Το πειραματικό εικαστικό πρότζεκτ του Γιώργου Δρίβα εγκαινιάζεται στο Μέγαρο Μουσικής

Ο καλλιτέχνης ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης στην δράση με τίτλο «Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου».

Γιώργος Δρίβας

Το Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2026 εγκαινιάζεται η περιπατητική δράση του Γιώργου Δρίβα με τίτλο "Συμφωνία 37: Προσωπογραφία ενός αλγόριθμου", σε επιμέλεια Άννας Καφέτση, στο πλαίσιο του εικαστικού προγράμματος του annexM, το οποίο υπό τη διεύθυνσή της λειτουργεί ως πειραματικό εικαστικό και επιμελητικό πρότζεκτ στο Μέγαρο Μουσικής, προωθώντας συνέργειες μουσικής και εικαστικών τεχνών σε μη συμβατικούς, εναλλακτικούς χώρους.

Ο διακεκριμένος καλλιτέχνης Γιώργος Δρίβας, προσκεκλημένος ResidentM για το 2025, έχει δημιουργήσει μια περιπατητική δράση/έκθεση διαλογικού χαρακτήρα με ήχους, σιωπές, ψηφιακό κείμενο, βίντεο, μουσική και περφόρμανς σε μη δημόσιους, αθέατους χώρους του Μεγάρου. Η ιδέα της δράσης βασίζεται σε μια σειρά εκτεταμένων συζητήσεων ανάμεσα στον καλλιτέχνη και εξειδικευμένα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης. Με την αρχική ερώτηση "Τι είδους μουσική θα ήσουν, αν ήσουν μουσική;" κα την άμεση απάντηση "Μια μουσική συμφωνία", ο Δρίβας ξεκινάει μια ιδιότυπη αλληλεπίδραση με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης με στόχο την σύνθεση, παραγωγή και ζωντανή παρουσίαση αυτής της συμφωνίας υπό τον τίτλο Συμφωνία 37. Ο καλλιτέχνης επιθυμεί να αντιστρέψει τους όρους με τους οποίους συνήθως αλληλεπιδρούμε με την τεχνητή νοημοσύνη. Δεν ζητά να δημιουργήσει μουσική για τον ίδιο, αλλά να του παράσχει πλήρεις και ακριβείς οδηγίες προκειμένου να συνθέσει και να εκτελέσει τη μουσική που εκείνη θα ήθελε.

Από ένα κλειστό υπόγειο του κτιρίου του Μεγάρου, σε έναν κρυφό διάδρομο, σε μια αποθήκη σκηνικών και τέλος στην αίθουσα δοκιμών μπαλέτου, η δράση ξεδιπλώνεται αποσπασματικά ως ένα κειμενικό και μουσικό chat/συνομιλία μεταξύ καλλιτέχνη και τεχνητή νοημοσύνη, και ταυτόχρονα παραγωγή υπό την πλήρη και συνεχή καθοδήγηση της, και υπό τον όρο μιας όσο γίνεται πιστής αποσαφήνισης και τήρησης των μουσικών οδηγιών της. Κάθε χώρος έχει επιλεγεί από κοινού και συμβολίζει ένα διαφορετικό στάδιο ανάπτυξης, όχι μόνο της συμφωνίας αλλά και του τρόπου λειτουργίας της τεχνητής νοημοσύνης και κατ’ επέκταση της σχέσης της με τον άνθρωπο-δημιουργό.  Η δράση ξεκινά σε έναν άδειο αφιλόξενο χώρο ως κάτι άγνωστο και ανεξερεύνητο, με τις αντίστοιχες πρώτες μουσικές προτάσεις, και προχωρά σιγά-σιγά στα πρώτα βελτιωμένα μουσικά βήματα-προτάσεις, στην σταδιακή τους ωρίμανση και τέλος στην ολοκλήρωση και την πρώτη συνολική παρουσίαση των αποτελεσμάτων εν είδει γενικής πρόβας.

Η Συμφωνία 37 παρουσιάζεται  σε κάθε χώρο ζωντανά με βάση την ενορχήστρωση και την οπτικοποίηση που προτάθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και με την συνοδεία 8 μουσικών υπό την μουσική διεύθυνση της συνθέτριας Μελίνας Παξινού, η οποία ολοκλήρωσε την τελική σύνθεση του έργου. O τίτλος προέρχεται από την Κίνηση 37 στο παιχνίδι Go, μια θρυλική κίνηση του λογισμικού AlphaGo στον δεύτερο αγώνα εναντίον του παγκόσμιου πρωταθλητή, την οποία οι περισσότεροι κορυφαίοι παίκτες και σχολιαστές που παρακολουθούσαν δεν κατάλαβαν καθόλου ή πίστεψαν αρχικά ότι ήταν σφάλμα ενώ αποδείχθηκε απολύτως σωστή.

