/5 έως και 5/6.

Αίμα στη σκηνή

Άκρως διασκεδαστική πρώτη πανελλήνια παρουσίαση ενός έργου που στηρίζεται στο εύρημα του "θέατρου μέσα στο θέατρο" και αφηγείται την τραγελαφική ιστορία ενός δευτεροκλασάτου θιάσου που ανεβάζει τον "Αμλετ". | Powered by Uber

Κήτος

Δύναμη, συναίσθημα, αμεσότητα και ειλικρίνεια -παρά τις ατέλειές του- διαθέτει το ανέκδοτο έργο του Βαγγέλη Ρωμνιού, ο εξομολογητικός μονόλογος ενός παχύσαρκου άνδρα, και ανεβαίνει σε μία εξίσου άμεση παράσταση από τον Ευάγγελο Βογιατζή. | Powered by Uber