"Μηχανισμούς [δια]προσωπικών συνδέσεων" κατασκευάζει η Βάλλυ Νομίδου

Η έκθεση γλυπτών της καλλιτέχνιδας παρουσιάζεται σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου.

Βάλλυ Νομίδου μηχανισμοί

Η αίθουσα τέχνης έκφραση – γιαννα γραμματοπουλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση της εικαστικού Βάλλυς Νομίδου με τίτλο "μηχανισμοί [δια]προσωπικών συνδέσεων", σε επιμέλεια Κώστα Πράπογλου. Καταλαμβάνοντας ολόκληρο τον ισόγειο χώρο της γκαλερί, όλα τα γλυπτά προκαλούν μια αίσθηση κατακερματισμένης ολότητας, όπου διάφορα στοιχεία συνυπάρχουν ως ξεχωριστά αλλά και αλληλένδετα μέρη μιας ευρύτερης αφήγησης.

Η γλώσσα της "άρθρωσης"—ένα κεντρικό θέμα στη δουλειά της Νομίδου— εμφανίζεται τόσο ως κυριολεκτική όσο και ως μεταφορική αναφορά στο φυσικό σώμα και τις αλληλεπιδράσεις του. Οι συνθέσεις της συχνά περιλαμβάνουν μορφές που αναπαριστούν όχι μόνο μέρη του σώματος αλλά και έπιπλα και οικιακά αντικείμενα, δημιουργώντας ανοίκειες αντιθέσεις που κάνουν ασαφή τα όρια μεταξύ του ζώντος και του άψυχου.

Βάλλυ Νομίδου μηχανισμοί

Βάλλυ Νομίδου μηχανισμοί

Τα υλικά της Νομίδου παίζουν κεντρικό ρόλο στην ενσάρκωση των εννοιών που την απασχολούν. Το χρώμα σε αυτά τα έργα δεν εφαρμόζεται τεχνητά, αλλά είναι εγγενές στα υλικά που επιλέγει. Αυτά περιλαμβάνουν χαρτί και χαρτόνι, ξύλινες σανίδες, χάρτινα κορδόνια, ακόμη και άχρηστα ηλεκτρικά καλώδια, συνδυάζοντας το λεπτεπίλεπτο με το αδρό, το εύθραυστο με το ανθεκτικό. Τέτοια ετερόκλητα υλικά αποτυπώνουν την πολυδιάστατη φύση της ανθρώπινης εμπειρίας. Όλα τα γλυπτά που εκτίθενται δεν είναι απλώς στατικά αντικείμενα· ενέχουν μια αίσθηση επιτελεστικής διαδικασίας. Η πρακτική της Νομίδου είναι διαποτισμένη με μια διάθεση μεταμόρφωσης και αναδημιουργίας. Τα γλυπτά της μοιάζουν με παράδοξα παζλ, όπου κάθε κομμάτι είναι σημαντικό από μόνο του αλλά ατελές χωρίς τα υπόλοιπα. Αυτή η κατακερματισμένη αλλά συνεκτική προσέγγιση αποτυπώνει μια βαθιά φιλοσοφική ενασχόληση με θέματα ταυτότητας, παρουσίας και απουσίας.

Εγκαίνια: 31/10 (7-10 μ.μ.)

Info: έκφραση-γιάννα γραμματοπούλου | 31/10-30/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ. 12-8 μ.μ., Τετ. 12-6 μ.μ., Σαβ. 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Έκφραση «Γιάννα Γραμματοπούλου»

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ένα νέο φεστιβάλ γεμίζει με τέχνη τα Τσέρια Μεσσηνίας

Εργαστήρια, ομιλίες και ξεναγήσεις πλαισιώνουν στο πρόγραμμα του Κάπρος 2026, καθώς και εκδηλώσεις έκπληξη προς το ίδιο το κοινό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/08/2026

Η αυγουστιάτικη πανσέληνος φωτίζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Μοναδικά εκθέματα εντάσσονται σε διαδρομές στις αίθουσες του Μουσείου, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται ένας ξεχωριστός περίπατος.

"Ένας χωρισμός": Το νέο βιβλίο από τη συγγραφέα της "Οντισιόν", Katie Kitamura

Η υπόθεση του νέου μυθιστορήματος της Αμερικανίδας, το οποίο αναμένεται να βρεθεί στα ράφια των βιβλιοπωλείων τον Σεπτέμβριο.

Η Κέα κρύβει ένα πέτρινο μυστικό αιώνων – Η έκθεση που το φέρνει στο φως

Η πολιτιστική δράση LITHOS φέρνει στο προσκήνιο τις ξερολιθιές της Κέας, ένα μοναδικό πέτρινο έργο αιώνων μέσα από φωτογραφίες, ποίηση και σύγχρονη τέχνη.

"Εικόνες από την Ελλάδα" του Σωτήρη Σόρογκα στη Χίο

Η έκθεση του Έλληνα ζωγράφου επιχειρεί να αναπτύξει έναν βαθύ διάλογο με την ιστορική μνήμη της Χίου.

Όταν το φως αναδύεται από το σκοτάδι: "Σκοτεινό γυαλί" του Αλέξανδρου Καπετάνου στην Τήνο

Μια ζωγραφική για τη μνήμη, την ευθραυστότητα και εκείνες τις στιγμές όπου μια εικόνα εμφανίζεται μόλις πριν χαθεί. Η νέα ατομική έκθεση του Αλέξανδρου Καπετάνου παρουσιάζεται στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

"Ορέστης Πάγκαλος. Έργα, γκραφίτι, αρχείο": Μια έκθεση για την τέχνη του δρόμου στο Momus

Στην έκθεση παρουσιάζονται πρωτότυπα και αδημοσίευτα φωτογραφικά ντοκουμέντα, από τα πρώτα γκραφίτι του έως τις εγκαταστάσεις και τις εκθεσιακές του παρεμβάσεις.