Τι διάβασαν περισσότερο οι Αθηναίοι τον Μάιο;

Αυτά είναι τα 5 ευπώλητα βιβλία για τον μήνα Μάιο από το βιβλιοπωλείο Επίκεντρον στους Αγίους Αναργύρους.

Βιβλία_generic_ © Shutterstock

Λίγο πριν το τέλος του Μαΐου, κοιτάμε πίσω για να δούμε την άνοιξη που φεύγει αλλά και τα βιβλία που διαβάστηκαν περισσότερα από τους Αθηναίους. Αυτά είναι λοιπόν τα 5 ευπώλητα του μήνα, όπως καταγράφηκαν από το βιβλιοπωλείο Επίκεντρον στους Αγίους Αναργύρους (πεζόδρομος Πλάτωνος 5).

Ο λοιμός

1. Αντρέας Φραγκιάς, Ο λοιμός (Εκδόσεις Ποταμός)

Ίσως το σημαντικότερο βιβλίο του Αντρέα Φραγκιά. Ο συγγραφέας μάς παραδίδει μια ιστορία χωρίς σαφή χρονικό και τοπικό προσδιορισμό και αποτυπώνει τις σκληρές μέρες μιας ομάδας ανθρώπων που έχει απομονωθεί (εξοριστεί;) σε ένα ξερονήσι και υφίσταται παρανοϊκές, καφκικές τιμωρίες. Ένα απόσπασμα: "Τους οδήγησαν όλους στην παραλία. Εκεί φέρανε και τα κασόνια με τις αγριόγατες που μάζεψαν στο βουνό. Έβαλαν τον καθένα σ’ ένα σακί και ρίξανε μέσα του και μια γάτα. Δέσανε σφιχτά το σακί με χοντρό σκοινί κι άρχισαν να χτυπούν τη γάτα. Ύστερα βούτηξαν το σακί στη θάλασσα. Το τράβηξαν. Το βουτούσαν και το ξανατραβούσαν πολλές φορές."

Ο κόκκινος καθηγητής

2. Διονύσης Χαριτόπουλος, Ο κόκκινος καθηγητής (Εκδόσεις Τόπος)

Ένα χρονικό με πρωταγωνιστή έναν καθηγητή στα ταραγμένα Μανιάτικα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: "Μόνο όταν εµφανιζόταν πίσω απ’ τον γυµνασιάρχη το τοτέµ του σχολείου, ο Μανιάτης µαθηµατικός, έπεφτε σιγή τάφου· τα παιδιά έκοβαν την πλάκα και πήγαιναν ήσυχα στις τάξεις τους. Τους προκαλούσε δέος αυτός ο καθηγητής, και δεν ήταν µόνο το φοβιστικό παρουσιαστικό του, µα ολόκληρη η µυθολογία που τον συνόδευε· πως στην Αλβανία σκότωσε µόνος του δεκάδες Ιταλούς, στην Κατοχή ήταν ο τρόµος για τους Γερµανούς και τους προδότες, µα, το κυριότερο, κανένα παιδί δεν ήθελε να δοκιµάσει το χέρι του· αν σου αστράψει χαστούκι, χάνεις το κεφάλι σου".

Οι νεκροί

3. Τζέιμς Τζόις, Οι νεκροί (Εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το εμβληματικό διήγημα από τη συλλογή Οι Δουβλινέζοι του James Joyce. Ένα απόσπασμα από το κείμενο: "Άφθονα δάκρυα πλημμύρισαν τα μάτια του Γκέιμπριελ. Ποτέ δεν είχε αισθανθεί έτσι για καμία γυναίκα, αλλά ήξερε πως ένα τέτοιο συναίσθημα πρέπει να ΄ναι ο έρωτας. Ακόμα περισσότερα δάκρυα μαζεύτηκαν στα μάτια του, και στο μισοσκόταδο φαντάστηκε πως είχε δει τη μορφή ενός νεαρού να στέκεται κάτω από ένα δέντρο που έσταζε. Άλλες μορφές βρίσκονταν κοντά. Η ψυχή του είχε πλησιάσει εκείνη την περιοχή όπου κατοικούν τα απειράριθμα πλήθη των νεκρών. Είχε επίγνωση, αλλά δεν μπορούσε να συλλάβει την αλλοπρόσαλλη και τρέμουσα ύπαρξή τους. Η ίδια του η ταυτότητα έσβηνε μέσα σ’ έναν γκρίζο φαντασματικό κόσμο. Ο ίδιος στέρεος κόσμος τον οποίο αυτοί οι νεκροί είχαν πλάσει κάποτε και στον οποίο είχαν ζήσει, τώρα έφθινε και διαλυόταν".

