"unpredictable waters": Τι σχέση έχει ο υδροφεμινισμός με την πηλιορείτικη παράδοση;

Η έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου διερευνά τη σχέση της σύγχρονης τέχνης με τη φύση.

unpredictable waters © Louisa Vergozisi

Η έκθεση "unpredictable waters" σε επιμέλεια της Λουίζας Βεργοζήση και της Άννας Στρούλια και οργάνωση της ΑΜΚΕ ististist project θα παρουσιαστεί από την 1 έως τις 10 Αυγούστου στο Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο στις Μηλιές Πηλίου, υπό την αιγίδα του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μηλέων "Γρηγόριος Κωνσταντάς" και του Δήμου Νοτίου Πηλίου. 

Διαβάστε Επίσης

Εκκινώντας από το σύγχρονο θεωρητικό ρεύμα του υδροφεμινισμού, η Λουίζα Βεργοζήση και η Άννα Στρούλια εμπνέονται από το νερό ως μεταφορά και κυριολεξία για να διερευνήσουν τη σχέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη φύση, την κοινότητα και τις τοπικότητες. Ποια είναι τα όρια του σύγχρονου έργου τέχνης; Με ποιους τρόπους συνομιλεί με τις παραδοσιακές τεχνουργίες; Πώς μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία εναλλακτικών συμπεριληπτικών αφηγήσεων στη σκιά της κλιματικής κρίσης και των πρόσφατων καταιγίδων Ντάνιελ και Ηλίας; 

unpredictable waters
© Louisa Vergozisi

Μέσα από 45 καλλιτεχνικά βιβλία Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών, τα οποία πλαισιώνονται από πέντε εικαστικά έργα που συνομιλούν με την πηλιορείτικη παράδοση, η έκθεση διερευνά τα σημεία όπου η σύγχρονη τέχνη τέμνεται με τις χειροτεχνικές πρακτικές και προσκαλεί σε μια επανεξέταση της σχέσης μας με τα φυσικά και τα μεταφορικά τοπία γύρω μας. 

unpredictable waters
© Louisa Vergozisi

Από ψηφιακές και αναλογικές μορφές τυπώματος έως παραδοσιακές τεχνικές κεντήματος και εφήμερες συνθέσεις, τα καλλιτεχνικά βιβλία συνθέτουν ένα πολυφωνικό αφήγημα που αναδεικνύει τις ριζωματικές, παράλληλες συνομιλίες ανάμεσα στις παλαιότερες και τις νεότερες μορφές δημιουργίας. 

unpredictable waters
© Louisa Vergozisi

Στο πλαίσιο της έκθεσης παιδιά και έφηβοι που κατοικούν στις Μηλιές θα συνδημιουργήσουν το δικό τους καλλιτεχνικό βιβλίο για την πλημμύρα, μέσα από μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων (κολάζ, βιβλιοδεσίας, ακουστικής οικολογίας, φωτογραφίας, ψηφιακής τέχνης) σε οργάνωση της ΑΜΚΕ ististist project, με την αιγίδα και επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ) και του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Μηλέων "Γρηγόριος Κωνσταντάς".

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Δημήτρης Αμελαδιώτης, Παναγιώτου Αντωνοπούλου, Κωστής Αργυριάδης, Lise van den Broucke, Αργύρης Γιαννάκος,  Dafnou, Ties Van Dijk, Κατερίνα Ευαγγέλου, Ioulia Florentzi, Eva Geutjes, Μαρία Ζερβουδάκη, ististist project, Μαριάννα Καράβα, Κωνσταντίνος Κανταρτζής, Τζωρτζίνα Κατσιούλη, Kimon, Έλλη Κικίδη, Μάρκελλος Κολοφωτιάς, Αναστασία Κοσμαδάκη, Στέφανος Κουτρούλης, Δήμητρα Κωνσταντινίδη, Floor Martens, Χριστίνα Μήτρεντσε, Φοίβος Μίγγας, Mike Moonen & Emmela Panderson, Metaphyta (Αικατερίνη Τσεβδού, Δήμητρα Παπασπύρου, Αγγέλα Παπανικολάου), Οδυσσέας Μουρέλλος, Βασίλης Μπότουλας, Δήμητρα Μπουρίτσα, Γιώργος Νάθενας, An Onghena, Eliana Otta, Αλεξάνδρα Παπαδημητρίου, Αντιγόνη Παπαντώνη, Ντάνα Παπαχρήστου, Εύα Ρίζου, Annemarie Staaks, Ιώ Στεφανίδου, Άννα Στρούλια, Μάρκος Τετράδης, Ηλίας Τσόλης, Οδυσσέας Τσομπάνογλου, Tessa Viganò, Ευγενία Φραγκολιά, Μαρίνα Φραγκιουδάκη, Χρήστος Χαραλαμπίδης, Rahel Zoller

Δημιουργικά εργαστήρια σύγχρονης τέχνης plimmyra
Ώρες & Μέρες: Σάββατο 26 Ιουλίου 2025, 18.00 - 20.00 | Κυριακή 27 Ιουλίου 2025, 18.00 - 20.00 | Δευτέρα 28 Ιουλίου 2025, 11.00 - 13.30 | Τρίτη 28 Ιουλίου 2025, 11.00 - 13.30 | Τετάρτη 29 Ιουλίου 2025, 11.00 - 13.30

Η ististist project (@ististist.project) είναι μια διεπιστημονική καλλιτεχνική πλατφόρμα, που ιδρύθηκε από την Άννα Στρούλια και τον Ηλία Τσόλη το 2020. Η πρακτική της επικεντρώνεται στην αλληλεπίδραση της τέχνης με την εκπαίδευση, διερευνώντας τη σχέση της καλλιτεχνικής δημιουργίας με την έρευνα και τη γνώση. Τα πρότζεκτ της παίρνουν τη μορφή καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, συλλογικών έργων τέχνης και εκπαιδευτικών εργαστηρίων σε συνεργασία με σχολεία, ιδρύματα, συλλογικότητες, ανεξάρτητους καλλιτέχνες και φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δημιουργία νέων αφηγήσεων που συμπεριλαμβάνουν τις διαφορετικές ετερότητες, έμβιες και άβιες και η συμβίωση των τεχνολογικών με τα παραδοσιακά εργαλεία είναι μερικά από τα ερευνητικά θέματα που τίθενται στο επίκεντρο της δράσης της.

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ιστορίες από Έλληνες designers που αλλάζουν τη σύγχρονη σκηνή

Ένα πρότζεκτ από τους Νίκο Ιωαννίδη και Λάζαρο Ορφανίδη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
13/09/2025

Τίλντα Σουίντον, Γιώργος Λάνθιμος και Juergen Teller φέρνουν τις εκθέσεις τους στη Στέγη

Τρεις σημαντικοί καλλιτέχνες από τον χώρο του σινεμά και των εικαστικών τεχνών έρχονται στην Αθήνα τη σεζόν 2025-2026.

Γιώργο Στριφτάρη, είναι η απενοχοποίηση του γυμνού πολιτική πράξη;

Ο φωτογράφος που τιμά το φετινό Queer Con (12-14/9, Ελληνοαμερικανική Ένωση), μας μιλά για το κίνητρο που τον οδήγησε στην τέχνη αυτή, το αντρικό γυμνό, την πραγματικότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ελλάδα και τη θητεία του σε δύο γνωστά γκέι περιοδικά.

Το Επιγραφικό Μουσείο συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Η φετινή θεματική αφορά τη σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον.

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά συζητά για τον πολιτισμό στον 21ο αιώνα

Η συζήτηση γίνεται στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 130 χρόνια προσφοράς του θεάτρου.

"Sacred or Monsters": Μήπως τελικά έχουμε παρεξηγήσει τα τέρατα;

Μία ομαδική έκθεση επαναπροσδιορίζει την έννοια του "τερατώδους".