Η Maud Royer μάς ανοίγει τα μάτια για την "Τρανσφοβία"

Και το κάνει μέσα από το ομότιτλο νέο της δοκίμιο που κυκλοφορεί προσεχώς από τις εκδόσεις Πόλις.

Τρανσφοβία

Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Πόλις το ενδιαφέρον δοκίμιο "Τρανσφοβία" της ακτιβίστριας Maud Royer. Τη μετάφραση του βιβλίου έχει εκπονήσει η Αριάδνη Μοσχονά. Διαβάστε περισσότερα για το περιεχόμενό του στη συνέχεια. 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στη Γαλλία, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άνευ προηγουμένου σειρά τρανσφοβικών επιθέσεων. Η Μωντ Ρουαγιέ, ακτιβίστρια με ουσιαστική συμμετοχή σε κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες, προβαίνει στην καταγραφή αυτής της επικίνδυνης κατάστασης. Είναι αλήθεια ότι η μεγάλη πλειονότητα των γαλλικών φεμινιστικών κινημάτων αντιτίθεται στην τρανσφοβία. Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες αντιδραστικές ομάδες οι οποίες λειτουργούν πλέον ως ένα πραγματικά τρανσφοβικό λόμπι, αναπαράγοντας και στη Γαλλία συζητήσεις, πολεμικές και θεματικές που διατυπώνονται διεθνώς και διαδίδονται ιδίως από τη Δεξιά και την Άκρα Δεξιά. Αντιγράφουν, επίσης, τη στρατηγική τους: επιτίθενται δηλαδή στα δικαιώματα των τρανς παιδιών και εφήβων, με απώτερο σκοπό να θέσουν υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ προσώπων. Η Ρουαγιέ, με το στρατευμένο και παιδαγωγικά γραμμένο βιβλίο της, ξεσκεπάζει αυτούς τους τρανσφοβικούς μηχανισμούς προκειμένου να τους αντικρούσει αποτελεσματικότερα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Maud Royer είναι τρανς, λεσβία και φεμινίστρια ακτιβίστρια. Συνιδρύτρια της οργάνωσης Toutes des Femmes και του περιοδικού Parti des Femmes, έχει διατελέσει στέλεχος της Ανυπότακτης Γαλλίας, του κόμματος του οποίου ηγείται ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Ιθάκη φιλοξενεί ξανά ένα πολυσυλλεκτικό θεατρικό Φεστιβάλ

Το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης επιστρέφει με παραστάσεις και δράσεις που εξερευνούν τη σχέση τόπου, σώματος και αφήγησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
07/09/2026

Ένας Σεπτέμβρης γεμάτος βιβλία

Καλωσορίζουμε το φθινόπωρο με φρέσκιες εκδόσεις για κάθε γούστο.

Ο Σεπτέμβριος στο Αστεροσκοπείο φέρνει σπουδαίες βιωματικές εμπειρίες

Από το Μουσείο Γεωαστροφυσικής μέχρι την παρατήρηση του έναστρου ουρανού από το ιστορικό τηλεσκόπιο Δωρίδη, οι βραδιές κοινού του Κέντρου Επισκεπτών Θησείου επιστρέφουν και τον Σεπτέμβριο.

Κληρώθηκες στη ΔΥΠΑ; Δες 5 βιβλιοπροτάσεις

Αν πήρες την επιταγή των 25 ευρώ, δες μερικά χορταστικά, πολυσέλιδα βιβλία τριγύρω από αυτό το κόστος: από Ρεμπό ως ένα μυθιστόρημα γραμμένο από μια γνωστή κολεκτίβα.

"Διασταυρώσεις ΙΙΙ: Ανελέητη πραγματικότητα": Η τέχνη δεν μπορεί να μείνει εκτός εποχής

13 καλλιτέχνες συναντιούνται στην a.antonopoulou.art και εξετάζουν πώς η πολιτική, κοινωνική και περιβαλλοντική πραγματικότητα της εποχής μας περνάει μέσα στην τέχνη.

Ένα εργαστήρι δημιουργικής γραφής για εφήβους από τον Φίλιππο Μανδηλαρά

Οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν εργαστήρι όπου μαθητές γυμνασίου-λυκείου θα χρησιμοποιήσουν τον λόγο για να μιλήσουν για τα μεγάλα ερωτήματα της εφηβείας, δουλεύοντας με αληθινές και ψεύτικες ειδήσεις.

Η μουσική του αρχαίου δράματος ζωντανεύει στην "Ευριπίδου Γη"

Το Φωνητικό Σύνολο Libro Coro παρουσιάζει στις 30 Σεπτεμβρίου μια μουσική διαδρομή στα χορικά και τις σκηνικές συνθέσεις που σημάδεψαν το σύγχρονο ανέβασμα του αρχαίου δράματος.