"Seeking Sanctuaries": Ιστορίες προσφυγιάς μέσα από τον φακό

Μια έκθεση φωτογραφίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Δικτύου Μέλισσα στο Beehive φωτίζει διαδρομές εκτοπισμού, πράξεις υποδοχής και τις ανθρώπινες ιστορίες πίσω από τις προσφυγικές μετακινήσεις.

Seeking Sanctuaries

Μια έκθεση που διερευνά τις έννοιες του καταφυγίου, του αναγκαστικού εκτοπισμού και της αλληλεγγύης παρουσιάζουν η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Μέλισσα στον νέο πολιτιστικό χώρο Beehive, στην Αθήνα. Η έκθεση "Seeking Sanctuaries: Stories of Movement, Acts of Welcome" θα φιλοξενείται από τις 22 Ιουλίου έως τις 18 Οκτωβρίου, με αφορμή τη συμπλήρωση 75 χρόνων από τη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το Καθεστώς των Προσφύγων.

Μέσα από τη φωτογραφία και την οπτική αφήγηση, η έκθεση επιχειρεί να ανοίξει έναν ουσιαστικό διάλογο γύρω από την έννοια της προστασίας και το διαχρονικό δικαίωμα των ανθρώπων να αναζητούν ασφάλεια.

Στον πυρήνα της βρίσκεται η φωτογραφική δουλειά του Enri Canaj, "Say Goodbye Before You Leave", η οποία συνομιλεί με σπάνιο αρχειακό υλικό από τις συλλογές της Ύπατης Αρμοστείας. Οι εικόνες συνδέουν σύγχρονες προσφυγικές διαδρομές από τη Συρία και τη Σαχάρα έως τη Λαμπεντούζα, το Αιγαίο, τη Μόρια και την Ειδομένη με τη μακρά ιστορία του αναγκαστικού εκτοπισμού, της διεθνούς προστασίας και της ανθρωπιστικής ανταπόκρισης.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 22 Ιουλίου, στις 19:30, με ένα πρόγραμμα που συνδυάζει φωτογραφία, μουσική και κινηματογράφο. Η βραδιά περιλαμβάνει ξενάγηση στην έκθεση, μουσική performance της Αγγελικής Τουμπανάκη μαζί με τη χορωδία Polyphony Melissa, καθώς και την προβολή του 40λεπτου ντοκιμαντέρ "Allies in Exile" του Σύρου σκηνοθέτη Hasan Kattan, στον θερινό κινηματογράφο Fatima and Halima, στην αυλή του Beehive. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, χωρίς παροχή διερμηνείας.

Το ντοκιμαντέρ ακολουθεί δύο Σύρους κινηματογραφιστές, των οποίων οι ζωές άλλαξαν οριστικά εξαιτίας του πολέμου. Μέσα από τη φιλία τους και την ανάγκη να αφηγηθούν ιστορίες, αναζητούν τρόπους να επαναπροσδιορίσουν τις έννοιες της πατρίδας, του ασύλου και της ασφάλειας. Η παραγωγή υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Displacement Film Fund, μιας πρωτοβουλίας που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες, με τη στήριξη της Πρέσβειρας Καλής Θέλησης της Ύπατης Αρμοστείας, Cate Blanchett.

Από τον Σεπτέμβριο, η έκθεση θα πλαισιωθεί από δημόσιες συζητήσεις γύρω από το τι σημαίνει σήμερα ένας "τόπος προστασίας" (sanctuary) και πώς μπορεί να διαμορφωθεί το μέλλον της προσφυγικής προστασίας. Παράλληλα, θα φιλοξενήσει σχολικές επισκέψεις και εκπαιδευτικά προγράμματα, ενισχύοντας τον εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα της.

Η διοργάνωση φιλοξενείται στο Beehive, τον νέο χώρο τέχνης και κοινότητας του Δικτύου Μέλισσα, που στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο σχολικό κτίριο του Μεσοπολέμου, στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος αποτελεί φυσική συνέχεια της δράσης του Δικτύου Μέλισσα, το οποίο από το 2014 υποστηρίζει γυναίκες με μεταναστευτικό και προσφυγικό υπόβαθρο, προωθώντας τη δημιουργικότητα, την κοινωνική ένταξη και την ενεργό συμμετοχή στα κοινά.

  • Ώρες λειτουργίας (Ιούλιος): Τετάρτη – Κυριακή, 11:00-14:00 και 17:00-20:00.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Seeking Sanctuaries: Stories of Movement, Acts of Welcome

  • Φωτογραφία

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Δίκτυο Μέλισσα παρουσιάζουν έκθεση φωτογραφίας με αφορμή τα 75 χρόνια της Σύμβασης για τους Πρόσφυγες. Η έκθεση αναδεικνύει, μέσα από σύγχρονο και αρχειακό φωτογραφικό υλικό, ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού και προσφυγικής προστασίας.

Beehive

Μετσόβου 10, Κυψέλη
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για εφήβους από τον Φίλιππο Μανδηλαρά

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εργαστήρι όπου μαθητές γυμνασίου-λυκείου θα χρησιμοποιήσουν τον λόγο για να μιλήσουν για τα μεγάλα ερωτήματα της εφηβείας, δουλεύοντας με αληθινές και ψεύτικες ειδήσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/09/2026

Η μουσική του αρχαίου δράματος ζωντανεύει στην "Ευριπίδου Γη"

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro παρουσιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου μια μουσική διαδρομή στα χορικά και τις σκηνικές συνθέσεις που σημάδεψαν το σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος.

Vers l’Aigua / About Water: Όταν το νερό γίνεται τέχνη

Η νέα έκθεση της Uni.Versus Art Room φέρνει στην Αθήνα το σύγχρονο κόσμημα των Joyas Sensacionales και δύο έργα της Giota Vorgia.

Η Αλίκη Παππά στήνει έναν απόκοσμο εικαστικό κόσμο στο "Nullibi Nemo"

Η αίθουσα τέχνης εκφραση – γιαννα γραμματοπουλου φιλοξενεί, από τις 17 Σεπτεμβρίου, τη νέα ατομική έκθεση της εικαστικού με έργα που ισορροπούν ανάμεσα στο γκροτέσκο και το ονειρικό.

Πώς μοιάζει, αλήθεια, η Οδός Ιάσονος στο Μεταξουργείο;

Η ατομική έκθεση της Μαργαρίτας Μυρογιάννη στρέφει το βλέμμα σε μια πραγματικότητα που είναι ήδη παρούσα μέσα στον αστικό ιστό.

Η πρώτη ατομική έκθεση του Aubert Issachar στην Ελλάδα ανοίγει στη Roma Gallery

Η Roma Gallery φιλοξενεί την πρώτη ατομική έκθεση του διεθνούς καλλιτέχνη στην Ελλάδα, από τις 17 Σεπτεμβρίου έως τις 10 Οκτωβρίου.

Κάπως έτσι θα μοιάζει ο Σεπτέμβριος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή

Workshops, υιοθεσία παραλίας και ό,τι θα γεμίσει το πρόγραμμα αυτού του μήνα στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή.