Έργα του Λουκά Σαμαρά στην Αθήνα: Ένα αναδρομικό αφιέρωμα που δεν χάνεται

Η Intermission παρουσιάζει έργα του ιστορικού δημιουργού στην πατρίδα του για πρώτη φορά μετά από είκοσι χρόνια.

Λουκάς Σαμαράς Ο Λουκάς Σαμαράς στην Ελλάδα, 1983 © Alexander Tsiaras

Σήμερα, 25/9, εγκαινιάζεται η αναδρομικού χαρακτήρα έκθεση "Λουκάς Σαμαράς: Master of the Uncanny" στην γκαλερί Intermission, στον Πειραιά. Πρόκειται για την πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του Σαμαρά στη γενέτειρά του έπειτα από είκοσι χρόνια. Ποιος ήταν, όμως, ο πρωτοπόρος Ελληνοαμερικανός καλλιτέχνης και γιατί το αφιέρωμα στην Intermission ανήκει στα πιο σημαντικά της φετινής εικαστικής σεζόν;

Διαβάστε Επίσης

Γεννημένος στην Καστοριά το 1936, ο Λουκάς Σαμαράς μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1948, και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Rutgers του Νιου Τζέρσεϊ, υπό την καθοδήγηση των Allan Kaprow και George Segal, και αργότερα στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, όπου μελέτησε ιστορία της τέχνης με τον  Meyer Schapiro. Εκείνη την περίοδο ξεκίνησε να ζωγραφίζει αυτοπροσωπογραφίες και άρχισε να χρησιμοποιεί παστέλ, μέσο που του επέτρεπε να δουλεύει γρήγορα, εξερευνώντας παραστατικές και γεωμετρικές φόρμες με έντονα χρώματα και πλούσια υφή -- χαρακτηριστικά που επανεμφανίζονται σε όλο του το έργο. Σύντομα στράφηκε στα αντικείμενα, δημιουργώντας αναγλυφικές συναρμολογήσεις και κουτιά από υλικά που συνέλεγε από το άμεσο περιβάλλον του και από φτηνά καταστήματα για λίγα σεντς —μαχαιροπίρουνα, καρφιά, καθρέφτες, πολύχρωμα νήματα και φτερά— τα οποία στερέωνε με υγρό αλουμίνιο ή γύψο.

Λουκάς Σαμαράς
Λουκάς Σαμαράς, 2004

Το έργο του αποτελεί μια διαρκή έρευνα πάνω στον (αυτό) στοχασμό, ορατή ήδη από τους πρώτα δωμάτια με καθρέφτες και τις αυτοπροσωπογραφίες του μέχρι την πρόσφατη χρήση ψηφιακών εικόνων καθρέφτη. Το σύνολο του έργου του Σαμαρά λειτουργεί ως προέκταση του σώματός του, υπογραμμίζοντας τις μεταμορφωτικές δυνατότητες του καθημερινού — μια πραγματική ταύτιση της τέχνης και της ζωής.

Λουκάς Σαμαράς Master of the uncanny
© The Estate of Lucas Samaras, courtesy Pace Gallery
Λουκάς Σαμαράς, "Chicken Wire Box #19" , 1972 Acrylic paint on chicken wire, 13 - 1/2" x 26 - 1/2" x 12 - 1/8" (34.3 cm x 67.3 cm x 30.8 cm)

Σημαντική μορφή της avant-garde σκηνής της πόλης στα μέσα του 20ού αιώνα, ο Σαμαράς υιοθέτησε αυτή την διεπιστημονική προσέγγιση για να χαράξει μια μοναδική πορεία. Στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το έργο του αντιστάθηκε σθεναρά σε κάθε εύκολη κατηγοριοποίηση, καθώς ο καλλιτέχνης κινήθηκε με ευελιξία από τα παραστατικά έργα σε παστέλ, στις συνθέσεις των "Κουτιών", στα καθηλωτικά δωμάτια με καθρέφτες (Μirrored Room), στις αυτοπροσωπογραφίες με Polaroid, έως τα ψυχεδελικά ζωγραφικά έργα και τα πρωτοποριακά digital έργα.

Λουκάς Σαμαράς Master of the uncanny
© The Estate of Lucas Samaras, courtesy Pace Gallery
Λουκάς Σαμαράς, "Chair Transformation #9" , 1969 - 70 Acrylic on wood, 40" x 25" x 25" (101.6 cm x 63.5 cm x 63.5 cm)

Μεταξύ 1996 και 1998, ο Σαμαράς κατασκεύασε μια σειρά γλυπτών - κοσμημάτων, μερικά από τα οποία θα περιλαμβάνονται στην έκθεση. Χρησιμοποιώντας  κοτετσόσυρμα  το οποίο μορφοποιούσε, έβαφε και στη συνέχεια χύτευε σε συμπαγή χρυσό 22 καρατίων, και αντιπαραβάλλοντας το ταπεινό υλικό του σύρματος με το ιστορικό βάρος του χρυσού, ο καλλιτέχνης δημιούργησε έργα τέχνης που φοριούνται, συνδυάζοντας διάκοσμο και αυστηρότητα σε φόρμες που εφάπτονται με το σώμα. Οπτικά εντυπωσιακά, επιβλητικά, βαριά, τα κοσμήματά του αντανακλούν τη μακροχρόνια ενασχόληση του Σαμαρά με την αισθητηριακή εμπειρία, τη μεταμόρφωση και τον φορτισμένο χώρο ανάμεσα στο αντικείμενο και τον θεατή του. 

Λουκάς Σαμαράς Master of the uncanny
© The Estate of Lucas Samaras, courtesy Pace Gallery
Λουκάς Σαμαράς, "Box #86", 1973 Mixed media, 9 - 1/4" × 12 - 1/2" × 15" (23.5 cm × 31.8 cm × 38.1 cm)

Το 1969, ο Σαμαράς διεύρυνε τη χρήση της φωτογραφίας, πειραματιζόμενος με μια φωτογραφική μηχανή Polaroid 360, που ταίριαζε στην αίσθηση της αμεσότητας που τον διέκρινε. Η καινοτομία του κορυφώθηκε το 1973, με τη χρήση της Polaroid SX-70, που του επέτρεπε να παρέμβει στην ίδια την υφή της εικόνας χρησιμοποιώντας χρωστικές, γραφίδες ή το δάχτυλο, συνδυάζοντας την αυτοπροσωπογραφία με την αφαίρεση. Αυτή η διαδικασία εξελίχθηκε περαιτέρω το 1996, όταν απέκτησε τον πρώτο του υπολογιστή και άρχισε να πειραματίζεται με εκτυπωμένα κείμενα σε χαρτί γραφομηχανής. Μέχρι το 2002, είχε ήδη ενσωματώσει τη χρήση ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής και του Photoshop, ως βασικά στοιχεία της καλλιτεχνικής πρακτικής του. Αυτές οι τεχνολογίες οδήγησαν στη σειρά Photofictions (2003), με τα παραμορφωμένα αυτοπορτρέτα και τις ψυχεδελικές συνθέσεις.

Μετά το θάνατο του καλλιτέχνη τον Μάρτιο του 2024, το Ίδρυμα Dia Beacon στη Νέα Υόρκη παρουσίασε τη μεγάλης διάρκειας έκθεση αφιερωμένη στον καλλιτέχνη, η οποία άνοιξε τις πύλες της τον Σεπτέμβριο του 2024. Πρόκειται για την τελευταία έκθεση στην οποία συμμετείχε ενεργά ο ίδιος ο καλλιτέχνης και περιλαμβάνει τις σειρές Cubes και Trapezoids — έργα τα οποία δωρίστηκαν στη συλλογή του Dia το 2013 από τον καλλιτέχνη και παρουσιάζονται για πρώτη φορά μετά από το ντεμπούτο τους στην Pace το 1994— μαζί με ένα από τα χαρακτηριστικά του δωμάτια με καθρέφτες, το Doorway (1966/2007). Νωρίτερα φέτος, ο 125 Newbury, ο εκθεσιακός χώρος του ιδρυτή και προέδρου της Pace, Arne Glimcher, στη Νέα Υόρκη, παρουσίασε μια επιλογή από παστέλ, τα οποία δεν είχαν εκτεθεί ξανά. Τα έργα, που δημιούργησε ο Σαμαράς τη δεκαετία του 1960, εκτέθηκαν σε διάλογο με μια σειρά από παραστατικά χάλκινα γλυπτά των αρχών της δεκαετίας του 1980.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Λουκάς Σαμαράς: Master of the Uncanny

  • Αφιερώματα

Η The Intermission και η Pace Gallery συνεργάζονται για τη διοργάνωση της έκθεσης αναδρομικού χαρακτήρα του Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά. Η έκθεση, η οποία αποτελεί την πρώτη ατομική παρουσίαση του έργου του Σαμαρά στη γενέτειρά του έπειτα από είκοσι χρόνια, συγκεντρώνει έργα που καλύπτουν το ευρύ και πολυμορφικό του έργο. Σηματοδοτεί, επίσης, τη σχεδόν εξηντάχρονη σχέση του καλλιτέχνη με την Pace, η οποία τον εκπροσωπεί αποκλειστικά από το 1965.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τέσσερις performances και μία ομιλία για το σώμα της γραφής στο Zatopek

Το Re_Trace επανέρχεται πειραματιζόμενο με τις δυνατότητες ανάπτυξης θέσεων και σχέσεων στις φυσικές και συμβολικές επικράτειες του βιβλίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/04/2026

Το Artisanal φιλοξενεί τον κύκλο εικαστικών εκθέσεων Première Fraîcheur

Η πρώτη έκθεση, παρουσιάζει το έργο του Γιώργου Σταματέλου, ενός νέου ζωγράφου και κεραμίστα.

Τι είναι η οικολογική μετάφραση; Περπατάμε, ακούμε και μαθαίνουμε!

Ομαδική έκθεση, συμπόσιο και παράλληλες δράσεις συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα "Ecological Translation" σε μια προσπάθεια οικολογικής ευαισθητοποίησης και συζήτησης.

Η Χώρα της Αμφιλογίας ρίχνει αυλαία με ζωντανή περφόμανς

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της έκθεσης, η Kourd Gallery παρουσιάζει την περφόμανς "From Disconnection to Cypher", μια δράση αυτοσχεδιαστικού χορού και λάιβ μουσικής.

Το Μουσείου Βορρέ μας ξανασυστήνεται

Η έκθεση Αναδρομικά: Επιλογές από τη συλλογή του Μουσείου Βορρέ ρίχνει μια σύγχρονη ματιά στη συλλογή, υπερβαίνοντας χρονικά όρια και δημιουργώντας νέες σχέσεις με το παρελθόν.

Μια έκθεση όπου η ασφάλεια και ο περιορισμός μοιράζονται τις ίδιες υποδομές

Η ατομική έκθεση με τίτλο "Straining Against the Frame" του Γιώργου Παπαφίγκου έρχεται στην ανεξάρτητη γκαλερί Cypher.

Μπορεί ένας δικηγόρος για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στον "νομικό" Καβάφη;

Με αφορμή το βιβλίο του "Ο Καβάφης και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα" ο Βασίλης Σωτηρόπουλος μίλησε στο "α" για το έργο του Κωνσταντίνου Καβάφη μέσα από τη "νομική" του διάσταση.