Μία "Φωλιά", έξι διηγήματα από ένα δυσοίωνο μέλλον

Το πρώτο βιβλίο του φιλολόγου και δημοσιογράφου Γιώργου Ψωμιάδη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη.

Η φωλιά

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη το πρώτο βιβλίο του φιλολόγου και δημοσιογράφου Γιώργου Ψωμιάδη "Η φωλιά". Ο 30χρονος συγγραφέας μάς παραδίδει μια συλλογή έξι διηγημάτων με έξι ήρωες εγκλωβισμένους σε μια προσωπική ή συλλογική δυστοπία. Οι ήρωες του Ψωμιάδη έρχονται αντιμέτωποι με έναν κόσμο εχθρικό. Οι συνθήκες διαβίωσης στις μητροπόλεις, η εργασιακή δυσφορία και η αποξένωση που προκαλεί η κυριαρχία της τεχνολογίας συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό που επιτείνει την ψυχική έρημο.

Πρόσωπα μοναχικά, ενίοτε ανίκανα να αποτινάξουν τα βάρη του παρελθόντος, κινούνται με άξονα μια μικρή ελπίδα. Συχνά αναζητούν τη ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής, μια "οικογένεια", μια εστία να απαγκιάσουν, τη δική τους φωλιά, ενώ κάποτε επιστρατεύουν μια παρηγορητική φυγή προς έναν κόσμο φανταστικό. Έξι ιστορίες από ένα δυσοίωνο μέλλον, που ωστόσο είναι ήδη αμετάκλητα παρόν. Έξι ιστορίες για ανθρώπους που αντιστέκονται και ελπίζουν.

Ένα απόσπασμα του βιβλίου

"Είχαν περάσει ώρες περπατώντας πλάι στα θολά νερά της θάλασσας, βυθίζοντας τις μπότες τους στη βρεγμένη άμμο. Έτρωγαν σάντουιτς που είχαν φέρει μαζί τους, ξαπόσταιναν στις υγρές αυλές των εστιατορίων και χάνονταν για ώρα βαδίζοντας κάτω από τις φυλλωσιές των δέντρων. Όταν βρήκαν την ακτή, ο πατέρας κρέμασε θριαμβευτικά το σκουφί του σε ένα από τα δέντρα μπροστά στα βράχια. "Αυτό θα είναι το κρησφύγετό μας τα καλοκαίρια, η φωλιά μας", είπε, "κι εδώ θα φτιάξουμε τα κρεβάτια μας".

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Ψωμιάδης γεννήθηκε το 1996 στην Κατερίνη όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε ελληνική φιλολογία στο ΑΠΘ. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως δημοσιογράφος στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Η Φωλιά είναι το πρώτο του βιβλίο.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Όλες οι αλλαγές που θα γίνουν για τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Αρχανών στην Κρήτη

Η αρχιτεκτονική πρόταση ανάδειξης του κτηρίου αξιοποιεί τα ιδιαίτερα μορφολογικά και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά του, ενσωματώνοντάς τα στη μουσειακή λειτουργία.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/05/2026

Μια έκθεση - πέρασμα από τη Μαρίνα Καρέλλα

Τα νέα έργα της εικαστικού δημιουργούν έναν χώρο καλλιτεχνικής μετάβασης, ταξιδεύοντάς μας σε ένα πλούσιο σύμπαν μαγικού ρεαλισμού.

Όλες οι εκθέσεις που δεν χάνουμε το καλοκαίρι

Αναδρομικές εκθέσεις, επιμελητικά πρότζεκτ, ιστορικά σπουδαίοι καλλιτέχνες και νέα σύγχρονα πρόσωπα, το καλοκαίρι 2026 υπόσχεται σίγουρα πολλές ευκαιρίες για να δούμε τέχνη.

Ένα ακατάτακτο βιβλίο - "Ναπάλμ στην καρδιά"

Ο 29χρονος Καταλανός συγγραφέας Πολ Γουάσκ στο πολυβραβευμένο βιβλίο του που θα μεταφερθεί στο θέατρο και στον κινηματογράφο, κάνει τη δυστοπία ποίηση.

Δεύτερη στάση για την Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής: Ρόδος

Η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής επιστρέφει τον Ιούνιο για 2η χρονιά, καθιστώντας τη Μεσαιωνική Πόλη του νησιού διεθνή κόμβο της σύγχρονης δημιουργίας.

Η Σέιντα Κουρτ συζητά για το μίσος των καταπιεσμένων στο Ινστιτούτο Γκαίτε

Οι πλούσιοι μισούν τους φτωχούς, οι άντρες τις γυναίκες τους και οι ετεροφυλόφυλοι τους queer ανθρώπους. Γιατί, όμως, δεν συμβαίνει το αντίθετο;

10+ καλλιτεχνικοί λόγοι για να πας στη Βενετία ως τον Νοέμβριο

Επιστρέφοντας για μια ακόμη φορά στη Βενετία ο εικαστικός Κοσμάς Νικολάου μας δίνει τα δικά του Μπιενάλε tips.