Η Line Kallmayer επιστρέφει στην πρώτη φορά που πήρε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια της

Η έκθεση της Line Kallmayer εντάσσεται σε μια εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία που αφορά την προσοχή, την αντίληψη και τον μηχανισμό παραγωγής εικόνων.

Line Kallmayer

Το έργο (Re)turning που παρουσιάζεται από το Closing Soon στα Τζάμια Κρύσταλλα στον Κεραμεικό εξετάζει το ερώτημα του πώς κάτι αρχίζει — πώς κάτι παίρνει μορφή. Είναι άραγε αυτό ένα εύλογο ερώτημα; Επιστρέφοντας στη στιγμή που για πρώτη φορά "πήρε μια φωτογραφική μηχανή στα χέρια της", η Line Kallmayer στοχάζεται πάνω στον ρόλο του φακού, καθώς και στο παλιό υλικό που βρισκόταν φυλαγμένο κάτω από το παιδικό της κρεβάτι, στο σπίτι της μητέρας της.

Το (Re)turning αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς μια εκτενέστερη μελέτη πάνω στην έννοια και τους μηχανισμούς της προσοχής μέσω μιας σειράς διερευνητικών προσεγγίσεων. Το έργο εντάσσεται σε μια εν εξελίξει ερευνητική διαδικασία που αφορά την προσοχή, την αντίληψη και τον μηχανισμό παραγωγής εικόνων.

Στον πυρήνα της δουλειάς της Kallmayer βρίσκεται η χρήση της γραφής ως εργαλείου αναστοχασμού πάνω στον φακό. Εμπλέκεται με αφηγηματικές δομές που έχουν διαμορφωθεί μέσα από μακροχρόνια έρευνα και τις αναδιαμορφώνει, επιχειρώντας να διευρύνει και να διερευνήσει τα όρια της γλώσσας και της φαντασίας. Προσεγγίζει έτσι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο πλαίσιο, εντός του οποίου οι εικόνες —και η σχέση μας με αυτές— υφίστανται και οι ιστορίες γράφονται και αφηγούνται.

Η έκθεση (Re)turning / A Practice of Attention παίρνει τη μορφή μιας εγκατάστασης αποτελούμενης από μια βιντεοπροβολή σε πλεξιγκλάς, μια συλλογή αντικειμένων, ένα αρχειακό έργο σε οθόνη και μια αιωρούμενη εκτύπωση σε γυαλί.

Λίγα λόγια για την καλλιτέχνη

Η Line Kallmayer είναι εικαστική καλλιτέχνις, συγγραφέας, μεταφράστρια και ερευνήτρια, της οποίας η πρακτική συνδυάζει το κείμενο με μέσα βασισμένα στη χρήση φακού και την περφόρμανς. Έχει σπουδάσει στο Goldsmiths University of London, στο Malmö Art Academy, και στο Polish National Film School. Το έργο της αξιοποιεί συχνά αυτοβιογραφικές δομές ως αφετηρίες για τη διερεύνηση ηθικών, επιστημολογικών και αισθητικών ζητημάτων. Η πρακτική της βασίζεται τόσο στα υλικά που χρησιμοποιεί όσο και στη λειτουργία του διαλόγου και περιλαμβάνει μέσα όπως το φιλμ, η περφόρμανς, η γραφή και η έρευνα. Έχει δημοσιεύσει εκτενώς, μεταξύ άλλων τα βιβλία Ten Days with an Exorcist (2013, Green Is Gold) και Bird (2017, Catalyst Press), καθώς και δοκίμια και πεζά κείμενα στα περιοδικά The White Review και AGNI. Αυτή την περίοδο δουλεύει πάνω σε ένα μυθιστόρημα.

Info:

Εγκαίνια: 23 Απριλιου στις 18:00

Ημερομηνίες: 23 - 29 Απριλίου

Ώρες: 18:00–21:00

Τοποθεσία: Τζάμια Κρύσταλλα, Αγίου Όρους 10, 104 35 Αθήνα (Κεραμεικός)

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Συγγνώμη για τη φασαρία αλλά εμείς θα παίξουμε μπάλα"... στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης

Μπορεί ένα καινούριο κινητό να σε κάνει ευτυχισμένο; Γιατί χειροκροτάμε μόνο αυτόν που σκοράρει; Γιατί παίζουμε ποδόσφαιρο;

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
14/04/2026

Γιατί δεν πήρε το Booker η "Οντισιόν" είπαμε;

Από τα πιο ανησυχητικά ενδιαφέροντα βιβλία που διαβάσαμε από τις νέες εκδόσεις το μυθιστόρημα της Katie Kitamura είναι ένα εντυπωτικό σχόλιο για την οικογένεια, το γάμο αλλά και τη δημιουργικότητα.

Η Μαρία Φακίνου έγραψε την πιο ειλικρινά αθηναϊκή ιστορία μιας σχέσης

Και το έκανε με τη χαρακτηριστική μουσικότητα της γραφής της στα καλύτερά της, στο νέο της βιβλίο - αρχείο μιας εποχής της Αθήνας "Όλα τα δέντρα".

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13/04-19/04)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Τρεις εκδηλώσεις του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης στην Πάρο με ελεύθερη είσοδο

Το Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει μια σειρά από εκδηλώσεις με θέμα την εκπαίδευση, τη γαστρονομία αλλά και ιστορίες και μνήμες της Πάρου.

Είναι ο Qabel, η ελληνική εκδοχή του Βιντσέντζο Λατρόνικο;

Μετά την "Τελειότητα" του Βιτσέντζο Λατρόνικο ένα ακόμη πράσινο βιβλίο των εκδόσεων Loggia τοποθετεί σε πρώτο πλάνο τα βιώματα μιας ματαιωμένης γενιάς.

Τι μυστικά κρύβει η "Αγαπημένη μας δασκάλα";

Κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο μυστηρίου της Μανταλένα Βάλιο Τανέτ που μας ταξιδεύει στην Ιταλία του 1970.