Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει το "Botanical Relics: Chapter II" στη Σίφνο

Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει από 31 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στο Κάστρο της Σίφνου τη νέα έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη των φυτών.

Botanical Relics, Αλεξία Ψαραδέλη

Στο δεύτερο κεφάλαιο της ενότητας Botanical Relics, η Αλεξία Ψαραδέλη συνεχίζει την έρευνά της γύρω από τη μνήμη των φυτών και τη σχέση τους με τον χώρο, μετατοπίζοντας αυτή τη φορά το ενδιαφέρον από τη συλλογή στη σύνθεση. Η νέα ατομική της έκθεση Botanical Relics: Chapter II που εγκαινιάζεται τη Παρασκευή 31 Ιουλίου στις 19:00 και φιλοξενείται στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου της Σίφνου έως τις 7 Αυγούστου 2026, παρουσιάζει ένα σύνολο έργων όπου φυτικά θραύσματα, ύφασμα, κέντημα, πέτρα και μέταλλο συνυπάρχουν σε ένα περιβάλλον που ισορροπεί ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρώπινο, το εύθραυστο και το ανθεκτικό.

Botanical Relics, Αλεξία Ψαραδέλη

"Τα αποξηραμένα φύλλα λειτουργούν ως επιφάνειες καταγραφής, αποκτώντας μέσα από τη διαδικασία επεξεργασίας και ραψίματος μια δεύτερη, εύθραυστη ζωή". Οι χειρονομίες της σύνδεσης, της φροντίδας και της επανασύνθεσης διατρέχουν το σύνολο των έργων, ενώ η χρήση υλικών όπως η σιφνέικη πέτρα και τα υφασμάτινα θραύσματα παραπέμπει τόσο στο φυσικό όσο και στο καθημερινό, οικιακό τοπίο. Η έκθεση Botanical Relics: Chapter II διαμορφώνει έναν χώρο όπου η φθορά, η μνήμη και η μεταμόρφωση συνυπάρχουν, προτείνοντας μια διαφορετική εμπειρία του χρόνου — τον αργό χρόνο της φύσης. Μέσα από αυτή τη συνθήκη, η Ψαραδέλη μας καλεί να αφουγκραστούμε τη νοημοσύνη της φύσης (ΝΙ / natural intelligence) ως αντίβαρο στις τεχνολογικές αφηγήσεις του παρόντος.

Botanical Relics, Αλεξία Ψαραδέλη

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Αλεξία Ψαραδέλη (1991) είναι εικαστικός, με έδρα την Αθήνα. Χρησιμοποιώντας ως υλικά το ύφασμα, τον πηλό και video performance δημιουργεί εγκαταστάσεις – αφηγηματικούς χώρους όπου πραγματεύεται έννοιες όπως η μνήμη, η θηλυκότητα και η οικολογία. Ως αποφοίτος της ΑΣΚΤ (2014) συνέχισε τις σπουδές της στο Edinburgh College of Art (2015 – 2016) με υποτροφία του Iδρύματος Ωνάση, λαμβάνοντας και την υποτροφία Andrew Grant Bequest. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και τη Σκωτία. Το 2023 – 2024 παρουσίασε τις ατομικές εκθέσεις "Μήρες” στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα και "Μήρες των Κυκλάδων” στο Πολιτιστικό Κέντρο Αρτεμώνα στη Σίφνο, γλυπτικό έργο που πραγματεύεται τη μετατροπή της γυναικείας φύσης σε δομικό υλικό και την έννοια της γυναικείας θυσίας από τη βαλκανική λαογραφία έως σήμερα. Το εν εξελίξει πρότζεκτ "Botanical Relics” διερευνά φυτικά θραύσματα αστικών και φυσικών οικολογιών ως φορείς ανθρώπινων και μη ανθρώπινων ιστοριών. Το πρώτο κεφάλαιο παρουσιάστηκε στο Παλαιό Σχολείο του Κάστρου το καλοκαίρι του 2025. Έργα της υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Botanical Relics, Αλεξία Ψαραδέλη

Πληροφορίες:

Τοποθεσία: Παλαιό Σχολείο του Κάστρου, Σίφνος

Εγκάινια: 31 Ιουλίου, 19:00 μ.μ.

Διάρκεια: 31 Ιουλίου – 7 Αυγούστου 2026

Ωράριο Λειτουργίας: Καθημερινά 12:00 – 14:00 & 19:00 – 22:00

Με την υποστήριξη των Φίλων του Κάστρου Σίφνου

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Ο Τόπος μου": Οι μαθητές αναδεικνύουν δημιουργικά την ελληνική πολιτιστική κληρονομιά

Η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη ολοκλήρωσε τον μαθητικό διαγωνισμό "Ο Τόπος μου", με 11 διακρίσεις και συμμετοχές από σχολεία όλης της Ελλάδας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/07/2026

Νέο κεφάλαιο για την πολιτιστική κληρονομιά με την ψήφιση του νομοσχεδίου

Η Βουλή ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για την πολιτιστική κληρονομιά, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα πνευματικά δικαιώματα, με νέους φορείς και μεταρρυθμίσεις.

Τέχνη υπό Διωγμό: Ένας ψηφιακός χάρτης δίνει καταφύγιο στους εκτοπισμένους καλλιτέχνες

Οι ερευνήτριες Ειρήνη Βουζελάκου και Σβετλάνα Μίντσεβα, μαζί με τον Marc-André Schmachtel του Ινστιτούτου Γκαίτε, μιλούν στο "α" για το νέο ψηφιακό εργαλείο που μετατρέπει την πολιτιστική αλληλεγγύη σε πράξη, συνδέοντας απειλούμενους δημιουργούς με δίκτυα προστασίας στην Ανατολική Ευρώπη.

Ο Βλάσης Φρυσίρας συστήνεται ως συλλέκτης και ζωγράφος σε μια διπλή έκθεση

Η έκθεση στο Κέντρο Πολιτισμού "Ελληνικός Κόσμος" φωτίζει σε όλες της τις πτυχές τη σχέση ζωής που ανέπτυξε ο Βλάσης Φρυσίρας με την τέχνη της ζωγραφικής και αναπτύσσεται σε δύο αυτόνομες ενότητες.

Η νέα έκθεση του Αργύρη Ραλλιά συνομιλεί με την παράδοση της τηνιακής μαρμαροτεχνίας

Στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Τήνου, ο Αργύρης Ραλλιάς παρουσιάζει τη "Λιτανεία", μια έκθεση για τη μνήμη, την πίστη και τη δύναμη της ύλης.

Η Τήνος γίνεται ένας ζωντανός τόπος τέχνης, μνήμης και φροντίδας

Μια μοναδική έκθεση σπουδαίων καλλιτεχνών συναντά το οικοσύστημα φροντίδας του νησιού από τις 8 ως τις 25 Οκτωβρίου συνοδευόμενη από πολυεπίπεδες δράσεις.

Ποια βιβλία δανειστήκαμε περισσότερο από τις δημοτικές βιβλιοθήκες το 2025;

Μια γυναίκα συγγραφέας φιγουράρει στις 5 πρώτες θέσεις της λίστας.