"Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας" στο επίκεντρο διημερίδας στην Εθνική Πινακοθήκη

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026, η είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη και στις δράσεις της διημερίδας είναι δωρεάν.

Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας. Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος,

Κάθε έκθεση αποτελεί μια πρόταση για να δούμε τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική. Η ολοκλήρωσή της αφήνει πίσω της όχι μόνο εικόνες και γνώσεις, αλλά και ερωτήματα που εξακολουθούν να μας συνοδεύουν. Η έκθεση Ο Κόσμος της Πρωτοπορίας. Πόλη, Φύση, Σύμπαν, Άνθρωπος, καρπός της συνεργασίας της Εθνικής Πινακοθήκης με το MOMUS – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, έδωσε την ευκαιρία να συναντήσουμε τη Ρωσική Πρωτοπορία μέσα από τη δυναμική σχέση του ανθρώπου με τον κόσμο που τον περιβάλλει. Από την πόλη και τη φύση έως το σύμπαν, η καλλιτεχνική δημιουργία αναδείχθηκε ως πεδίο πειραματισμού, αμφισβήτησης και ουτοπικής σκέψης.

Η διημερίδα που πραγματοποιείται με την ολοκλήρωση της έκθεσης δεν αποτελεί, επομένως, έναν επίλογο αλλά μια ακόμη δυνατότητα να επανεξετάσουμε τα ερωτήματα που έθεσε η Πρωτοπορία μέσα από διαφορετικές επιστημονικές προσεγγίσεις και μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης. Η ιστορία της Συλλογής Κωστάκη, η διαδρομή της, οι άνθρωποι που συνέβαλαν στην ανάδειξή της, αλλά και η ίδια η εμπειρία της έκθεσης θα συναντηθούν, κατά τη διάρκεια της διημερίδας, με τη μουσική και τον κινηματογράφο, αλλά και με την εκπαίδευση. 

Η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς πραγματοποιείται τριάντα χρόνια μετά την πρώτη μεγάλη παρουσίαση της Συλλογής Κωστάκη στην Ελλάδα, στην Εθνική Πινακοθήκη το 1995, σε επιμέλεια της Άννας Καφέτση. Η διημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της.

Η ολοκλήρωση της έκθεσης γίνεται αφορμή για να συνεχίσουμε να σκεφτόμαστε την τέχνη ως έναν χώρο ελευθερίας, πειραματισμού και διαλόγου· έναν χώρο όπου μπορούμε να φανταστούμε και, κυρίως, να διεκδικήσουμε διαφορετικούς κόσμους.

Στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026, η είσοδος στην Εθνική Πινακοθήκη και στις δράσεις της διημερίδας είναι δωρεάν.

Πληροφορίες:

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2026 

Σάββατο 26 & Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου

Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου


 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"SOLITAIRE": Η νέα αφήγηση της Μάρια Μπαχά

Παρουσιάζονται έργα που αποσυνδέονται από το αρχικό τους πλαίσιο και συνθέτουν απρόσμενες αφηγήσεις, με αφετηρία το παιχνίδι της πασιέντζας

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/10/2026

Οι ιστορικές εγκαταστάσεις του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο γεμίζουν τέχνη και φως

Άνοιξε στο κοινό με ελεύθερη είσοδο η έκθεση Η ΔΕΗ Συναντά την Τέχνη Vol. 2 με 55 έργα στον Ιστορικό ΑΗΣ Νέου Φαλήρου.

10 βιβλία για την 28η Οκτωβρίου

Από ιστορικά δοκίμια ως και ποίηση, εξερευνούμε τη σημερινή επέτειο μέσα από τις σελίδες των βιβλίων που φέρνουν πιο κοντά μας το ακόμα επίκαιρο βίωμα της εποχής.

Αυτές οι βιβλιοθήκες στον Πειραιά γίνονται στέκια λογοτεχνίας

Διαβάστε εντός το πρόγραμμα των εργαστηρίων για ενήλικες που διοργανώνουν οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Ο Σολοικισμός επιστρέφει αφιερωμένος στους αλούτερους

Το Φεστιβάλ Ποίησης σε καλλ. διεύθυνση Ευά Παπαδάκη έρχεται στα Ζαγοροχώρια, με εικαστικές εγκαταστάσεις, προβολές, εργαστήρια και συμμετέχοντες όπως οι Carol Sansour, Θάνος Γώγος, Κωστής Χαραμουντάνης.

Μια Κυριακή στο "clinamen" χωρίς εισιτήριο

Η εγκατάσταση του Céleste Boursier-Mougenot μας υποδέχεται την πρώτη ημέρα του μήνα, με ελεύθερη είσοδο, στο μόνο σωζόμενο αθηναϊκό υπαίθριο θέατρο της Belle Epoque.

Εσείς είδατε αυτά τα νέα εξώφυλλα των εκδόσεων Καστανιώτη;

Ο Μάριο Βάργκας Λιόσα επανεκδόθηκε "φορώντας τα καλά του", χάρη σε έναν διεθνούς φήμης εικονογράφο. Δείτε τι μάθαμε για αυτό αλλά και τη νέα κυκλοφορία στα ελληνικά του Περουβιανού Νομπελίστα.