Πρώτη γεύση από το εντυπωσιακό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων του ΚΠΙΣΝ

Μια ξενάγηση στις νέες φωτιστικές εγκαταστάσεις που θα απλώσουν τη λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη, στην σημερινή πρεμιέρα του Χριστουγεννιάτικου Κόσμου του ΚΠΙΣΝ.

SNFCC SIGN © Νίκος Καρανικόλας

Ο Χριστουγεννιάτικος Κόσμος είναι μεγάλη υπόθεση για την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τον προγραμματισμό του ΚΠΙΣΝ, όπως μας εξηγεί η Σύλβια Λιούλιου (Υπεύθυνη Προγραμματισμού & Παραγωγής) ξεκινώντας την ξενάγηση στις εντυπωσιακές φωτιστικές εγκαταστάσεις, που ετοιμάζονται να απλώσουν την λάμψη τους από τη μια άκρη του Πάρκου στην άλλη. Με φόντο τις ετοιμασίες του εορταστικού σκηνικού της Αγοράς θα μας μιλήσει για την πολυαναμενόμενη γιορτή της 1ης Δεκεμβρίου που θα δώσει το σύνθημα για την επίσημη έναρξη της εορταστικής περιόδου στο ΚΠΙΣΝ, με οικοδέσποινα την Νάντια Κοντογεώργη. Τα αμέτρητα λαμπιόνια στα πλατάνια του Καναλιού και τα στολισμένα έλατα της Αγοράς, τα χορογραφημένα σιντριβάνια και το δωρεάν - και μεγαλύτερο από ποτέ φέτος - παγοδρόμιο στο Κανάλι δίνουν το στίγμα της μεγάλης γιορτής. Επίκεντρο της καθιερωμένης πλέον φιέστας, που θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ., δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα συναυλιακά ραντεβού. Η νεανική χορωδία νέων του El Sistema Greece υπόσχεται ένα ταξίδι με κάλαντα από όλο τον κόσμο και η νεοϋορκέζικη κολεκτίβα των Mwenso and the Shakes έρχονται για να ξεσηκώνουν το κοινό με την "Afrofuturistic Christmas Wonderland" τους. 

Synathroisis
© Νίκος Καρανικόλας
Synathroisis

Αφήνοντας λίγο πίσω μας την πολύβουη Αγορά ξεκινάμε τη βόλτα μας ανάμεσα στα έργα που συνθέτουν το φετινό Φεστιβάλ Φωτιστικών Εγκαταστάσεων που θα μεταμορφώσουν το Πάρκο σ’ ένα φωτεινό, νυχτερινό περιβάλλον που πάλλεται με ενέργεια και κίνηση. Η ευρύτερη θεματική των πέντε μεγάλης κλίμακας installations – έργων τέχνης στον δημόσιο χώρο είναι το "Gatherings: συναντήσεις ανθρώπων". Πάνω ακριβώς από την Εθνική Βιβλιοθήκη, στα Φυτεμένα Δώματα, φιλοξενείται το έργο του Πέτρου Δερματά, που επιλέχθηκε από το ανοιχτό κάλεσμα του ΚΠΙΣΝ. Ο light designer θα μας εξηγήσει πώς η εικόνα του κοινού μια συναυλίας, που κάποτε υποδήλωνε την παρουσία και τη συμμετοχή του με αναπτήρες, πριν  αυτοί αντικατασταθούν με τα smartphones, ενέπνευσε το "Synathroisis". Τα φωτεινά σώματα αναδύονται μέσα από τη βλάστηση του χώρου με έναν τρόπο απρόβλεπτο και μη γραμμικό. "Το σύνολο αναδύεται από τις σχέσεις που προκύπτουν από την κίνηση, την ανάκλαση, τη διάθλαση και την πυκνότητα", λέει ο Δερματάς.

