Ο Αντώνης Καστρινάκης φέρνει την "αλμύρα της μνήμης" στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση που συγκεντρώνει έργα σαράντα χρόνων εικαστικής δημιουργίας εγκαινιάζεται σήμερα και θα είναι ανοικτή για το κοινό ως τις 24 Μαΐου 2026.

Αντώνης Καστρινάκης

Το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει την έκθεση "Αντώνης Καστρινάκης. Η αλμύρα της μνήμης" η οποία εγκαινιάζεται σήμερα Τετάρτη, στο Μουσείο Μπενάκη και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως τις 24 Μαΐου 2026. Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν οι: Κωνσταντίνος Παπαχρίστου και Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, ενώ τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό έχει αναλάβει ο Παύλος Θανόπουλος.

Αντώνης Καστρινός
Νησί ΙΙΙΙ, 2022, Λαδομπογιά νερού σε ξύλο, 29,5x29,5εκ.

Η έκθεση "Η αλμύρα της Μνήμης" αποτελεί την πρώτη αναδρομική παρουσίαση του έργου του Αντώνη Καστρινάκη. Συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν σαράντα χρόνια εικαστικής δημιουργίας, προσφέροντας μια συνολική εικόνα της καλλιτεχνικής του πορείας.

Αντώνης Καστρινάκης
Μεσημεριανό στο Κλίμα, 2025 Λάδι σε καμβά, 72x72εκ.

Στόχος των επιμελητών είναι να αναδείξουν λιγότερο γνωστές πτυχές του έργου του καλλιτέχνη, οι οποίες μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει την ίδια αναγνώριση με τα ιδιαίτερα αγαπητά στο κοινό "καραβάκια". Αρκετά από τα επιλεγμένα έργα που ήταν για χρόνια στο εργαστήρι του καλλιτέχνη, συντηρήθηκαν, αποκαταστάθηκαν και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό.

Αντώνης Καστρινάκης
Ορεινός Φιλάμπελος Ι, 1998, Λάδι σε καμβά, 33x33 εκ.

Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εξήντα έργα του από την δεκαετία του 1980 μέχρι σήμερα. Ο Καστρινάκης πειραματίζεται με μια ευρεία γκάμα υλικών - λάδια, ακρυλικά, σκόνες και χρωστικές αναμεμειγμένες με κόλλα και άλλες ουσίες - τα οποία εφαρμόζει σε καμβά, χαρτί ή ξύλο. Τα περισσότερα έργα της έκθεσης προέρχονται από τη συλλογή του ίδιου του καλλιτέχνη, ενώ συμπληρώνονται από έργα ιδιωτικών συλλογών.

Καστρινάκης
Οδός Σμολένσκυ, 1994, Λάδι σε καμβά, 80,5x80,5 εκ.

Ενότητες έργων όπως τα "Τραπέζια" και τα "Ερωτικά", αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο σπουδαίες αξίες της ζωής, όπως η συντροφικότητα, η επικοινωνία και η συμμετοχή. Η ζωγραφική του Καστρινάκη είναι η απεικόνιση της ζωής και της προσωπικότητάς του, χωρίς όμως να είναι αυτοαναφορική. Στα έργα του θα συναντήσουμε και τις δικές μας στιγμές, θα δούμε εικόνες που και εμείς έχουμε αντικρίσει, ταξίδια που και εμείς έχουμε ονειρευτεί. Ενολίγοις, είναι η αποθέωση μιας ιδανικής καθημερινότητας φτιαγμένης με υλικά ταπεινά, αλλά αγαπημένα. Οι φανταστικές ζωγραφικές συνθέσεις του Καστρινάκη χαρακτηρίζονται από έντονα κορεσμένα χρώματα και μια "αφελή" οπτική γλώσσα. Αυτή η αισθητική επιλογή είναι σκόπιμη και αντανακλά μια συνειδητή αντίσταση στην ακαδημαϊκή τελειότητα και στην οπτική ψευδαίσθηση υπέρ της άμεσης και πηγαίας έκφρασης. Τα έργα του γιορτάζουν τόσο τη χαρά της ζωής όσο και τη χαρά της ίδιας της ζωγραφικής. Για τον Καστρινάκη, η ζωγραφική είναι αυτοσκοπός: μια δραστηριότητα που παράγει νόημα μέσα από την ίδια της την εκτέλεση.