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Η απόδειξη της αθωότητάς μου

4. Τζόναθαν Κόου, Η απόδειξη της αθωότητάς μου (Εκδόσεις Πόλις)

Η ζωή μετά το πανεπιστήμιο δεν ταιριάζει καθόλου στη Φιλ. Ο χρόνος περνά βασανιστικά αργά. Έχει επιστρέψει στο πατρικό της σπίτι και ζει ξανά με τους γονείς της, δουλεύει ατελείωτες ώρες σε ένα ιαπωνικό εστιατόριο στο αεροδρόμιο του Χίθροου και τα σχέδιά της να γίνει συγγραφέας δεν καταλήγουν πουθενά. Όμως η τυχαία ανακάλυψη ενός ξεχασμένου συγγραφέα από τη δεκαετία του 1980 τη βγάζει από τον λήθαργο, όπως και η επίσκεψη ενός οικογενειακού φίλου, του Κρις - ιδίως όταν της λέει ότι ερευνά μια υπόθεση που θα μπορούσε να θέσει τη ζωή του σε κίνδυνο.

Ο Κρις παρακολουθεί την πορεία ενός σκοτεινού think-tank, που ιδρύθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ τη δεκαετία του 1980 και ωθεί σταθερά την κυβέρνηση της Βρετανίας προς την Άκρα Δεξιά. Έπειτα από χρόνια πολιτικής απομόνωσης, τα μέλη του είναι πια έτοιμα να εφαρμόσουν τις ιδέες τους. Καθώς την πρωθυπουργία της Βρετανίας αναλαμβάνει η Λιζ Τρας, η θητεία της οποίας θα διαρκέσει μόλις επτά εβδομάδες, ο Κρις συνεχίζει την έρευνά του σε ένα συνέδριο που διεξάγεται στα βάθη της επαρχίας Κότσγουολντς. Ξαφνικά όμως τα πράγματα παίρνουν σκοτεινή τροπή και μια αστυνομική έρευνα για φόνο ξεκινά. Η λύση του μυστηρίου θα βρεθεί άραγε στη σύγχρονη πολιτική σκηνή ή σε ένα λογοτεχνικό αίνιγμα που παραμένει εκκρεμές εδώ και σαράντα σχεδόν χρόνια;

Μετάφραση: Άλκηστις Τριμπέρη

Η Περσεφόνη στο στόμα του λύκου

5. Δήμητρα Λουκά, Η Περσεφόνη στο στόμα του λύκου (Εκδόσεις Κίχλη)

Η Περσεφόνη ανασύρεται από τον αρχαίο ελληνικό μύθο και, μέσα από μια σειρά παρεκκλίσεων, παραλλαγών και συμβολισμών, μεταφέρεται στον χώρο και τον χρόνο και αλλάζει πρόσωπα: ονειρεύεται να το σκάσει από το ανήλιαγο βασίλειο του συζύγου της, ταξιδεύει στον ευρωπαϊκό Βορρά, φτάνει στη χώρα των Ιροκουά και κατακτά τον τίτλο της σαμάνας της φυλής, διαβάζει τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ, γίνεται μητροκτόνος, μεταμορφώνεται σε δαιμόνισσα που παρασύρει τους άντρες στην καταστροφή.

Η σχέση μάνας και κόρης βρίσκεται στο επίκεντρο των περισσότερων ιστοριών της συλλογής, ενώ η αρπαγή της Περσεφόνης-κόρης αξιοποιείται ως θεματικό μοτίβο προκειμένου να αναδειχθούν οι αμείλικτοι κανόνες της πατριαρχίας σε όλες τις κοινωνίες και τις εποχές.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση "Athens Dies In Dreams At Sunrise" παρουσιάζεται σε ένα παλιό λατομείο στο λόφο του Φιλοπάππου

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στον Αλέξανδρο Τζάννη την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2025.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/11/2025

Εγκαίνια της έκθεσης "All Eyes on Palestine" στην Αθήνα

Η έκθεση-ορόσημο της σύγχρονης παλαιστινιακής τέχνης που αξιοποιεί την τέχνη ως εργαλείο αντίστασης.

Μιλώντας ελεύθερα για το βιβλίο της Ειδικής Εισηγήτριας των Ηνωμένων Εθνών για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη

Η εκδοτική ομάδα του βιβλίου της Φραντσέσκα Αλμπανέζε διοργανώνει στο Σ22 μια ελεύθερη συζήτηση, δίχως εισηγήσεις και ομιλίες.

"Το γάλα": Ωδή στην πιο πρωταρχική μορφή προστασίας

Η Ελευθερία Τσέικο διηγείται ιστορίες ανθρώπων με έντονες εμπειρίες και μνήμες.

Από τον Monet στον Warhol: Τρεις γενιές, μια συλλογή, ένα ταξίδι στην εξέλιξη της μοντέρνας τέχνης

Η νέα μεγάλη έκθεση του Ιδρύματος Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή καλύπτει μια περίοδο τέχνης 130 περίπου ετών με έργα από τον ιμπρεσιονισμό μέχρι την pop art.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (24-30/11)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Ένα εικαστικό "Αντάμωμα" στον χώρο τέχνης ArteVisione

Μια σπάνια συνομιλία ύλης και λόγου μέσα από τα έργα της Καλλιόπης Λέρτα και του Νικόλα Χαρολίδη.