Το Open House Athens γιορτάζει 10 χρόνια παρουσίας

Επιστρέφει τον Απρίλιο η μεγάλη αρχιτεκτονική εκδήλωση που μας συστήνει τα μυστικά των αθηναϊκών κτιρίων.

Open House Athens Αthens Flair Hotel © George Fakaros

Η αρχιτεκτονική εκδήλωση που έγινε θεσμός κλείνει φέτος τα 10 χρόνια παρουσίας,  στην πόλη της Αθήνας. Το Open House Athens, επανέρχεται το Σάββατο 13 & την Κυριακή 14 Απριλίου, με 70+ κτίρια καθώς και πλήθος παραλλήλων δράσεων. 

Πρόκειται  για μια ετήσια δράση η οποία απευθύνεται στο ευρύ κοινό με βασικό σκοπό την κατανόηση και προώθηση της αρχιτεκτονικής. Κατά τη διάρκεια του ΟΗΑ, πραγματοποιούνται δωρεάν αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις από εθελοντές σε ιδιωτικού αλλά και δημόσιους χώρους οι οποίοι ανοίγουν τις πόρτες τους αποκλειστικά γι’ αυτό το σκοπό.  Χιλιάδες κόσμου επισκέπτεται και συμμετέχει στις δράσεις του ΟΗΑ καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να αλληλοεπιδράσει με την πόλη και να μάθει περισσότερα για την αρχιτεκτονική κληρονομιά της.

Open House Athens
© Stelios Tzetzias
Ωνάσειος Βιβλιοθήκη

Το θέμα της φετινής εκδήλωσης θα αναδείξει 2 καίρια ζητήματα, τα οποία αποτελούν πτυχές του σχεδιασμού που επηρεάζουν τη ζωή των ανθρώπων, την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη.  Η προσβασιμότητα εξασφαλίζει ότι τα κτίρια και οι χώροι είναι προσβάσιμοι σε όλους, ανεξάρτητα από τυχόν περιορισμούς ή αναπηρίες. Ενώ η συμπερίληψη, προάγει τον σεβασμό της διαφορετικότητας και των αναγκών της κοινότητας, όπου όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας, θρησκείας, εμφανούς ή κρυφής αναπηρίας έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δικαιώματα. 

Open House Athens
© Grigoris Markakis
Κατοικεία στις Τζιτζιφιές

Στο πλαίσιο του Open House Athens 2024 πέρα από τις ξεναγήσεις στα κτίρια (Open Tours), προγραμματίζονται και οργανωμένες διαδρομές (Open Walk), ξεναγήσεις σε μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ (Open School) ξεναγήσεις σε χώρους παραγωγής και δημιουργίας (Made in Athens), μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις - ξεναγήσεις σε 3 αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα (Open Office).

Το πρόγραμμα των δράσεων θα πλαισιωθεί και από μια σειρά διαγωνισμών: 
Open Photo (διαγωνισμός φωτογραφίας), Open Vote (βραβείο κοινού - ψηφοφορία για την ανάδειξη της καλύτερης ξενάγησης), Open your map (διαγωνισμός για την ανάδειξη του καλύτερου ΟΗ χάρτη),  Open your portfolio (διαγωνισμός πορτφόλιο σε συνεργασία με την Σχολή Βακαλό Art & Design). 

Ωδείο Αθηνών Open House Athens
© Marq Riley
Ωδείο Αθηνών

Η οπτική ταυτότητα της εκδήλωσης του Open House Athens 2024 θα προκύψει έπειτα από διαγωνισμό, που συνδιοργανώθηκε με τη Σχολή Βακαλό Art & Design, και αφορά τον σχεδιασμό του έντυπου υλικού  και του t-shirt των εθελοντών. 

Το ΟΗΑ 2024 πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Δήμου Αθηναίων και με την υποστήριξη του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων. 

Οι αιτήσεις εθελοντών συνεχίζονται μέχρι τις 18/2 στον παρακάτω σύνδεσμό https://www.openhouseathens.gr/volunteers/application/  Η πρώτη συνάντηση εθελοντών θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Πέμπτη 7/3.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις παράλληλες δράσεις και τους διαγωνισμούς του ΟΗΑ 2024 θα βρείτε στην ιστοσελίδα openhouseathens.gr.

Το Open House Athens λαμβάνει μέρος στο τριετές project (2023-2025),  Open House Europe το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή ένωση. Πρόκειται για ένα project που επιδιώκει να ενθαρρύνει μια ουσιαστική συζήτηση σχετικά με την αρχιτεκτονική ως κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα, αναδεικνύοντας τις αξίες των ποιοτικά σχεδιασμένων χώρων στο ευρύ κοινό και δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποστηρίξουν ένα σωστά δομημένο περιβάλλον. Στο πρόγραμμα θα πραγματοποιηθούν 12 ΟΗ σε 12 πόλεις της Ευρώπης. Τα ΟΗ φεστιβάλ προγραμματίζουν ακόμα σαν Open House Europe κοινές δράσεις και θέματα όπως είναι η ενίσχυση της προσβασιμότητας και η δημιουργία διαδικαστικών εργαλείων για την σημασία του ρόλου της αρχιτεκτονικής και η προβολή θετικών παραδειγμάτων για το πώς η αρχιτεκτονική θα μπορούσε να ανταποκριθεί στις σύγχρονες περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις. Ακόμα στο πλαίσιο της διάδρασης μεταξύ των πόλεων και της ανταλλαγής εμπειριών, προβλέπεται στο πρόγραμμα η ανταλλαγή εθελοντών και η διοργάνωση ετήσιων συνεδρίων.  

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.