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό δίγλωσσο κατάλογο, (ελληνικά και αγγλικά) με κείμενα των επιμελητών αλλά και αναπαραγωγές έργων που δεν ήταν δυνατόν λόγω του περιορισμένου χώρου να συμπεριληφθούν στην έκθεση, έτσι ώστε ο επισκέπτης να έχει μια πλήρη εικόνα του έργου του.

Αντώνης Καστρινάκης
Δέκα ψαροφαγίες, 2009 Μεικτή τεχνική σερυζόχαρτο & ύφασμα, 71x171εκ.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Αντώνης Καστρινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε στη Σχολή Βακαλό από όπου αποφοίτησε το 1980. Μεταξύ των καθηγητών του ήταν ο Παναγιώτης Τέτσης, o Γιάννης Βαλαβανίδης, o Βαγγέλης Δημητρέας και η Ελένη Βακαλό. Μέχρι σήμερα, έχει πραγματοποιήσει 17 ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από το 1999 στρέφεται κατά κύριο λόγο στη γλυπτική και τις κατασκευές και δημιουργεί, με θέμα το καράβι, μια ιδιαίτερη φόρμα που τον χαρακτηρίζει. Παράλληλα, συνεχίζει τη ζωγραφική με διάφορα υλικά, λάδια, ακρυλικά, μολύβια και κραγιόνια, παρουσιάζοντας μεγάλες ενότητες έργων. Από το 2004 συνεργάζεται με το πωλητήριο του Μουσείου Μπενάκη.

Info:

Εγκαίνια: 11 Μαρτίου 2026, ώρα 20:00

Διάρκεια: 12 Μαρτίου 2026 - 24 Μαΐου 2026

Εισιτήρια: 5-6 ευρώ

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Art project space, πριν κλείσει για καλοκαίρι, προσφέρει λίγες ακόμα "Σταγόνες Δροσιάς"

Με μια επίσκεψη στον χώρο της γκαλερί μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε προορισμούς διαφορετικούς, καλοκαιρινούς ξεφεύγοντας λίγο από τον καύσωνα της πόλης κα την βουή της καθημερινότητας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/06/2026

Αποκαταστάθηκε και ανοίγει ξανά το ιστορικό Μπέη Χαμάμ στη Θεσσαλονίκη

Το παλαιότερο χαμάμ της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερο οθωμανικό λουτρό στην Ελλάδα αποδόθηκε στο κοινό ως νέος χώρος πολιτισμού, μετά από έργο 1,5 εκατ. ευρώ.

Εννοιών Μετουσίωση: Η πρώτη ατομική έκθεση της Αθηνάς Κηλίφη

Στην γκαλερί Andie Art τα έργα της Αθηνάς Κηλίφη κινούνται ανάμεσα στη ζωγραφική, τη φιλοσοφική αναζήτηση και τον εσωτερικό διάλογο.

Οι αδελφοί Αντετοκούνμπο παρουσίασαν το βιβλίο τους

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, τονίζοντας τη σημασία τού να είσαι "παρών", ενώ τις σκέψεις του μοιράστηκε και ο Γιάννης.

Στο Γυμναστήριο η Βερένα Κέσσλερ χτίζει (σπλάτερ) κορμί

Το βιβλίο της Γερμανίδας συγγραφέα από τις εκδόσεις Δώμα τρολάρει την αυτοβελτίωση και τον έλεγχο της εικόνας μας σε σημείο… "Substance"

Πώς το Μουσείο Γουλανδρή επενδύει στο αύριο με σύμμαχο τον Mattias Klum

Το Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας μέσω και της συνεργασίας του με τον Mattias Klum ξεδιπλώνεται ένα φιλόδοξο όραμα για το μέλλον, με νέες δράσεις που φέρνουν τη φύση, την επιστήμη και το κοινό πιο κοντά.

"Η Ξεγνοιασιά του Θέρους": Μια έκθεση αφιερωμένη στο "Ελληνικό καλοκαίρι"

26 σύγχρονοι εικαστικοί εμπνέονται από το φως και την ανεμελιά του ελληνικού καλοκαιριού, μεταμορφώνοντας το Ίδρυμα Τσιχριτζή σε μια καλοκαιρινή απόδραση μέσα στην πόλη.