"Μπερλίν": Μέσα στο νέο βιβλιοπωλείο των Πετραλώνων

Μια συζήτηση με τη συντάκτρια του «α», Κική Βασσάλου, για το νέο βιβλιοφιλικό στέκι που χάρισε στα Πετράλωνα.

Μπερλίν_Κική_Βασσάλου © Λεωνίδας Τούμπανος

Μην πάει κατευθείαν το νου σας στο Βερολίνο -παρά τη σχέση της ιδιοκτήτριάς του με τα ταξίδια, το νέο βιβλιοπωλείο της Κικής Βασσάλου πήρε το όνομά του από τη συγγραφέα Λουσία Μπερλίν, στην οποία η Κική τρέφει μεγάλη αδυναμία. Το "Μπερλίν" έχει μόλις ένα μήνα που άνοιξε αλλά ήταν μια ιδέα που η δημοσιογράφος σκεφτόταν εδώ και πολλά χρόνια.

Στην οδό Δημοφώντος 88 στα Άνω Πετράλωνα, δίπλα από τον πολυσύχναστο "Κύριο Χου" και κοντά στις αγαπημένες μπάρες και φαγάδικα της Τρώων, θα συναντήσετε το πολύχρωμο "Μπερλίν". Έχοντας εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες περάσει από διαφόρων ειδών δημοσιογραφικά μέσα και ταξιδέψει για πολύ καιρό λόγω της δουλειάς της (αρκετοί πιθανόν να έχετε διαβάσει κάποια από τις ταξιδιωτικές της εμπειρίες στη στήλη Travel του "α"), η Κική τα τελευταία χρόνια άρχισε να λαχταρά μια πιο χαλαρή απασχόληση. "Η αλήθεια είναι ότι αν είσαι δημοσιογράφος, όσες διαφορετικές δουλειές κι αν κάνεις, το χούι δεν φεύγει" παραδέχεται. "Πάλι δημοσιογράφος είσαι ή τέλος πάντων, σαν δημοσιογράφος σκέφτεσαι. Έτσι λοιπόν, όταν πριν από μέρες, με ρώτησε η αγαπητή Δέσποινα Ζευκιλή, καλή συνάδελφος και διευθύντρια εδώ στο φιλόξενο Αθηνόραμα, πώς είναι η νέα επαγγελματική ζωή μου, το πρώτο πράγμα που σκέφτηκα να της πω, είναι ότι σε τούτη τη γωνιά των Πετραλώνων που έχω αράξει τον τελευταίο μήνα, τα θέματα πέφτουν βροχή!".

Μπερλίν
© Λεωνίδας Τούμπανος

Όντας χρόνια Πετραλωνίτισσα, ήταν ευτυχής σύμπτωση που βρήκε έναν χώρο κοντά στο σπίτι της, τον οποίο χρησιμοποίησε για αρκετό διάστημα ως working space. Καθώς, όμως, τον περασμένο χρόνο ο χώρος σταμάτησε να αξιοποιείται, η ίδια σκέφτηκε ότι είχε έρθει η κατάλληλη στιγμή για να κάνει ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα (το πιο τρελό ίσως;) και να αποκτήσει το δικό της βιβλιοπωλείο. "Παλιότερα το έλεγα πιο πολύ για πλάκα, αλλά όσο περνούσε ο καιρός, άρχισε όντως να μου αρέσει σαν ιδέα. Υπάρχουν οι talkers και οι doers και, ενώ συνήθως είμαι talker, σκέφτηκα "ας είμαι για μια φορά doer!’’, μας λέει γελώντας. Μαζί της σε αυτή τη διαδρομή θα είναι και η φίλη της Σοφία Σγούρα, γειτόνισσα, μαμά και ο δεύτερος άνθρωπος που βρίσκει κανείς στο "Μπερλίν".

Μετά από περίπου ένα δίμηνο που κράτησε η ανακαίνιση, στα μέσα του Δεκέμβρη το "Μπερλίν" ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους πρώτους του πελάτες. Ο χώρος αναδιαμορφώθηκε με τη βοήθεια της σχεδιάστριας εσωτερικών χώρων Έφης Δρακοπούλου (dedesign), ενώ το logo του βιβλιοπωλείου σχεδιάστηκε από τον Παναγιώτη Γαβρίλη (pgdesignstudio.gr). Η Δρακοπούλου (μαζί με την Κική, προφανώς) έχει δημιουργήσει ένα πολύ φιλόξενο περιβάλλον, λουσμένο στις κίτρινες αποχρώσεις -με βασική αναφορά την ονειρική παλέτα του Γουές Άντερσον- και διάφορα πολύχρωμα αφισάκια και έργα (όλα προς πώληση) να κοσμούν τις κυκλαδίτικης αισθητικής αψίδες πάνω από τις μοντέρνες, ξύλινες βιβλιοθήκες.

Μπερλίν
© Λεωνίδας Τούμπανος

Μπερλίν
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Πόσο στραβά μπορούν να πάνε τα πράγματα, όταν ανοίγεις ένα βιβλιοπωλείο στη γειτονιά σου, κοντά στα σχολεία που πηγαίνουν τα παιδιά σου και οι φίλοι τους; Ακόμα κι αν δεν πάει καλά, θα λέω ότι τουλάχιστον το προσπάθησα" εξηγεί η Κική, που μένει στα Άνω Πετράλωνα από το 2010 και θεωρούσε ότι ένα ακόμα βιβλιοπωλείο χωράει στη γειτονιά. Εκεί τριγύρω θα βρείτε και το μικροσκοπικό "Αμόνι", το βιβλιοκαφέ "Adad Books", το οποίο προωθεί κυρίως βιβλία τέχνης και ανεξάρτητα εκδοτικά εγχειρήματα, αλλά και το βιβλιοδετείο της Ιωάννας Ραϊσάκη στην οδό Τρώων.

