PCAI και ΕΜΣΤ διερευνούν την έννοια της ταυτότητας μέσα σε σύγχρονους κήπους-καταφύγια

Μια εκδήλωση με αφορμή την έκδοση «Sheltered Gardens», βασισμένη στην ομότιτλη έκθεση που το PCAI παρουσίασε το 2022 στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους.

Sheltered Gardens

Με αφορμή την κυκλοφορία της έκδοσης "Sheltered Gardens", το PCAI σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, διοργανώνει μια σπονδυλωτή βραδιά αφιερωμένη στους κήπους-καταφύγια και στους ρόλους που διαδραματίζουν οι έννοιες φύλο, ταυτότητα και ρευστότητα μέσα σε αυτούς. Στην εκδήλωση της Πέμπτης 29/2 (7 μ.μ. Μεσοπάτωμα ΕΜΣΤ) θα πάρουν μέρος μέσα από διαλέξεις, αναγνώσεις, προβολές, παρεμβάσεις και περφόρμανς, οι Linder, Chris Kraus, Φοίβη Γιαννίση, Κίκα Κυριακάκου, VASKOS (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης). Στο πλαίσιο της βραδιάς θα προβληθεί το φιλμ "To Ξέφωτο" (1993) του Αλέξη Μπίστικα με τον Derek Jarman. 

H δίγλωσση έκδοση "Sheltered Gardens" αποτελεί το επιστέγασμα του ομώνυμου υβριδικού, ερευνητικού και εικαστικού προγράμματος που εγκαινιάστηκε στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Αθήνα στις 22 Σεπτεμβρίου 2022. Περιλαμβάνοντας περισσότερους από 35 διεθνείς και καταξιωμένους καλλιτέχνες, συγγραφείς και performers το πρόγραμμα, σε επιμέλεια της Κίκας Κυριακάκου, είχε ως αφετηρία το ομώνυμο ποίημα της H.D., "Sheltered Garden" (1916) και ξεδιπλώθηκε μέσα από μία ομαδική έκθεση σύγχρονης τέχνης στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους στην Αθήνα, ένα πρόγραμμα εικαστικών και χορευτικών επιτελέσεων, μια ειδικά σχεδιασμένη ψηφιακή έκθεση, και μια δίγλωσση, συλλεκτική έκδοση. 

Sheltered Gardens έκδοση

Με κεντρικό άξονα τον Βοτανικό Κήπο Διομήδους, έναν από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους βοτανικούς κήπους της Μεσογείου, στο πρόγραμμα του PCAI συμμετείχαν οι Μαργαρίτα Αθανασίου, Μαρία Βαρελά, Μαρίνα Βελησιώτη, Michel Delsol, Kathleen Hanna & the Julie Ruin, Evan Ifekoya, Ειρήνη Καραγιαννοπούλου, Λητώ Κάττου, Chris Kraus, Linder, Polonca Lovšin, Ελένη Μπαγάκη, Campus Novel, Selina Nwulu, Λήδα Παπακωνσταντίνου, Εύα Παπαμαργαρίτη, Gloria Steinem, Εύα Στεφανή, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), Sasha Velour, Αφροδίτη Ψαρρά, Ίρια Βρεττού, Φοίβη Γιαννίση, Ερμίρα Γκόρο, I broke the vase, Δήμητρα Ιωάννου, Χρυσάνθη Κουμιανάκη, Λήδα Παπακωνσταντίνου, arisandmartha (Άρης Παπαδόπουλος & Μάρθα Πασακοπούλου), VIGIL (Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία & Φωτεινή Σταματελοπούλου).

Sheltered Gardens
Αριστερά προς δεξιά: Michel Delsol, Kathy Acker, (1990) Linder Sterling, Double Cross Hybrid, (2013) από την έκθεση "Sheltered Gardens", ανάπτυγμα καταλόγου "Sheltered Gardens"

Ο κατάλογος "Sheltered Gardens" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Futura και περιλαμβάνει πρωτότυπα κείμενα, δοκίμια και ποιήματα από τους Κίκα Κυριακάκου, Chris Kraus, Selina Nwulu, Φοίβη Γιαννίση, Φαίη Ζήκα, I broke the vase, VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζιμούλης) και Δήμητρα Ιωάννου, αφιερωμένα στους κήπους-καταφύγια, τα οικοσυστήματα και τις προβληματικές που αναδεικνύονται στους σύγχρονους γυναικείους κήπους, καθώς και πλούσιο, έγχρωμο, φωτογραφικό υλικό από το εικαστικό πρόγραμμα στον Βοτανικό Κήπο Διομήδους. 

Περισσότερα για το Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI)

Διαβάστε Επίσης

O πολιτιστικός οργανισμός PCAI ιδρύθηκε από τον Αθανάσιο Πολυχρονόπουλο, CEO της περιβαλλοντικής εταιρείας Polygreen, και στοχεύει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα καλλιτεχνικών αναθέσεων, εκθέσεων σύγχρονης τέχνης, προγραμμάτων φιλοξενίας καλλιτεχνών, εργαστηρίων και συνεδρίων. Το PCAI εκπληρώνει τους στόχους του μέσω τριών τομέων δραστηριότητας: τη συλλογή έργων τέχνης του, τα πολιτιστικά προγράμματά του και την υποστήριξη που παρέχει σε καλλιτέχνες και καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες με κοινό όραμα και ανησυχίες για το περιβάλλον. Το 2019 σχεδιάστηκε το πρώτο πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών του οργανισμού από την Κίκα Κυριακάκου, καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI, ενώ στην επιτροπή αξιολόγησής του συμμετείχαν οι Hans Ulrich Obrist, καλλιτεχνικός διευθυντής της Serpentine, και Krist Gruijthuijsen, διευθυντής του KW Institute. Από τo 2021 o οργανισμός είναι official nominator του σημαντικού περιβαλλοντικού βραβείου Earthshot Prize, το οποίο θεσπίστηκε από το Royal Foundation of the Prince and Princess of Wales.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας με δελτία εισόδου που θα διανεμηθούν στο μουσείο μισή ώρα πριν την εκδήλωση. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε ελληνικά κι αγγλικά με ταυτόχρονη διερμηνεία. 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΖΕΥΚΙΛΗ
17/04/2024

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.

8+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Διόπτρα περιμένουν να μπουν στα ράφια σας

Δύο πολύ σημαντικά βιβλία στον τομέα της προσωπικής ανάπτυξης, μεταφρασμένη, ελληνική και αστυνομική λογοτεχνία στις νέες εκδόσεις.