Modern ARTεμις: Εκεί όπου η σύγχρονη τέχνη εμπνέεται από την αρχαιότητα

Όχι μόνο ένα εικαστικό γεγονός με πηγή έμπνευσης την Αρχαιότητα, αλλά ένας συνεχής διάλογος, μέσω της τέχνης, του παρελθόντος με το παρόν.

Modern ARTεμις

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 18 Απριλίου στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Χαλκίδας τον Μάιο του 2026 και στόχος είναι να ολοκληρώσει την διαδρομή της στην Ελβετία.

Με αφετηρία την κομβική ανασκαφή στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, η έκθεση Modern ARTεμις – Η αρχαία Αμάρυνθος στην Εύβοια, πρωτοβουλία της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Ελλάδα και του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, φέρνει σε ουσιαστικό διάλογο την αρχαιολογική έρευνα με τη σύγχρονη εικαστική δημιουργία.

Modern ARTεμις

Την έκθεση, που επιμελούνται η Δρ. Όλγα Πολυχρονοπούλου, ο Δρ. Tobias Krapf και η Ίρις Κρητικού, συγκροτούν έργα εννέα καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ελβετία και την Κύπρο, οι οποίοι προσεγγίζουν, ο καθένας με τη δική του ματιά, τον χώρο, τον χρόνο και τα ίχνη του παρελθόντος, συνθέτοντας ένα πολυεπίπεδο πεδίο θέασης και στοχασμού.
Εμπνεόμενοι από τον χώρο της αρχαίας Αμαρύνθου, το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, την ανασκαφή, το μουσείο, τα ευρήματα και το ιστορικό και συμβολικό φορτίο του τόπου, οι καλλιτέχνες προσεγγίζουν αυτό το πλέγμα αναφορών όχι ως ένα στατικό αρχαιολογικό εύρημα, αλλά ως ζωντανό πεδίο μνήμης, συμβόλων και μορφών.

Modern ARTεμις

Από τον  Ιούλιο του 2023, η Ελβετική Σχολή οργανώνει το πρόγραμμα Modern ARTεμις, Η αρχαία Αμάρυνθος στην Εύβοια. Το γεγονός αυτό είναι μια πραγματική καινοτομία για μια ξένη αρχαιολογική σχολή, η οποία πέρα από το ερευνητικό και ανασκαφικό έργο επεκτείνεται και στο χώρο της σύγχρονης τέχνης με πηγή έμπνευσης την Αρχαιότητα και βασικά με μια άμεση επαφή καλλιτεχνών με την ανασκαφή.
Το πρόγραμμα Modern ARTεμις, περιλαμβάνει τρία στάδια: Το πρώτο (προετοιμασία, εφαλτήριο, ερεθίσματα) αφορά ένα διαδραστικό εργαστήριο στον χώρο της ανασκαφής, σύμφωνα με το παράδειγμα της Art Residency. Το δεύτερο στάδιο είναι η προετοιμασία της δημιουργίας των έργων και η υλοποίηση από τους εικαστικούς. Το τρίτο στάδιο (output) συναντά το κοινό, με την έκθεση των έργων σε χώρους πολιτισμού.  

Η Ιφιγένεια Σδούκου, η Άννα Αχιλλέως Staeubli, ο Πραξιτέλης Τζανουλίνος, ο Θράσος Αβαριτσιώτης, η Κατερίνα Βέλλιου, η Noemi Niederhauser, οι Karl και Nicole Reber και η Judit Villiger αρθρώνουν διαφορετικές εικαστικές προσεγγίσεις γύρω από τον μύθο της Αρτέμιδος, την ανασκαφική εμπειρία, το ίχνος του ιερού, τη σχέση ανθρώπου και τοπίου, καθώς και τη διαρκή συνάντηση παρελθόντος και παρόντος. Μέσα από έργα που κινούνται από το συμβολικό στο υλικό και από το τεκμήριο στη μεταμόρφωσή του, η έκθεση συγκροτεί ένα πολυφωνικό σύνολο, όπου η Αρχαιότητα μετασχηματίζεται σε σύγχρονη εικαστική εμπειρία.

Modern ARTεμις

Επιμελητές:
Δρ Ολγα Πολυχρονοπούλου, Αρχαιολόγος, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (ΠΑΔΑ)
Dr Tobias Krapf, Αρχαιολόγος, Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα (ΕΑΣΕ/ESAG)
Ιρις Κρητικού, Αρχαιολόγος, Ιστορικός της Τέχνης, Επιμελήτρια εκθέσεων

Πληρφορίες
Εγκαίνια: 21 Απριλίου
Διάρκεια: 18 Απριλίου εώς 3 Μαΐου
Χώρος: Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων, Βασ. Σοφίας Πάρκο Ελευθερίας
Ωράριο λειτουργίας:
Τρίτη έως Παρασκευή 11-7 μ.μ. | Σάββατο και Κυριακή 10-3 μ.μ. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μιλτιάδης Χατζηγιάννης το χρωστάει στον (παιδικό) εαυτό του να μιλήσει

Με αφορμή την πρώτη ατομική του έκθεση, είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τον Μιλτιάδη Χατζηγιάννη, μια νέα φωνή που κάνει τα πρώτα της βήματα στον εικαστικό χώρο της Αθήνας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΟΥΡΙΔΟΥ
05/05/2026

Η ιστορία του Κινηματοθέατρο Ζαΐρα, στη σημερινή λεωφόρο Γαλατσίου, έγινε βιβλίο

Το νέο βιβλίο από τον Χρύσανθο Πανά είναι μια οικογενειακή αφήγηση που ξεκινά από τον 14ο αιώνα και φτάνει σε μια Αθήνα που αλλάζει πρόσωπο.

Watergas Project: Open Call για εικαστικούς καλλιτέχνες από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Η ενεργειακή ιστορία της Αθήνας γίνεται έμπνευση για νέους καλλιτέχνες με υποβολή αιτήσεων από τις 4 Μαΐου έως τις 10 Ιουνίου 2026.

Φοιτητές της ΑΣΚΤ δίνουν μορφές στη Μοίρα στο εργαστήριο Γιάννη Παππά

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει δεκάδες φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών σε μια μεγάλη έκθεση που τιμά τον σπουδαίο Γιάννη Παππά και τη σύγχρονη καλλιτεχνική γλυπτική.

Όταν το λουλούδι γίνεται συναίσθημα μέσω των εικαστικών

Η ομαδική έκθεση της Andie Art Gallery βάζει στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής παραγωγής και της ανθρώπινης ψυχής το λουλούδι, σε έναν διάλογο υλικών και τεχνών.

Το Onassis ONX παρουσιάζει την πρώτη έκθεση εμβυθιστικής τέχνης ONX Showcase στη Στέγη

Μια γιορτή για τη δημιουργικότητα, την τεχνολογική καινοτομία και τις νέες μορφές καλλιτεχνικής έκφρασης μέσα από δέκα έργα.

Το "Χώμα" γίνεται πρωταγωνιστής στην ομαδική έκθεση της Ελληνοαμερικανικής ένωσης

Πρόκειται για μια έκθεση σύγχρονης εικαστικής κεραμικής και γλυπτικής που προτείνει μια πολυσχιδή αισθητική και συμβολική ανάγνωση της ύλης και της φόρμας.