"Articulate": Η Μυρτώ Ψυχάκη ξετυλίγει ένα παιχνίδι συνύπαρξης ανάμεσα στο κενό και το γεμάτο

Το έργο της εικαστικού μάς καλεί σε περισυλλογή, πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία που προκαλεί ένα μυστήριο, διαισθητικό σχεδόν, άνοιγμα.

Articulate

Η The Blender Gallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Μυρτώς Ψυχάκη με τίτλο "Articulate". Tα εγκαίνια της οποίας θα πραγματοποιηθούν την Παρασκεύη 1η Μαρτίου 8-11 μ.μ. και η διάρκεια της θα είναι μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024

Το έργο της Μυρτώς Ψυχάκη μάς καλεί σε περισυλλογή, πρόκειται για μία εσωτερική διαδικασία που προκαλεί ένα μυστήριο, διαισθητικό σχεδόν, άνοιγμα. Εμφανίζεται σαν το αποτύπωμα μίας κίνησης, σαν την ένδειξη μίας διαδρομής – μίας "διαδρομής-περιπλάνησης" όπως γράφει ο Κώστας Αξελός που επέλεξε έργα της για να πλαισιώσουν εικαστικά το δικό του. Το έργο γίνεται λοιπόν η καταγραφή μίας πορείας της οποίας ο προορισμός είναι η ίδια η εμπειρία της μετάβασης, της αλλαγής, της πράξης. 

Articulate

Η Μυρτώ Ψυχάκη ξετυλίγει στο έργο της ένα παιχνίδι συνύπαρξης ανάμεσα στο κενό και το γεμάτο, στην ένταση της πράξης και στην ακινησία που την περιβάλει. Το παιχνίδι αυτό, η εικαστικός το ενεργοποιεί επιλέγοντας να εμβαθύνει την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε θεμελιώδη στοιχεία της ζωγραφικής τα οποία μετατρέπει σε υλικά: το φως και το σκοτάδι, τη γραμμή και τη φόρμα, την χειρονομία και την παύση της, την καθημερινότητα (τα στοιχεία του αστικού τοπίου) και την υπέρβασή της.

Οι φαινομενικά απλές κινήσεις της, μοιάζουν να είναι αποτελέσματα μίας μόνο χειρονομίας. Η πυκνότητα και η ένταση όμως της εικόνας προδίδουν την έρευνα και το έργο που απαιτεί η δημιουργία της. Όπως στις παραδόσεις της ασιατικής καλλιγραφίας οι οποίες εμπεριέχουν μία πολύ σύνθετη διαδικασία διαπραγμάτευσης ανάμεσα στη γνώση, το τελετουργικό (το σύνολο ενεργειών που εξελίσσεται σε συγκεκριμένα στάδια, την διαδικασία που είναι κοπιαστική́ και λειτουργεί και σαν διεργασία συγκέντρωσης), την περισυλλογή και τη δημιουργία.  

Articulate

Η σχέση της Μυρτώς Ψυχάκη με τις λέξεις, οι οποίες συνοδεύουν το έργο της είναι επίσης πολύ σημαντική: οι λέξεις αυτές αντί να ορίζουν την ερμηνεία της εικόνας, την ανοίγουν. Παραπέμποντας στην αρχετυπική σχέση ανάμεσα στη γραφή και τη ζωγραφική, ανάμεσα στο σύμβολο (ως έννοια), το σήμα και το ίχνος, το σημάδι, αυτός ο διάλογος δίνει τον τίτλο της στην έκθεση, "Articulate".

Έτσι, η καλλιτέχνιδα μάς καλεί να βιώσουμε το έργο της, το απαιτητικό παιχνίδι που οι εσωτερικές εικόνες του μάς είναι ταυτόχρονα οικείες και μυστήριες – και συνειδητοποιούμε ότι αυτό που βλέπουμε είναι αυτό που ήδη γνωρίζουμε, κάτι που ήδη υπάρχει μέσα μας: η αλλαγή, η εναλλαγή, η σύγκρουση, η εξέλιξη, η παρόρμηση που μας παρακινούν στη διαδρομή-περιπλάνησή μας στον κόσμο. 

Εγκαίνια: 1/3 (8-11 μ.μ.)

Info: The Blender Gallery | 1-22/3 | Ωράριο λειτουργίας: Τρ.: 10 π.μ.-6 μ.μ., Τετ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

4+1 non fiction βιβλία που σας περιμένουν στα βιβλιοπωλεία

Όσο τα αδιάβαστα βιβλία αυξάνονται στα ράφια των βιβλιοθηκών μας, τόσες περισσότερες αφορμές βρίσκουμε για ακόμη μία αγορά!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2026

Ο Κώστας Στασινόπουλος τα βάζει με τα κύματα

Ο επιμελητής που θα αναλάβει τη διεύθυνση εκθέσεων και προγραμμάτων του νέου πολιτιστικού χώρου Kyklos μας μιλά εφ όλης της ύλης πριν διαταράξει με τα κύματά του τη φουάρ Vima Art Fair 2026 στην Κύπρο.

Στα εγκαίνια της ημέρας, η γκαλερί Cypher μας συστήνει τα "ψηφιακά" γλυπτά του Γιώργου Παπαφίγκου

Ο Γιώργος Παπαφίγκος έρχεται στην γκαλερί Cypher με μια ατομική έκθεση που παίζει με τα όρια της ύλης, δημιουργώντας ένα περιβάλλον αντιφατικό: προστασίας και εγκλωβισμού.

Για την Κατερίνα Μπότσαρη η γραφή αντι-μνημειοποιείται

Με μια δωρεάν έκθεση και βιβλιοπαρουσίαση, η εικαστικός θίγει ζητήματα τεχνολογίας, μητρόπολης και διαφήμισης, σε μια προσπάθεια αποσύνθεσης των παράδοξων σύγχρονων αστικών μνημείων.

Σε νέα φάση διακυβέρνησης η Μπιενάλε της Αθήνας - Ο Thiago de Paula Souza επιμελητής της 8ης διοργάνωσης

Ανανεώνεται η δομή διακυβέρνησης, ενώ ο Poka-Yio, συνιδρυτής της Μπιενάλε της Αθήνας, παραμένει Εκτελεστικός και Καλλιτεχνικός Διευθυντής.

Τελευταίο κάλεσμα για δυο εκθέσεις του ΜΙΕΤ

Μια πολυμεσική και μια φωτογραφική έκθεση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έρχονται στο τέλος τους, γιορτάζοντας με τιμή τα 60 χρόνια ΜΙΕΤ.

"Κινητή Βιβλιοθήκη Ανάσας": Μια νέα κοινωνική δράση για ασθενείς σε κατ’ οίκον φροντίδα

Η σημερινή ανακοίνωση της δράσης (Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου), υπογραμμίζει τον συμβολισμό μιας πρωτοβουλίας με εθελοντικό χαρακτήρα και ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.