Οι Σταυροί ως εικαστικά σύμβολα υπαρξιακής αγωνίας

Ο Γιώτης Μπαλοδήμος στην ατομική του έκθεση μας ωθεί σε μια επαναγνωριμία με το οικείο θρησκευτικό σύμβολο του σταυρού, με γλυπτά έργα μεγάλης γκάμας υλικών.

Γιωτης Μπαλοδήμος 'Σταυροί'

Ο καλλιτέχνης Γιώτης Μπαλοδήμος, στην έκθεσή του "Σταυροί",  με αναβλύζουσα εφευρετικότητα και καλλιτεχνική αρτιότητα, καταθέτει μια σειρά γλυπτών σταυρικών έργων για να συνθέσει ένα εξέχον αλφαβητάριο έμπνευσης, οικονομίας μέσων, ανακύκλωσης και επανάχρησης εφήμερων υλικών και έξεργης χειρωναξίας. Ξύλα και υφάσματα, πρόκες και καρφιά, γύψος και κερί, πλαστικά απορρίμματα, σχοινιά, στημόνια και κουρελάκια, αλυσίδες και ρινίσματα ή ελάσματα μετάλλου, πλάθονται και υφαίνονται, κεντιούνται και ζωγραφίζονται, αρμολογούνται και τρέπονται σχεδόν θαυματουργά σε αισθητικές και εννοιολογικές αυτοτέλειες. Συνδυάζοντας με μαεστρία χιούμορ και τρυφερότητα, ο Μπαλοδήμος συναρμολογεί έτσι τα υλικά του ώστε να δημιουργήσει αυτόνομες καλλιτεχνικές οντότητες, μσε σαφή αφετηρία και νόημα. 

Γιώτης Μπαλοδήμος

Τα έργα του, λειτουργούν ως τάματα και μικρές προσευχές του καιρού μας, και απευθύνονται σε μια ενιαία ανθρωπότητα όπου οι κοινές υπαρξιακές και μεταφυσικές αγωνίες την οδηγούν σε εξοντωτική και έντονη σύγκρουση. 

Πληροφορίες έκθεσης

  • Εγκαίνια: 29 Απριλίου, 19.00
  • Διάρκεια: 29 Απριλίου-10 Μαΐου
  • Ώρες λειτουργίας: 11.00-20.00
  • Βρυσάκι, Πλάκα
  • Επιμέλεια: Ίρις Κρητικού
  • Είσοδος ελεύθερη.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γιώτης Μπαλοδήμος: Σταυροί

  • Μεικτά Μέσα

Συνθέτοντας ένα εξέχον αλφαβητάρι έμπνευσης και δημιουργικής ανακύκλωσης μέσων, παρουσιάζεται μια σειρά γλυπτικών σταυρών, από μια μεγάλη ποικιλία υλικών που δημιουργούν αισθητικές και εννοιολογικές αυτοδύναμες οντότητες.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένας πρακτικός οδηγός για βήματα μακριά από την κατάθλιψη

Το βιβλίο ψυχολογίας "Κατάθλιψη: Βήματα ελπίδας από μια θεραπεύτρια" της Monika Kuros κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδόσεις Αγγελάκη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
28/04/2026

Μια ξενάγηση στη Εθνική Πινακοθήκη ξεσκονίζει "Το σάβανο του ελληνικού φωτός"

Με αφορμή την έρευνα της Νατάσας Μπιζά για την έκθεση "Changing Grounds, Συμπληρωματικές αφηγήσεις στο αρχείο της Εθνικής Πινακοθήκης" η ξενάγηση μας καλεί να ξαναδιαβάσουμε την έννοια "φως".

Το "SMCK On Reel: Τρεις μύθοι για την Αθήνα" έρχεται στο Ινστιτούτο Γκαίτε με ελεύθερη είσοδο

Διεθνείς δημιουργοί σύγχρονου κοσμήματος αποτυπώνουν σε βίντεο τις νέες αξίες ενός ταχέως μεταβαλλομένου κόσμου και παρουσιάζουν την έκθεση στο SMCK Art Space.

Τρεις νέες κυκλοφορίες παιδικών βιβλίων από τις εκδόσεις Καστανιώτη

Αν ψάχνετε ένα βιβλίο για το παιδί σας, προκειμένου να περάσει ευχάριστα το τριήμερο που έρχεται, τότε σας έχουμε τρεις καλές προτάσεις.

"Αθήνα Αδιάβα -σ- τη": Μια σελίδα στο facebook διεκδικεί τη Δημόσια Δημοτική Βιβλιοθήκη, που δικαιούνται οι κάτοικοι μιας πόλης

Από το ωράριο λειτουργίας, μέχρι την προσβασιμότητα και τους τίτλους στα ράφια, η Μαρία Τόπαλη και ο Θοδωρής Ρακόπουλος διεκδικούν μια Δημόσια Δημοτική Βιβλιοθήκη, αντάξια για τους αναγνώστες.

"Her Mess": H νέα έκδοση της εικαστικού Όλγας Μηλιαρέση-Φωκά παρουσιάζεται στο Hyper Hypo

Η έκδοση καταγράφει το ομότιτλο πρότζεκτ, μια συνεχιζόμενη guerrilla καμπάνια που έχει καταλάβει τους δρόμους της Πόλης του Μεξικού, της Αθήνας και του Βερολίνου μέσω αφισοκόλλησης.

Ο Γιώργος Λουλούδης φωτίζει τα ελληνικά τοπία

Ο Λουλούδης παρουσιάζει το συναρπαστικό φωτεινό τοπίο της νέας ενότητας της δουλειάς του, που ξεκίνησε με ένα θερινό σημειολογικό εικονολόγιο για τις Κυκλάδες 3 χρόνια πριν.