"Σκέφτομαι ότι αξίζει στα Πετράλωνα να γίνουν μια βιβλιογειτονιά, να αυξήσουμε το αναγνωστικό κοινό, να έχουν τα παιδιά ένα στέκι, να αράζουν εδώ και να διαβάζουν". Πράγματι, το "Μπερλίν" περιτριγυρίζεται από τα σχολεία της περιοχής – δυο νηπιαγωγεία, ισάριθμα δημοτικά, γυμνάσιο και λύκειο. Επομένως τραβάει εύκολα την προσοχή των γονιών που μετά το σχόλασμα γυρνούν σπίτι με τα παιδιά τους. Μιας είναι και η ίδια μαμά, την Κική ενδιαφέρει πολύ το κομμάτι του παιδικού βιβλίου, γι’αυτό και μέσα στον χώρο υπάρχει ένα τμήμα αποκλειστικά αφιερωμένο σε παιδικά αναγνώσματα.

Μπερλίν
© Λεωνίδας Τούμπανος

Ωστόσο, στο "Μπερλίν" βρίσκεις τα πάντα: νέες εκδόσεις, σύγχρονους συγγραφείς, πολιτική, ιστορία, φιλοσοφία, ποίηση, ψυχολογία, δοκίμια, βιβλία για το γυναικείο βίωμα (από τα δημοφιλέστερα του βιβλιοπωλείου, με πολλούς τίτλους να εξαντλούνται διαρκώς), αλλά και κλασική λογοτεχνία, που η ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου στοχεύει να εμπλουτίσει όσο περισσότερο μπορεί, προκειμένου να ενθαρρύνει έναν πρωτάρη αναγνώστη, που δεν ξέρει από που να ξεκινήσει. Παράλληλα, αναζητά και στηρίζει ανεξάρτητα εγχειρήματα (βιβλία και περιοδικά), ενώ την ελκύει και ο κόσμος των art books, που συνήθως έχουν πολύ πιο συγκεκριμένο κοινό. Παρεμπιπτόντως, μιας και αποτελεί έμπνευση για το πετραλωνίτικο βιβλιοστέκι, αξίζει να γνωρίσετε καλύτερα τη Λουσία Μπερλίν διαβάζοντας τις δυο συλλογές διηγημάτων που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Στερέωμα, σε μετάφραση της Κατερίνας Σχινά, "Οδηγίες για οικιακές βοηθούς" και "Βράδυ στον παράδεισο". Fun fact που μας εκμυστηρεύτηκε η ιδιοκτήτρια του "Μπερλίν": αυτοί οι δύο τίτλοι, μαζί με τους "Δοσίλογους" του ιστορικού Μενέλαου Χαραλαμπίδη, είναι τα πλέον ευπώλητα του βιβλοπωλείου, τις σαράντα περίπου μέρες που παραμένει ανοιχτό.

Μπερλίν
© Λεωνίδας Τούμπανος

"Ένα μήνα και λίγες μέρες μετά το πρώτο δειλό άνοιγμα της πόρτας του "Μπερλίν" στον έξω κόσμο, είναι τεράστια η χαρά και η ικανοποίηση που μου δίνει η επαφή και η γνωριμία και η κουβέντα και η ανταλλαγή ιδεών και τίτλων με τη γειτονιά και τους περαστικούς και τα νέα κορίτσια και αγόρια που περνούν από το βιβλιοπωλείο. Και είναι σαν ένα διαρκές reunion το αντάμωμα με φίλους και γνωστούς (κάποιοι μάλιστα με βρήκαν τυχαία – ακόμα πιο φοβερό). Και είναι τέλος μαγικό το σκάλισμα στις λίστες των εκδοτικών, μεγάλος και σπουδαίους όλος αυτός ο κόσμος που δουλεύει στο βιβλίο από τη δημιουργία και την παραγωγή μέχρι τη διακίνηση. Είναι μεγάλη δουλειά τελικά να κάνεις πράγματα που τρέφουν το μυαλό και την ψυχή. Και ξέρετε κάτι; Εξακολουθεί να έχει αξία και δύναμη το χαρτί. Καιρός να επιστρέψουμε στα διαβάσματα!" λέει πολύ σωστά η Κική.

Μπερλίν Κική Βασσάλου
© Λεωνίδας Τούμπανος

Στο κοντινό μέλλον, το "Μπερλίν" ίσως δημιουργήσει και μια εναλλακτική λέσχη ανάγνωσης για να παροτρύνει περισσότερο κόσμο να "βυθιστεί" στον κόσμο του βιβλίου. Μέχρι τότε, ραντεβού στις 10 Φεβρουαρίου για την πρώτη εκδήλωση του βιβλιοπωλείου: ο συγγραφέας Δημήτρης Μπασλάμ θα μας περιμένει στη "Braziliana" (Πλατεία Μερκούρη, 2117108428) για να μιλήσει για το βιβλίο του "Βρέχει φύλλα".

"Μπερλίν": Δημοφώντος 88, Άνω Πετράλωνα

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.