Bloomlights
© Νίκος Καρανικόλας
Bloomlights

Η επόμενη στάση ήταν ίσως και η μεγαλύτερη έκπληξη αφού τα "Bloomlights" των Ολλανδών Vouw έρχονται να ρίξουν το φως τους εκεί που δεν τα περιμένεις. Οι τρεις φαινομενικά τυπικοί φανοί που θα βρείτε στον Μεσογειακό κήπο αλληλεπιδρούν με τον θεατή σαν ζωντανά πλάσματα, αφού μόλις κάποιος τους πλησιάσει ανοίγουν, σαν ομπρέλες, τα πέταλά τους ακτινοβολώντας ένα ζεστό φως. Μόλις αυτή η επικοινωνία-χορός τελειώσει τα ψηλά φωτιστικά κλείνουν πάλι τα καπέλα τους και χαμηλώνουν την ένταση του φωτός τους για να γίνουν και πάλι ένα με τον κήπο. Έμπνευση για την εγκατάσταση των Justus Bruns και Mingus Vogel είναι η ίδια η φύση και κίνητρό τους η ευαισθησία απέναντι στη φωτορύπανση και την αλόγιστη κατανάλωση ενέργειας.

Sign
© Νίκος Καρανικόλας
Sign

Το Ξέφωτο του ΚΠΙΣΝ με τα πολλά πρόσωπα – αφού είναι από μέρος καθημερινών συναντήσεων και παιχνιδιού, μέχρι ένας από τους πιο ωραίους συναυλιακούς χώρους στην Αθήνα – αγκαλιάζει το τεράστιων διαστάσεων "Sign" των Ολλανδών Vendel και de Wolf, που φωτίζει ακριβώς στη μέση του. Η επιβλητική εστία φωτιάς από καλάμια μπαμπού επενδυμένα με ταινία αλουμινίου, που υψώνονται στον ουρανό και μετασχηματίζονται σε μία συστάδα από πύρινες γλώσσες, αναπαριστά τη διττή σημασία της φωτιάς - τόσο ως δύναμη καταστροφής όσο και αναγέννησης – και καλεί τον θεατή να κάνει μια επιλογή.

Rhizome
© Νίκος Καρανικόλας
Rhizome

Οι Βέλγοι Tom και Lien Dekyvere καταλαμβάνουν τον, ήδη εντυπωσιακό, Θόλο για να απλώσουν τον ιστό του "Rhizome". Οι ίνες εκτείνονται από το ένα σημείο στο άλλο, μπλέκονται και απομακρύνονται για να συναντηθούν ξανά λίγο πιο κάτω. Το concept πίσω από την περίπλοκη δομή είναι η οπτική αναπαράσταση της πανανθρώπινης ανάγκης για συνεργασία, αλληλεγγύη και επικοινωνία στην εποχή της σύγχρονης τεχνολογίας. Οι ηχητικές λούπες που ακούγονται στο φωτεινό "κουκούλι" έχουν σχεδιαστεί από τους καλλιτέχνες.

Loops
© Νίκος Καρανικόλας
Loops

Στα Νότια Μονοπάτια, ο Jonas Vorwerk στήνει έναν ολόκληρο κόσμο βασισμένο σε πέντε φωτεινά στεφάνια που παράγουν ήχο και φως σε διάδραση με τον θεατή. Η οπτικοακουστική εγκατάσταση "Loops" προσκαλεί τους επισκέπτες του Πάρκου να χειριστεί τις κυκλικές συσκευές και να δημιουργήσουν τις δικές τουςμουσικές συνθέσεις αυτοσχεδιάζοντας με τους συνδυασμούς και την ταχύτητα του ήχου. Ο multi-media Ολλανδός καλλιτέχνης, που έχει συμμετάσχει και στο παρελθόν στο φεστιβάλ φωτός του ΚΠΙΣΝ εμπνεύστηκε το υπαίθριο μουσικό εργαστήρι – έργο τέχνης με σημείο αναφοράς τα αναλογικά μαγνητόφωνα της δεκαετίας  του '50 και ’60 και τις σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία του ήχου. 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.