Στα μέσα Σεπτεμβρίου (18-29/9), κοντά στην Φθινοπωρινή Ισημερία, η καλλιτεχνική ομάδα Art of Life Collective παρουσιάζει την εικαστική έκθεση "Φευγαλέο και Αιώνιο", στο Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου - πρώην Σχολή Ουρσουλινών. Πέντε καλλιτέχνιδες (Ειρήνη Άψυχου, Αλεξία Γραμμενίδου, Άλκηστη Παναγιωτοπούλου, Φρειδερίκη Παπασταυροπούλου, Μάρσυ Συρεγγέλα) εμπνέονται από το Κυκλαδικό Φως σκιαγραφώντας την πορεία μιας διαδρομής που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον.
Η φύση, η συνείδηση και η ζωή βρίσκονται σε μια συνεχόμενη αλλαγή, η οποία εμπεριέχει ταυτόχρονα τα στοιχεία της φθοράς και της εξέλιξης. Μέσω αυτής της θεματικής, οι καλλιτέχνιδες στοχάζονται στην αέναη μυστικιστική σχέση ζωής και θανάτου. Σκοπός της έκθεσης είναι να ανοίξει ένα διάλογο επάνω στο τι είναι "το τέλος και η αρχή", οπτικοποιώντας την έννοια της αναγέννησης.
Η ομάδα εργάζεται 3 χρόνια πάνω στις έννοιες "Έρωτας - Θάνατος – Δημιουργία". Το πρώτο έτος του συλλογικού έργου αφιερώθηκε στην θεματική της Δημιουργίας, με την έκθεση "Είσαστε τα μάτια μέσα από τα οποία η Δημιουργία Γνωρίζει τον Εαυτό της", στο Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών τον Ιούνιο του 2022. Το δεύτερο έτος πραγματοποιήθηκε η έκθεση "Έρωτας Γεφυροποιός", για την έννοια του Πνευματικού Έρωτα, στο Τελλόγλειο ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 2023. Φέτος, στο τρίτο κεφάλαιο, πραγματευόμαστε το θάνατο και την αναγέννηση, στην παρούσα έκθεση, "Φευγαλέο και Αιώνιο" στην καρδιά των Κυκλάδων.
Οι κοινές αναζητήσεις, οι ζωές δυο εκ των μελών της ομάδας, που ζουν μόνιμα στη Νάξο και η δυναμική του τόπου, συντέλεσαν στο να αναπτυχθεί το παρόν θέμα, που συνδέει τη συλλογική μνήμη του νησιού με την μελέτη της ομάδας. Με αφορμή την ιστορία οι καλλιτέχνες συναντιούνται και συνομιλούν με το μύθο της Κόρης Περσεφόνης που ενώνει τους δύο κόσμους. Οι καλλιτέχνες συνδέουν τον μύθο με την ιδέα της ψυχής που ενώνει τον πάνω και τον κάτω κόσμο, μέσα από την ένωση του πνευματικού και του υλικού. Ο μύθος συμβολίζει την αλλαγή και τη μεταμόρφωση, με τον θάνατο να είναι απλώς μια νέα αρχή σε άλλο επίπεδο της ύπαρξης.
Στην πορεία μιας έρευνας που στόχο έχει να διευρύνει την αντίληψη μας ως προς το θέμα, θέτονται τα εξής ερωτήματα: Τι σημαίνει θνητότητα και αθανασία για τον σημερινό άνθρωπο; Πως προσεγγίζουμε μια ματιά αφοβίας ως προς το μόνο βέβαιο και αναπόφευκτο; Οι καλλιτέχνιδες συναντιούνται σε μια κοινή παραδοχή: πως μέσα από το φθαρτό σώμα που υπόκειται στο χρόνο, η ψυχή ποθεί το βίωμα του αιώνιου.
Τα έργα της έκθεσης ταξιδεύουν τη ματιά πάνω σε διαφορετικές υλικότητες και υφές, όπως το φως μέσα στο ναξιώτικο μάρμαρο, την αντανάκλαση του έγχρωμου γυαλιού, την απόκοσμη ελαφρότητα στη ζωγραφική μεταφορά ενός συμπαγούς βράχου. Ένα μεταλλικό τάμα ως σύμβολο θυσίας, μια ευοίωνη φλόγα στο κέντρο μιας δυστοπίας, ένα ευαίσθητο βλέμμα σε πορτραίτο και ένας φευγαλέος κομήτης. Όλα τα στοιχεία διηγούνται έναν άχρονο μύθο που εκτυλίσσεται μαζί με την ανθρώπινη ζωή και είναι πάντα σύγχρονος. Ένας μύθος που μας φέρνει κοντύτερα σε μια πτυχή της ζωής που η χρησιμότητά της είναι ανεκτίμητη αλλά συνήθως ξεχασμένη.
Παράλληλα events
Στις 23/9 (12 μ.μ.) η Art of Life Collective προσκαλεί το κοινό σε μια διαλογιστική εμπειρία υπό τον ήχο του bendir, στο χώρο της έκθεσης.
Στις 25/9 (7 μ.μ.) ο μουσικός Νίκος Μαυρίδης θα παρουσιάσει σόλο συναυλία βιολιού στην Καθολική Μητρόπολη που βρίσκεται παραπλήσια του Πολιτιστικού Κέντρου.
Στις 27/9 (7 μ.μ.) θα πραγματοποιηθεί γιορτή με live μουσική στο προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου.
Εγκαίνια έκθεσης: 18/9 (7 μ.μ.)
Info: Πολιτιστικό Κέντρο Νάξου - πρώην Σχολή Ουρσουλινών, 1ος όροφος, Χώρα Νάξου | 18-29/9 | Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά 11 π.μ.-7 μ.μ., Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου κλειστά | Είσοδος ελεύθερη
Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.