Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.

Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023

Με δύο ξεναγήσεις, την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, 4-7 μ.μ. και το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, 1-3 μ.μ. ανοιχτές για το κοινό, από την επιμελήτρια της έκθεσης Κατερίνα Κοσκινά, ολοκληρώνεται η έκθεση του ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Νάσου Δάφνη (1914-2010), με τίτλο "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023", που παρουσιάζουν ο Δήμος Αθηναίων και το Nassos Daphnis Estate έως τις 3 Δεκεμβρίου 2023 στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων στο Πάρκο Ελευθερίας.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967, όταν ο Δάφνης μαζί με άλλους καλλιτέχνες ίδρυσαν την City Walls Inc, με στόχο την "έξοδο" της ζωγραφικής στο δημόσιο χώρο.

Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023

Ο Νάσος Δάφνης, κύριος εκπρόσωπος της hard edge ζωγραφικής στις ΗΠΑ, υλοποίησε μεταξύ 1969 και 1975 τρία έργα κολοσσιαίου μεγέθους σε κτίρια της Νέας Υόρκης για την City Walls Inc. Η πρώτη τοιχογραφία του έγινε το Σεπτέμβριο του 1969, στην πλαϊνή όψη ενός εξαώροφου κτιρίου στο Madison Square Park, στην Ανατολική 26η οδό, στη Νέα Υόρκη. Με την ολοκλήρωση της έκθεσης, αυτό το έργο θα "μεταφερθεί" στο κέντρο της Αθήνας, σε τοίχο κτιρίου στην οδό Κανάρη 3 και Ακαδημίας.

Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023

Η έκθεση υλοποιήθηκε από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο πλαίσιο του προγράμματος "Πολιτισμός είναι η Αθήνα / Culture is Athens". Την επιμέλεια έχουν η Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης και Σύμβουλος Πολιτισμού του Δημάρχου Αθηναίων και ο Richard Taittinger, Πρόεδρος του Nassos Daphnis Estate, και την οργάνωση ανέλαβαν το Γραφείου Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων και το Nassos Daphnis Estate, με την υποστήριξη της Taittinger Gallery, NY.

Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης


 

Περισσότερες πληροφορίες

Νάσος Δάφνης, City Walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023

  • Ζωγραφική

Παρουσιάζονται, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εννέα πρωτότυπα έργα της σειράς «City Walls» του Νάσου Δάφνη, που φιλοτέχνησε στην περίοδο της αναζωπύρωσης της καλλιτεχνικής σκηνής στη Νέα Υόρκη, ταυτόχρονα με το άνοιγμα της στον δημόσιο χώρο στα τέλη της δεκαετίας του '60. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το έργο του Δάφνη "εκρήγνυται" σε τολμηρά "αστέρια και διαμάντια", τα οποία εμφανίζονται με εξαιρετική ακρίβεια στους καμβάδες του αλλά και στους τοίχους της Νέας Υόρκης. Εφαρμόζοντας τη θεωρία του Χρώμα και Μορφή, του 1958, ο Δάφνης διερεύνησε εκ νέου το μοτίβο του αστεριού, μέχρι το 1975 όταν παρουσίασε τον μνημειώδη του πίνακα "Η Συνεχής Ζωγραφική" ("The Continuous Painting").

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο Μάγος του Οζ ζωντανεύει στην έκθεση του Μίλτου Μιχαηλίδη

Στα μέσα του μήνα θα δούμε τη νέα έκθεση που φιλοξενεί η a.antonopoulou.art.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
04/05/2024

"Finchtopia": Μια εικαστική περιπλάνηση στην Αθήνα των 90s

Η νέα έκθεση του Finch of Athens κατασκηνώνει στο Antisocial και μας ταξιδεύει πίσω στον χρόνο.

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.