Έργα του ζωγράφου Χρήστου Αντωναρόπουλου στην Ελληνογερμανική Αγωγή

Ο διακεκριμένος σύγχρονος ζωγράφος παρουσιάζει μία αντιπροσωπευτική έκθεση των έργων, χαρακτηριστικό των οποίων είναι ο διάλογος.

Χρήστος Αντωναρόπουλος

O Χρήστος Αντωναρόπουλος, ένας διακεκριμένος σύγχρονος ζωγράφος, ο οποίος έχει εκφραστικά πειραματιστεί με διαφόρων ειδών υλικά και τρόπους γραφής σε μια πολυετή δημιουργική πορεία, παραλαμβάνει τη σκυτάλη στη μακρόπνοη σειρά των εικαστικών συναντήσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Πρόκειται για έναν θεσμό που εδώ και πολλά χρόνια προσφέρει το σχολείο τόσο στους μαθητές του όσο και στους φιλότεχνους. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024, στις 8.00 μ.μ. εγκαινιάζεται στους χώρους των εκπαιδευτηρίων μια αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του εικαστικού, η οποία περιλαμβάνει συνθέσεις προερχόμενες από τις πιο πρόσφατες υφολογικές και θεματικές του ενότητες.

 

Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χρήστου Αντωναρόπουλου είναι ο διάλογος. Εστιάζει σε εποχές και σημεία αναφοράς της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και των νεότερων περιόδων, αλλά και στο σήμερα. Αναδεικνύει τις αλλοιώσεις, τις φθορές, αλλά και τις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει, ως υπαρξιακές αγωνίες, ως ζητούμενα και κυρίως όμως ως ερωτήματα της εποχής μας. Τα έργα του ζωγράφου διακρίνονται για την απεικονιστική τους διάθεση, την εξπρεσιονιστική τους γραφή, τα εν μέρει κυβιστικά στοιχεία τους, ιδιαίτερα όμως για την γενικότερη pop art ατμόσφαιρα. Ο Χρήστος Αντωναρόπουλος προσπαθώντας να αποκαθηλώσει και να αναδομήσει με ινδάλματα, παλαιότερων και νεότερων εποχών, τονίζει την τραγικότητα και την ειρωνεία απέναντι στο εφήμερο, στον καταναλωτισμό, αλλά και την κριτική αντιμετώπιση, ως πράξη αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση.

Για το έργο του καλλιτέχνη θα μιλήσει η Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού κυρία Αθηνά Σχινά. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το βιβλίο "Χρήστος Αντωναρόπουλος, Έργα 1980- 2024" των εκδόσεων Νίκας.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Χρήστος Αντωναρόπουλος

  • Μεικτά Μέσα

O Χρήστος Αντωναρόπουλος, ο οποίος έχει εκφραστικά πειραματιστεί με διαφόρων ειδών υλικά και τρόπους γραφής σε μια πολυετή δημιουργική πορεία, παραλαμβάνει τη σκυτάλη στη μακρόπνοη σειρά των εικαστικών συναντήσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Χαρακτηριστικό γνώρισμα του Χρήστου Αντωναρόπουλου είναι ο διάλογος. Εστιάζει σε εποχές και σημεία αναφοράς της αρχαιότητας, του Μεσαίωνα, της Αναγέννησης και των νεότερων περιόδων, αλλά και στο σήμερα. Αναδεικνύει τις αλλοιώσεις, τις φθορές, αλλά και τις νέες συνθήκες που έχουν ανακύψει, ως υπαρξιακές αγωνίες, ως ζητούμενα και κυρίως όμως ως ερωτήματα της εποχής μας. Τα έργα του ζωγράφου διακρίνονται για την απεικονιστική τους διάθεση, την εξπρεσιονιστική τους γραφή, τα εν μέρει κυβιστικά στοιχεία τους, ιδιαίτερα όμως για την γενικότερη ποπ αρτ ατμόσφαιρα. Ο Χρήστος Αντωναρόπουλος προσπαθώντας να αποκαθηλώσει και να αναδομήσει με ινδάλματα, παλαιότερων και νεότερων εποχών, τονίζει την τραγικότητα και την ειρωνεία απέναντι στο εφήμερο, στον καταναλωτισμό, αλλά και την κριτική αντιμετώπιση, ως πράξη αντίστασης απέναντι στην ισοπέδωση.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Τι πραγματικά αξίζει": Ένας καρκινοπαθής μπαμπάς γράφει ένα βιβλίο με 24 γράμματα προς το παιδί του

Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Μπρούζος, που δίνει τη μάχη του με τον καρκίνο, συγκεντρώνει σε αυτήν την αυτοέκδοση 24 μηνύματα προς το παιδί του, για όταν εκείνος πιθανόν δεν θα είναι εδώ.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
06/10/2025

Τι δουλειά έχει ένας φτερωτός ταύρος έξω από το Μουσείο Ακρόπολης;

Το δεύτερος μέρος του πρότζεκτ "Michael Rakowitz & Ancient Cultures" είναι γεγονός.

Ο σεφ που άλλαξε το νοσοκομειακό φαγητό παρουσιάζει το "Συνταγολόγιό" του

Ο Ιάκωβος Απέργης θα παρουσιάσει το βραβευμένο βιβλίο του, παρέα με εκλεκτούς ομιλητές όπως ο Ηλίας Μαμαλάκης και συνοδεία πιάτων από τις σελίδες του.

Ανακαλύπτοντας την αρχαία Ολυμπία μέσα από το βλέμμα του Alfred Mallwitz

Ανάμεσα σε σχέδια, φωτογραφίες και ακουαρέλες, ζωντανεύει ξανά ο κόσμος του Γερμανού αρχιτέκτονα που ένωσε την επιστήμη με την τέχνη, και την Ελλάδα με τη δική του δημιουργική ψυχή.

Τα βιβλιοπωλεία της γειτονιάς μάς συστήνονται: Το 'Επίκεντρον' στους Αγίους Αναργύρους

Ο ιδιοκτήτης του, Αριστοτέλης Σαΐνης, εγκαινιάζει τη νέα στήλη του "α", όπου ιδιοκτήτες συνοικιακών βιβλιοπωλείων μας ξεναγούν στον μικρόκοσμό τους - εκεί που χτυπά ουσιαστικά η καρδιά του βιβλίου.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (6-12/10)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Μια έκθεση ψυχικής τοπιογραφίας στην Γκαλερί Σκουφά

Ο Γιάννης Ευθυμίου παρουσιάζει το πρώτο του ατομικό πρότζεκτ.