53 χρόνια χωρίς τον Γιώργο Σεφέρη

Ας θυμηθούμε μερικά σημαντικά σημεία της ζωής και του έργου του, που διαμόρφωσαν την πορεία της σύγχρονης ελληνικής ποίησης και τον κατέστησαν εξέχουσα μορφή της διεθνούς λογοτεχνίας.

Γιώργος Σεφέρης

Πέρασαν 53 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Σεφέρης, ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές της νεότερης Ελλάδας. Σήμερα, ας θυμηθούμε μερικά από τα σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία του ποιητή, του διπλωμάτη και του ανθρώπου που άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα στη διεθνή λογοτεχνία.

Ο πρώτος Έλληνας με Νόμπελ Λογοτεχνίας

Στις 24 Οκτωβρίου του 1963, η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία των Επιστημών τιμά με Νόμπελ Λογοτεχνίας τον ποιητή και η φήμη του ξεφεύγει από τα εθνικά όρια και ταξιδεύει σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Γιώργος Σεφέρης γίνεται ο πρώτος Έλληνας που βραβεύεται με Νόμπελ.

Γεώργιος Σεφεριάδης

Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Γεννήθηκε στη Σμύρνη (σήμερα στην Τουρκία) το 1900. Η καταγωγή του ήταν από τη Σκάλα Βουρλών και αργότερα η οικογένειά του μετακόμισε στην Αθήνα.

Η συνάντηση με τη γενιά του '30

Ο Γιώργος Σεφέρης ήταν εξέχον μέλος της "Γενιάς του '30", μιας ομάδας Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών που επηρεάστηκαν από ευρωπαϊκά ρεύματα όπως ο συμβολισμός και ο υπερρεαλισμός, αλλά συγχρόνως αναζητούσαν τον τρόπο να επανεφεύρουν την ελληνική λογοτεχνία. 

Το "Μυθιστόρημα" (1935)

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές του ποιητικές συλλογές είναι το "Μυθιστόρημα", όπου μέσω πολυπρόσωπης αφήγησης αναδεικνύεται η απώλεια και η προσπάθεια ανακάλυψης της ταυτότητας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Πολιτική δράση

Ως διπλωμάτης και πολίτης, ο Σεφέρης πήρε έντονη πολιτική στάση, ιδιαίτερα κατά της χούντας των συνταγματαρχών το 1967. Τον Μάρτιο του 1969, δημοσίευσε ένα έντονα κριτικό κείμενο κατά του καθεστώτος.

Ο Σεφέρης ως μεταφραστής

Ο Σεφέρης ήταν επίσης διακεκριμένος μεταφραστής. Μετέφρασε έργα του Έλιοτ, του Μπωντλαίρ, και άλλων, ενώ διατήρησε στενή επαφή με τη διεθνή λογοτεχνική κοινότητα.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Μουσείο Βορρέ διεξάγει θερινό Artist Residency με ανοιχτά εργαστήρια

Οι καλλιτέχνιδες Φωτεινή Γουσέτη, Ula Sickle και Tania Feghali συνυπάρχουν στο μουσείο, δημιουργούν και οργανώνουν σχετικά καλλιτεχνικά εργαστήρια.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
08/07/2025

Η Κατερίνα Χατζή ζωγραφίζει "Τα θαυμάσια νερά" στην Ύδρα

Η νέα έκθεση μάς καλεί να ανακαλύψουμε την εσωτερική ομορφιά και ευαισθησία των ανθρώπινων μορφών μέσα σε έναν κόσμο όπου το νερό γίνεται ζωντανός, παλλόμενος πρωταγωνιστής.

Ο μύθος συναντά το design πάνω από το Proveleggios

Και αυτό με αφορμή την έκθεση "The monsters I live with" σε επιμέλεια της Βασιλικής-Μαρίας Πλαβού.

Αναβαθμίζονται η Αρχαία Αγορά και ο Κεραμεικός

Αυτοψία πραγματοποίησε η Υπουργός Πολιτισμού στα έργα αισθητικής και λειτουργικής αναβάθμισης που εκτελούνται στους δύο αρχαιολογικούς χώρους.

Η Μικρή Ολλανδέζα και τα "Brotherakia" της στην Ταράτσα του Μεταίχμιου

Με αφορμή το πρώτο coloring book της γνωστής από το Youtube Μικρής Ολλανδέζας οι εκδόσεις προσκαλούν το κοινό σε ένα καλοκαιρινό πάρτι με ζωγραφική και δροσερά ποτά.

Ιούλιος στο Σπίτι του Ελύτη

Δείτε εντός τις δράσεις που θα κάνουν τον Ιούλιο καλύτερο μέσα από μουσική και ποίηση.

10 εκθέσεις σε νησιά για art καλοκαιρινές εξορμήσεις

Ένας οδηγός για να συνδυάσετε μπάνια και εικαστικές εξερευνήσεις στις διακοπές σας.