Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (13-19/5)

Η έννοια της νεανικότητας σήμερα, «η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα» και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Youths Ειρήνη Μαντινάου Ειρήνη Μαντινάου

Youths

Δέκα νέοι καλλιτέχνες διαπραγματεύονται την έννοια της νεανικότητας σε μια εποχή όπου έχει αναπτυχθεί μια παράξενη συνύπαρξη ενός πληθωρισμού υποκειμενικοτήτων με έναν καταθλιπτικό κομφορμισμό. Η διαμόρφωση μιας νεανικής ταυτότητας, η κουλτούρα των νέων, τα χαρακτηριστικά τους γνωρίσματα και ο βαθμός αποστασιοποίησης από τις περιβόητες πατριαρχικές φιγούρες, είναι μερικά από τα θέματα που διερευνά ο κάθε καλλιτέχνης, χρησιμοποιώντας διαφορετικά εικαστικά μέσα. Την έκθεση επιμελείται ο Δημήτρης Τρίκας.

Εγκαίνια: 14/5

Info: Space 52 | 14/5-8/6 | Η έκθεση είναι επισκέψιμη κατόπιν ραντεβού | Είσοδος ελεύθερη

Η Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία

Άννα Αμπαριώτου η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα

Μια νέα ενότητα από ψηφιακά έργα και κεραμικά γλυπτά από την Άννα Αμπαριώτου, στην οποία αποτυπώνεται η διαδικαστική προσπάθεια της καλλιτέχνιδας να ανακαλύψει και να αποκαλύψει έναν "άλλον", μη προφανή κόσμο. Ο εκτεταμένος τίτλος λειτουργεί ως μέρος της εικαστικής δημιουργίας, καθώς παραπέμπει στην αφετηρία, δηλαδή στην αρχική ιδέα της καλλιτεχνικής αναζήτησης. Η Άννα Αμπαριώτου προσδιορίζει την "Τέχνη του να μην κάνεις τίποτα" ως τον χώρο και τον χρόνο που δίνει κανείς στον εαυτό του να αντιληφθεί, να κατανοήσει και να αξιολογήσει αυτά που έχουν συμβεί και αυτά που συμβαίνουν. Η "Παράλληλη Πεζοπορία" είναι ο χρόνος και ο χώρος που δίνει κανείς στον εαυτό του να ζήσει με την διαύγεια που του προσφέρουν όσα έχει ανακαλύψει.

Εγκαίνια: 16/5 (7.30-10 μ.μ.)

Info: Citronne | 16/5-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Everything will end in ruins

Διαβάστε Επίσης

Από τον έρωτα και τις πολλαπλές πτυχές του, η ταλαντούχα επιμελήτρια Βασιλεία Κάγκα στρέφεται στην απώλεια, τη μελαγχολία και το πώς χτίζουμε κουίρ ουτοπίες πάνω σε ερείπια. Έχοντας κατά νου μια προσωπική απώλεια που βίωσε πριν από μερικά χρόνια, η επιμελήτρια καλεί σύγχρονους δημιουργούς να χρησιμοποιήσουν τις δικές τους αντίστοιχες εμπειρίες προκειμένου να εξετάσουν την απώλεια ως ένα εργαλείο μεταμόρφωσης και γέννησης νέων επιθυμιών, αλλά και πώς η μελαγχολία -που συνοδεύει την απώλεια- οδηγεί στην αναγέννηση ή την καταστροφή και τι εν τέλει απομένει: ερείπια ενός εαυτού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός ουτοπικού μέλλοντος.

Εγκαίνια: 18/5 (7-10 μ.μ. με περφόρμανς από τον Βασίλη Βηλαρά)

Info: Haus N | 18/5-29/6 | Είσοδος ελεύθερη

For Dear Life

Διαβάστε Επίσης

Η πρώτη μεγάλη μουσειακή αναδρομική έκθεση του έργου της Penny Siopis στην Ελλάδα παρουσιάζεται στο πλαίσιο του τρίτου μέρους του αφιερώματος "Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;" στο ΕΜΣΤ. Γεννημένη στη Νότια Αφρική το 1953 από Έλληνες γονείς, η Siopis έγινε γνωστή στις αρχές του ‘80 και του ‘90 για τους φεμινιστικούς και ιστορικούς πίνακές της αλλά και για την ενεργή στάση της σε σχέση τόσο με τα δικαιώματα των γυναικών όσο και με την αντίσταση κατά του απαρτχάιντ. 

Εγκαίνια: 17/5 (7.30 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | από 17/5 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

Οσμές χρόνου

Κώστας Τσώλης. Οσμές χρόνου

Έχοντας συλλέξει ένα πλούσιο υλικό με γεγονότα που συντάραξαν τον 20ό αιώνα, ο Κώστας Τσώλης κατασκευάζει κολάζ-αφηγήματα μιας άλλης εποχής που ωθούν τον θεατή να επανεξετάσει την ιστορία, μελετώντας μια νέα αρχειοθήκη επεξεργασμένων αναμνήσεων.

