Αυτόν τον Νοέμβριο, το Becoming Diva επιστρέφει στο Μουσείο Μαρία Κάλλας Δήμου Αθηναίων και μετατρέπει τη γνωστή μουσειακή διαδρομή σε ένα πεδίο ζωντανής δράσης, μεταμόρφωσης και αναζήτησης. Με αφετηρία τη ζωή και τη δημόσια εικόνα της Μαρίας Κάλλας, η performance διερευνά όσα επιλέγουμε να κρατήσουμε, όσα αφήνουμε πίσω και τις διαφορετικές εκδοχές του εαυτού που διεκδικούμε στην πορεία.

Συνδυάζοντας στοιχεία ξενάγησης, performance και μουσικής, το έργο προσκαλεί το κοινό σε μια διαφορετική περιήγηση μέσα στον χώρο του μουσείου, όπου η βιογραφία της Μαρίας Κάλλας γίνεται αφορμή για έναν πιο προσωπικό και ταυτόχρονα συλλογικό στοχασμό γύρω από το δικαίωμα να επαναπροσδιορίζει κανείς τον εαυτό του.
Η πρωτότυπη παραγωγή του Μουσείου Μαρία Κάλλας, σε δραματουργία της Δανάης Μέγα και του Στρατή Νταλαγιώργου, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο του Athens Pride 2026 και επιστρέφει τις Κυριακές του Νοεμβρίου 2026, ανοίγοντας ξανά έναν διάλογο γύρω από την ταυτότητα, την αυτοδιάθεση και την ελευθερία της μεταμόρφωσης.
Περιγραφή παράστασης
Μια site-specific performance στο Μουσείο Μαρία Κάλλας
Αν μπορούσες να αφήσεις πίσω σου μονάχα μία εκδοχή του εαυτού σου μέσα σε ένα μουσείο, ποια θα ήταν; Μια επίσκεψη στο Μουσείο Μαρία Κάλλας μετατρέπεται σταδιακά σε κάτι απρόβλεπτο. Οι αίθουσες ενεργοποιούνται, οι αφηγήσεις διαρρηγνύονται και η ζωή της Κάλλας παύει να παρουσιάζεται ως βιογραφία και γίνεται ένα πεδίο επιτόπου μεταμόρφωσης.

Το Becoming Diva είναι μια site-specific performance που κινείται ανάμεσα στην ξενάγηση, το happening και τη βιωματική τελετουργία. Τα εκθέματα, οι διαδρομές και οι ίδιοι οι χώροι του μουσείου αποτελούν πλέον ζωντανά σκηνικά τοπία που συνομιλούν διαρκώς με τα σώματα, τις φωνές, τους θεατές. Το μουσείο μετουσιώνεται, έτσι, σε έναν ενδιάμεσο χώρο, όπου το προσωπικό και το συλλογικό συνυπάρχουν για λίγο, χωρίς σαφή όρια.
Και κάπου ανάμεσα στα εκθέματα, τις σιωπές και τις φωνές, η έννοια της "ντίβας" απογυμνώνεται από τον μύθο της και επιστρέφει σε κάτι πιο ανθρώπινο, την ανάγκη να γίνει κανείς αυτό που ακόμη δεν τολμά.
Συντελεστές
- Στρατής Νταλαγιώργος
- Δανάη Μέγα, Στρατής Νταλαγιώργος
- Καλλιτεχνική Επιμέλεια: Δανάη Μέγα
- Ερμηνεία: Γιάννης Σίμος
- Διοργάνωση: Μουσείο Μαρία Κάλλας, Μορφούλα Γαλοπούλου, Υπεύθυνη Καλλιτεχνικών Δράσεων και Εμπλοκής Κοινότητας
Πληροφορίες
- Ημερομηνίες: Κυριακές, 1, 8, 15, 22 Νοεμβρίου 2026
- Ώρα: 19:00
- Διάρκεια: 1 ώρα
- Προπώληση εισιτηρίων: more.com

