"Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο": Οι αναμνήσεις της Άλκης Ζέη από την Κατοχή μέχρι και την Απελευθέρωση της Αθήνας

Η Άλκη Ζέη στο αυτοβιογραφικό της έργο μάς προσφέρει μια συγκινητική ματιά στα παιδικά της χρόνια και τις ιστορικές ανατροπές της εποχής, αποτυπώνοντας τις μνήμες της από την Κατοχή και την ελπίδα της για ένα καλύτερο μέλλον.

Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων (12/10) από την Απελευθέρωση της Αθήνας θυμόμαστε ξανά το αυτοβιογραφικό βιβλίο της Άλκης Ζέη "Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο". Ένα έργο που συνδυάζει τις αναμνήσεις της συγγραφέα από την παιδική της ηλικία και την εφηβεία, με φόντο τις ιστορικές συγκυρίες της Ελλάδας κατά τη διάρκεια της Κατοχής και μετά. Η Άλκη Ζέη αφηγείται την ιστορία των πρώτων είκοσι πέντε χρόνων της ζωής της, τα οποία διαμόρφωσαν τη μετέπειτα πορεία της. Μια ολόκληρη εποχή ζωντανεύει μέσα από την αφήγηση που διανθίζεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και φτάνει μέχρι και το 1944, την ημέρα της απελευθέρωσης της Αθήνας.

Το βιβλίο ακολουθεί την Άννα, μια μικρή κοπέλα που ζει στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της Κατοχής και των πρώτων χρόνων μετά τον πόλεμο. Μέσα από την αφήγηση της Άννας, οι αναγνώστες βιώνουν τις προκλήσεις της καθημερινής ζωής, την αγάπη για τη γνώση, τις φιλίες και τις απώλειες. 

Το βιβλίο μεταφέρει ένα μήνυμα αισιοδοξίας, αναδεικνύοντας τη δύναμη της ανθρωπιάς και την ανάγκη για αλληλοκατανόηση, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Η Άννα, παρά τις αντιξοότητες, βρίσκει τρόπους να ελπίζει και να δημιουργεί.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ευφάνταστα workshops χειροτεχνίας στο M Shop του Μεγάρου Μουσικής

Πρωτότυπα εργαστήρια για όλους παρέα με τη Νίκη Στυλιανού.

Μια οπτική ψευδαίσθηση στήνεται μέσα στην Γκαλερί Σκουφά

Ο ζωγράφος Τζουλιάνο Καγκλής χρησιμοποιεί την εικόνα για να μιλήσει για έναν ρεαλιστικό -μόνο φαινομενικά- κόσμο.

Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (10-16/11)

Τα εικαστικά πρότζεκτ που σημειώνουμε για τις επόμενες μέρες.

Γιατί όλα πρέπει να αλλάξουν στη ΔΕΘ-HELEXPO;

Όλα όσα ζήσαμε στις εναρκτήριες εκδηλώσεις - εκθέσεις της 9ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης στο 66ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ένας έφηβος στο φάσμα του αυτισμού φτιάχνει έργα ζωγραφικής

Η έκθεση του Νικηφόρου παρουσιάζεται στη Sianti Gallery.

"All Colours Will Agree in the Dark": Μία νέα έκθεση design στο Melas Martinos

Η πρώτη έκθεση του καλλιτέχνη Μιχάλη Αναστασιάδη στην Ελλάδα.