Εγκαίνια: 16/5 (7-10 μ.μ.)

Info: έκφραση "γιάννα γραμματοπούλου" | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Fluidity

Διονύσιος Παππάς. Fluidity

Η διατομική έκθεση της Μαρίας Μπουρμπού και του Διονύσιου Παππά εμπλέκει φαντασία με πραγματικότητα, καθώς ο ένας συνδυάζει αναλογική και ψηφιακή φωτογραφία και βίντεο και ο άλλος δημιουργεί περίπλοκα σχέδια πάνω σε ξύλινα γλυπτά. 

Εγκαίνια: 15/5 (7 μ.μ.)

Info: FokiaNou Art Space | 15/5-1/6 | Ωράριο λειτουργίας: Πεμ., Σαβ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

ΟΖ- Εικόνες από τον κόσμο

Οι διάσημοι χαρακτήρες από τον "Μάγο του Οζ" ζωντανεύουν στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη, ο οποίος παρουσιάζει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής σε μια ιδιόμορφη εγκατάσταση με αναφορές όχι μόνο στην κοσμαγάπητη ιστορία, αλλά και τα βιντεοπαιχνίδια.

Εγκαίνια: 16/5 (7-10 μ.μ.)

Info: a.antonopoulou.art | 16/5-21/6 | Ώρες λειτουργίας: Τετ., Πεμ., Παρ.: 2-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Simurgh Self-Help

Slavs and Tartars Simurgh Self Help
Slavs and Tatars, "Samovar", 2024, πλαστικό ανάγλυφο πάνελ, ακρυλικό 71 × 100 εκ.
(ed. 1/3 + 1 AP). Ευγενική παραχώρηση των καλλιτεχνών και Kalfayan Galleries, Αθήνα - Θεσσαλονίκη    

Το περασμένο έτος, η διάσημη κολεκτίβα Slavs and Tatars παρουσίασε ένα ιδιαίτερο έργο στο πλαίσιο της έκθεσης "Evrovizion", η οποία φιλοξενήθηκε στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Τώρα θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε ένα πιο συλλογικό έργο αφιερωμένο στην κολεκτίβα, που σηματοδοτεί την παρουσίαση ενός νέου εικαστικού κύκλου: με αφετηρία το έργο του Marcel Broodthaers, "Musée d'Art Moderne - Département des Aigles", οι Slavs and Tatars δημιουργούν ένα πολυδιάστατο περιβάλλον με πλαστικά ανάγλυφα πάνελ, ένα μάλλινο χαλί-πόρτα, επιτοίχια γλυπτά από μέταλλο και γυαλί και λάμπες από φυσητό γυαλί σε σχήμα πεπονιών. 

Εγκαίνια: 16/5 (6-9 μ.μ.)

Info: Kalfayan | 16/5-29/6 | Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Σαβ.: 11 π.μ. – 3 μ.μ., Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Τόπος Υπερκόσμιων Συρράξεων": Ανακαλύπτοντας την προσφυγική συνοικία του Χαλανδρίου

Οι εικαστικές παρεμβάσεις έχουν την πρόθεση να φέρουν τους ανθρώπους που ζουν στη περιοχή, σε μια άμεση επαφή με τους καλλιτέχνες, το καλλιτεχνικό έργο αλλά και να δημιουργήσουν, όσο μπορούν φυσικά, μία αλληλεπίδραση στον δημόσιο χώρο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
20/06/2024

Μία ομιλία από την Υπατία Βουρλούμη και περφόρμανς από τη Νάγια Μαγαλιού στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης

Οι δύο εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης "Το Ποίημα Επιστρέφει σε Ηχώ: Διάλογοι με την Theresa Hak Kyung Cha (1951-1982)", σε επιμέλεια της Κατερίνας Στάμου.

"Cycladic Late Night": Μια μουσική βραδιά αφιερωμένη στη Cindy Sherman

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση "Cindy Sherman at Cycladic", το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης ετοιμάζει ένα ξεχωριστό μουσικό event.

Ira Waldron: Μια διεθνούς φήμης καλλιτέχνιδα τιμά το Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Δεύτερη στάση στο πλαίσιο του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

Όλα όσα είδαμε στο Μουσείο Ακρόπολης τη σεζόν 2023-2024

Ο διευθυντής του μουσείου Νίκος Σταμπολίδης έκανε μια αναδρομή στα όσα συνέβησαν στο μουσείο, ανακοινώνοντας παράλληλα ένα νέο ενδιαφέρον πρότζεκτ που θα δούμε μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Τέχνη που ενοχλεί

Σκέψεις με αφορμή τη λογοκρισία και την πολιτική με τον τρόπο της τέχνης, με αφορμή πρόσφατες εκθέσεις και δράσεις για την Παλαιστίνη, το απαρτχάιντ, τη φίμωση.