"Savage Syntax": Οι αρχέγονες ενορμήσεις κυριαρχούν μέσα στη Roma Gallery

Τρεις καλλιτέχνες συνομιλούν με μία ιδιαίτερη γλώσσα.

Savage Syntax A. R. Penck A. R. Penck, ΧωρίA. R. Penck, Χωρίς τίτλο, π. 1980, χαρακτικό σε χαρτίς τίτλο, π. 1980, χαρακτικό σε χαρτί

Η Roma Gallery παρουσιάζει στις 12 Ιουνίου (7.30 μ.μ.) την έκθεση "Savage Syntax: Roberto Matta, A. R. Penck, Απόστολος Φανακίδης" σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Άλιας Τσαγκάρη. Συνδυάζοντας χαρακτικά έργα και γλυπτά μεγάλων διαστάσεων, η έκθεση διαμορφώνει μία θεωρητική και αισθητική πρόταση συγκρότησης μιας οπτικής γλώσσας που δεν εδράζεται στην ορθολογική τάξη, αλλά στο ένστικτο, τη συγκινησιακή φόρτιση και τις αρχέγονες ενορμήσεις. 

Στο πλαίσιο αυτής της "άγριας οικονομίας" της εικόνας—όπου το ζωώδες, η βία και ο ερωτισμός λειτουργούν ως θεμελιακές συντακτικές μονάδες—η έκθεση περιγράφει μια σύνθεση μορφών που παραπέμπουν στη Pensée Sauvage και τη δομική ανθρωπολογία του Claude Lévi-Strauss. Υπό το πρίσμα της Άγριας Σκέψης, το κτηνώδες αναγνωρίζεται ως πηγή μορφικής γέννησης, όπου το ένστικτο και η αμείλικτη σωματικότητα χαράσσουν νέες δομές που διαρρηγνύουν τα στεγανά του ορθολογισμού και αναδεικνύουν τις δυνατότητες της ορμέμφυτης έκφρασης. 

Savage Syntax Roberto Matta
Roberto Matta, Χωρίς τίτλο, 1944_80, χαρακτικό

Στον πυρήνα της έκθεσης βρίσκονται τα γλυπτά του Απόστολου Φανακίδη· τοτεμικές μορφές που συγχέουν ανθρώπινες και θηριώδεις, οργανικές και ανόργανες ανατομίες σε ένα χαρακτηριστικό οπτικό λεξιλόγιο. Λαξευμένα και χυτά, τα έργα παραπέμπουν ταυτόχρονα σε αρχαϊκά τελετουργικά αντικείμενα και σε υποθετικές μορφές που συνυφαίνουν το πρωτόγονο με το ενδελεχώς δεδουλευμένο. Τις τοτεμικές παρουσίες του Φανακίδη συμπληρώνουν τα χαρακτικά του Roberto Matta, τα οποία σχεδιάστηκαν το 1944 ως απότοκο της διαμορφωτικής του συνεργασίας με τον Stanley William Hayter στο Atelier 17. Αποτελώντας τα πρώτα χαρακτικά που σχεδίασε ο Matta, τα έντεκα υπογεγραμμένα και αριθμημένα έργα, δέκα με ακουατίντα και ανάγλυφο, συν ένα χειροχρωματισμένο, σηματοδοτούν τη μετατόπισή του από αφηρημένα κοσμικά τοπία σε μία αναπαραστατική τέχνη φορτισμένη με σωματικές παραμορφώσεις, ημι-γελοιογραφική ειρωνεία και ερωτική βία. Παράλληλα,  οι συνθέσεις του A. R. Penck —που διακρίνονται από τη σχηματική απλοποίηση—συνδιαλέγονται τόσο με τις προϊστορικές σπηλαιογραφίες όσο και τα διαγράμματα cybernet. Η οικονομία των σημαινόντων τους συγκροτεί ένα ακατέργαστο σημειολογικό δίκτυο που ενισχύει τη σωματική δύναμη των γλυπτών του Φανακίδη και την ένταση των χαράξεων του Matta, αρθρώνοντας την "άγρια” οπτική δομή της έκθεσης.

Savage Syntax
© Katoufas Brothers
Απόστολος Φανακίδης, Κραυγή, 1987, μπρούτζο

Μέσα από την πάγια ενασχόλησή τους με τον ζωισμό (βιταλισμό), τη βία και τον ερωτισμό, οι Matta, Penck και Φανακίδης συνομιλούν μέσω ενός κοινού λεξιλογίου συγκινησιακής και σωματικής ισχύος, ενός ιδιώματος που αποκαλύπτει μία βαθύτερη, αγριότερη γνώση. Η μορφή καθίσταται τόπος αποκάλυψης: το ασυνείδητο γίνεται αναγνώσιμο, ενώ το ζωώδες, το ερωτικό και το τελετουργικό αποκτούν δομική αυτονομία σε μία επιμελητική προσέγγιση της έκφρασης ως διαίσθησης.

Info: Roma Gallery | 12/6-1/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ. 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Roma Gallery

Ρώμα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Ύδρα γίνεται καμβάς για το Αιγαίο του Κώστα Γραμματόπουλου

"Ίχνη του Αιγαίου": Μια ξεχωριστή έκθεση που φωτίζει τη βαθιά σχέση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη με την Ύδρα, το νησί που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργικό του καταφύγιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/08/2026

Το "Υπουργείο Μοναξιάς" παρουσιάζεται στην Τήνο

Η συγγραφέας Έλενα Καρακούλη και ο Βλαδίμηρος Βοϊνάς συνομιλούν για το βιβλίο, τη μοναξιά και για όσα, τελικά, ενώνουν τους ανθρώπους.

Μια νέα πρόταση ανάγνωσης από τις εκδόσεις Ποταμός

Το "Σονάτα για βροχή και άμμο" του Ευριπίδη Κλέοπα είναι ένα βιβλίο που κυκλοφόρησε τον φετινό Αύγουστο.

Αν είσαι ακόμα στις Κυκλάδες, τσέκαρε αυτές τις εκθέσεις τέχνης

Όσο τριγυρνάτε ακόμα στα κυκλαδίτικα νησιά, συνδυάστε τα μπάνια σας με ενδιαφέρουσες εικαστικές δράσεις. Αυτές είναι μερικές από τις εκθέσεις που αξίζει να δείτε αυτό το διάστημα στο Αιγαίο.

"Χενούα", ένα νουάρ μυθιστόρημα για το υπόλοιπο του καλοκαιριού

Χενούα, η γενέτειρα γη, η μάνα γη. Χενούα Ενάνα, η Γη των Ανθρώπων, το πραγματικό όνομα του αρχιπελάγους των νησιών Μαρκέσας, στη Γαλλική Πολυνησία.

Η Ελλάδα που έμεινε πίσω: Ο Σωτήρης Σόρογκας αποκαλύπτει τις "Εικόνες από την Ελλάδα" στην Χίο

Ρημαγμένα καΐκια, παλιά ξύλα και ίχνη μιας άλλης εποχής σε μια ατμοσφαιρική έκθεση στο Χαμιδιέ Τζαμί του Φρουρίου Χίου.

Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει με τέχνη τα Τσέρια Μεσσηνίας

Εργαστήρια, ομιλίες και ξεναγήσεις πλαισιώνουν στο πρόγραμμα του Κάπρος 2026, καθώς και εκδηλώσεις έκπληξη προς το ίδιο το κοινό.