Αφιέρωμα στο "Ρεμπέτικο" στο Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα

Μια έκθεση για την αγάπη, τη φυγή, το «χαροποιό πένθος» και όλες τις έννοιες, τις μνήμες και τον συμβολισμό που συνοδεύουν την κουλτούρα του ρεμπέτικου.

Πάνος Κουτρουμπούσης Από μπουζούκια σε μπουζούκια Πάνος Κουτρουμπούσης, «Από μπουζούκια σε μπουζούκια» (1962, film still)

Από τις 20 Δεκεμβρίου 2024 έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025 το Κέντρο Έρευνας – Μουσείο Τσιτσάνη στα Τρίκαλα φιλοξενεί την έκθεση "Ρεμπέτικο", σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου. 

Η θεματική́ έκθεση "Ρεμπέτικο" είναι μια έκθεση για την αγάπη, τη φυγή, το "χαροποιό πένθος" και όλες τις έννοιες, τις μνήμες και τον συμβολισμό που συνοδεύουν αυτό το "μεγάλο νεοελληνικό́ πολιτιστικό́ γεγονός", όπως πολύ́ ωραία το έχει χαρακτηρίσει ο συνθέτης Νίκος Μαμαγκάκης. Το "Ρεμπέτικο" είναι μια έκθεση σύγχρονης τέχνης με πλατιά απήχηση που διαπερνά τα πολιτισμικά στεγανά. Μια έκθεση η οποία -όπως και το θέμα που εξετάζει- απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και στους απανταχού λάτρεις της παραδοσιακής μουσικής. Στόχος της έκθεσης είναι να εικονοποιήσει το ρεμπέτικο και τη μυθολογία του μέσα από́ μια σύγχρονη οπτική́. Πώς ένας σύγχρονος εικαστικός μπορεί́ να συνδεθεί́ συναισθηματικά́ και να αποδώσει μέσα από εικόνες τα ρεμπέτικα τραγούδια, που, σύμφωνα με τον Ηλία Πετρόπουλο, είναι "τα άσματα των πληγωμένων, απλών, αγνών και αισθαντικών ψυχών της Ελλάδος"; Μέχρι σήμερα, όταν κάποιος ακούει μαζί́ τις λέξεις ρεμπέτικο και εικαστικά́, ο νους του πάει ενδεχομένως στα σχέδια του Αλέκου Φασιανού́ για τα βιβλία του Ηλία Πετρόπουλου, στα χαρακτικά́ του Τάσσου για τα εξώφυλλα δίσκων της Μπέλλου, ή στους χορευτές του ζεϊμπέκικου που ζωγράφιζε με απαράμιλλο ζήλο ο Τσαρούχης. Η έκθεση "Ρεμπέτικο" έρχεται να εμπλουτίσει την εικονολογία που σχετίζεται με το ρεμπέτικο, αλλάζοντας ριζικά́ την οπτική́ του πρόσληψη. Έτσι, όπως αποδεικνύει αυτή́ η έκθεση, το ρεμπέτικο όχι μόνο ανήκει στο παρόν αλλά́ ενδύεται και νέες μορφές. 

Το "Ρεμπέτικο" παρουσιάστηκε στην Αθήνα το 2022, σε διοργάνωση του ΟΠΑΝΔΑ. Η έκθεση στο Μουσείο Τσιτσάνη είναι μια διαφορετική εκδοχή, καθώς περιλαμβάνει έντεκα νέες συμμετοχές. Τη βραδιά των εγκαινίων ο Δημήτρης Χαλάτσης θα πραγματοποιήσει τη δεκάλεπτη περφόρμανς "Βαδίζω με παράπονο".

Εγκαίνια: Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ανώνυμος, Βαγγέλης Αβραμόπουλος, Σώτος Αλεξίου, Capten, Φοίβη Γιαννίση, Γιάννης Θεοδωρόπουλος, Ανέστης Ιωάννου, Μάρκος Καμπάνης, Ζήσης Κοτιώνης & Στάθης Γουργουρής, Πάνος Κουτρουμπούσης, Ελένη Κρίκκη, Αλέξης Κυριτσόπουλος, Δημήτρης Μεράντζας, Χριστίνα Μήτρεντσε, Ηλίας Παπαηλιάκης, Ρένα Παπασπύρου, Νατάσσα Πουλαντζά, Ηλίας Σιψάς, Σπύρος Στάβερης, Στέργιος Στάμος, Άσπα Στασινοπούλου, Άννα Φιλίνη, Δημήτρης Χαλάτσης, Πάνος Χαραλάμπους, Θάλεια Χιώτη, Κώστας Χριστόπουλος

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η έκθεση "Symmetries" φέρνει στην Αθήνα έναν από τους σημαντικότερους γλύπτες

Η gallery Bernier/Eliades υποδέχεται τον διεθνώς αναγνωρισμένο Tony Cragg με μια έκθεση αφιερωμένη στη δυναμική της φόρμας, την αέναη κίνηση και τη μεταμόρφωση της ύλης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
31/07/2026

Nέες παραγωγές ταξιδεύουν σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία της Ελλάδας

Θέατρο, μουσική, χορός και περφόρμανς ζωντανεύουν αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία σε όλη την Ελλάδα, στο πρόγραμμα της πέμπτης εβδομάδας.

Η έκθεση "Από το χάος στον κόσμο" αναδεικνύεται στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού

Τα έργα της Άννας Μαρίας Τσακάλη και του Εδουάρδου Σακαγιάν έως τις 23 Αυγούστου στο 'Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.

Η The Breeder αναλαμβάνει την εκπροσώπηση της Iva Lulashi, της καλλιτέχνιδας που μετατρέπει την ιστορία σε εικόνα

Η γκαλερί the Breeder ανακοινώνει τη συνεργασία της με την Iva Lulashi, μια από τις σημαντικές σύγχρονες καλλιτέχνιδες της Αλβανίας.

Αυτά είναι τα 13 βιβλία που θα συναγωνιστούν για το Booker 2026

Μάθαμε τη long list και τώρα κάνουμε υπομονή μέχρι τη short και την απονομή του πολυπόθητου βραβείου.

Μια έκθεση μας καλεί να ανακαλύψουμε τους κρυμμένους Κύκλωπες και τις σύγχρονες Ιθάκες μας

Η γκαλερί Ακρόπρωρο φιλοξενεί την έκθεση State of Change: Οι Μυθολογίες του Ορατού και του Αφανούς του Αλέξανδρου Μαγκανιώτη από τις 8 Αυγούστου.

Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει το "Botanical Relics: Chapter II" στη Σίφνο

Η Αλεξία Ψαραδέλη παρουσιάζει από 31 Ιουλίου έως 7 Αυγούστου στο Κάστρο της Σίφνου τη νέα έκθεση, αφιερωμένη στη μνήμη των φυτών.