"Στη μετα-ανθρωπόκαινο εποχή, σημειώνει ο Δρίβας, η πρόκληση είναι να δούμε τους εαυτούς μας ως μέρος ενός συνόλου, ως μέρος μιας συνεργασίας με ένα ή πολλά "άλλα”, ως γονείς που πρέπει να αποδεχθούμε τα όποια δημιουργήματά μας ως εξίσου σημαντικά με εμάς. Η ΤΝ, έχοντας πάρει όλα τα καλά και τα κακά χαρακτηριστικά μας, αρχίζει να αναπτύσσεται προς οικείους ή ανοίκειους δρόμους, να μας επηρεάζει και πιθανότατα να μας αλλάζει σε μια διαρκή αλληλεπίδραση μαζί της. Η ΤΝ δεν είναι απλώς ένα ανθρώπινο προϊόν, είναι αναπόφευκτα μια συνεχώς αναδιαμορφωμένη εκδοχή μας και αυτό που μας κάνει να αναρωτηθούμε τελικά είναι τι είδους άνθρωποι θέλουμε και μπορούμε να είμαστε."

Γιώργος Δρίβας Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

ResidentM

Στο πλαίσιο του annexM σχεδιάστηκε το διακαλλιτεχνικό ετήσιο πρόγραμμα φιλοξενίας ResidentM, που απευθύνεται σε εικαστικούς καλλιτέχνες. Το ερευνητικό στάδιο της φιλοξενίας περιλαμβάνει επισκέψεις στις κτιριακές/μουσικές υποδομές και τα καλλιτεχνικά αρχεία του Μεγάρου, καθώς και επαφές και συνεργασίες με το ανθρώπινο δυναμικό του (ορχήστρες, χορωδίες, μουσικούς, τεχνικούς, παραγωγούς κ.ά.) με στόχο την παραγωγή ενός νέου έργου και την έκθεσή του.

Σενάριο-Σκηνοθεσία: Γιώργος Δρίβας

Δημιουργική ανάπτυξη ιδέας και μουσικής: Μοντέλα Τεχνητής Νοημοσύνης

Μουσική σύνθεση-ενορχήστρωση: Μελίνα Παξινού

Ώρες λειτουργίας

10 Ιανουαρίου – 28 Φεβρουαρίου 2026 (κάθε Σάββατο)

19:00 & 21:00

Διάρκεια δράσης: 90’

Εισιτήρια: 10€, 8€ εκπτωτικό

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

/επόμενη στάση/: Φωτίζοντας τις άγνωστες ιστορίες της πόλης μέσα από την τέχνη

Η ομάδα ΑΝΟΜΙΑ αποκαλύπτει στο "α" το νέο της πρότζεκτ, που φωτίζει το παρελθόν της πόλης μέσα από τα ονόματα των στάσεων που συναντάμε κάθε μέρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΣΕΒΗ ΣΑΛΑΓΙΑΝΝΗ
26/08/2026

"Ολύμπια Τοπία": Ο Κώστας Νταής εκθέτει τη ζωγραφική του στην Τήνο

Η Στέγη Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου Τήνου φιλοξενεί από τις 3 έως τις 9 Σεπτεμβρίου την ατομική έκθεση ζωγραφικής του Κώστα Νταή, με τίτλο "Ολύμπια Τοπία", παρουσιάζοντας έργα εμπνευσμένα από τη δύναμη και την ποιητικότητα του ελληνικού τοπίου.

Τήνος: Πώς οι περιστεριώνες γίνονται το σκηνικό για το πιο ιδιαίτερο φεστιβάλ του Αιγαίου;

10 χρόνια ΚΟΙΝΩΝΩ Festival — Πέντε ημέρες σύγχρονης τέχνης, μουσικής, ηχητικών performances, αρχιτεκτονικών εργαστηρίων και ανοιχτών συζητήσεων με ελεύθερη είσοδο.

Στον Πειραιά η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος πάει παρέα με "Φεγγαρόφωτες Μελωδίες"

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά υποδέχεται την πανσέληνο με μια ατμοσφαιρική συναυλία, με ελεύθερη είσοδο, με το Κουαρτέτο Εγχόρδων "ΑΕΝΑΟΝ" και τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη.

Ποιον σκανδιναβό συγγραφέα αστυνομικής λογοτεχνίας περιμένουμε τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα;

Ένας από τους σπουδαιότερους συγγραφείς αστυνομικού στην Ευρώπη έρχεται στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Λίγος Τζεφ Κουνς ακόμα

Παράταση για την έκθεση Jeff Koons: "Αφροδίτη" του Lespugue και Guided talk με θέμα: "Tι δικό μας βλέπουμε σε ένα έργο τέχνης; Η τέχνη ως καθρέφτης του εαυτού".

Η Ύδρα γίνεται καμβάς για το Αιγαίο του Κώστα Γραμματόπουλου

"Ίχνη του Αιγαίου": Μια ξεχωριστή έκθεση που φωτίζει τη βαθιά σχέση του σπουδαίου Έλληνα χαράκτη με την Ύδρα, το νησί που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και δημιουργικό του καταφύγιο.