Το Alekos Fassianos Atelier ανοίγει επισήμως για το κοινό

Το Μουσείο Αλέκος Φασιανός επεκτείνεται εγκαινιάζοντας το αυθεντικό ατελιέ του καλλιτέχνη.

Alekos Fassianos Atelier Courtesy Alekos Fassianos Estate Copyright Andreas Lydakis

Tο Μουσείο Αλέκου Φασιανού επεκτείνεται ανοίγοντας το αυθεντικό ατελιέ του καλλιτέχνη, το Alekos Fassianos Atelier.

Το Alekos Fassianos Atelier, που στεγάζεται στον τρίτο όροφο του Μουσείου Αλέκος Φασιανός, πρόκειται για μια αναπαράσταση του εργαστηρίου του στην Αθήνα και είναι επιμελημένο με εικαστικές παρεμβάσεις από τον καλλιτέχνη, σε σχεδιασμό του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν μια πιο προσωπική πλευρά του καλλιτέχνη, μπαίνοντας στο δωμάτιο του, βλέποντας τα ρούχα του, τις παλέτες του, τα προσωπικά του αντικείμενα, εικόνες, ημιτελή έργα που έχει σχεδιάσει ο ίδιος, τα ρούχα του και σεντόνια που είχε ράψει μόνος του, παιχνίδια που είχε κατασκευάσει ο ίδιος και με τα οποία έπαιζε όταν ήταν μικρός.

Επιπλέον, στο ατελιέ βρίσκονται τα πινέλα του, οι κόλλες και τα λάδια του, υλικά που χρησιμοποιούσε για να φτιάξει τα μοναδικά ιστορικά του χρώματα, αντλώντας έμπνευση από τους χτίστες, που παρατηρούσε στη γειτονιά να αναμειγνύουν σε έναν κουβά τα υλικά για να μπογιατίσουν το σπίτι τους. Έτσι, στην επίσκεψη θα κληθούμε να εξερευνήσουμε και να ανακαλύψουμε πολλές προσωπικές και μοναδικές του ιστορίες.

Διαβάστε Επίσης

Τα περισσότερα αντικείμενα-σύνεργα της δουλειάς του που βλέπουμε στον χώρο, τα έχει δημιουργήσει ο ίδιος. Για αυτό και θα συναντήσουμε και αρκετά εργαλεία, καθώς δεν αποτελεί ένα ατελιέ αμιγώς ζωγράφου, αλλά ένα ατελιέ επιπλοποιού, γλύπτη, ενός ανθρώπου που έφτιαχνε μπρούτζινα πόμολα, μεταλλικές κατασκευές για παράθυρα, ενός πολυπράγμωνα ανθρώπου, ένα δηλαδή πολυατελειέ.

Τα αντικείμενα της καθημερινότητάς του ήθελε να τα έχει πάντα κοντά του, για αυτό και τα βλέπουμε διάσπαρτα στον χώρο. Στο πάτωμα, σε δίσκους, πάνω σε ράφια. Του άρεσε να τα βλέπει όλα γιατί έλεγε πως αυτά είναι η ιστορία του, για αυτό θα δούμε και αντικείμενα που με μια πρώτη ματιά δεν καταλαβαίνουμε γιατί πρέπει να βρίσκονται έξω. Όμως δεν έχουν εκτεθεί για να φαίνονται καλαίσθητα, αλλά γιατί ήταν πράγματι έτσι ο χώρος του όπως και η ζωή του, ιδιαίτερη, γεμάτη και πολυδιάστατη.

Τα επίσημα εγκαίνια του Alekos Fassianos Atelier θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 14 Απριλίου, στο πλαίσιο του Open House Athens 2024 όπου η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλες και όλους. Μετα το πέρας του Open House Athens, οι επισκέψεις θα οργανώνονται σε μικρά γκρουπ και θα ξεκινούν ανά μια ώρα από την είσοδο του μουσείου με διάρκεια περίπου 20 λεπτών.

Η φωτογράφηση του τρίτου ορόφου απαγορεύεται αυστηρά.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Νεοφύτου Μεταξά 15, Μεταξουργείο
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.