Εγκαίνια: Οι εκθέσεις της εβδομάδας (27/11-3/12)

Αφιέρωμα στον Ιάννη Ξενάκη, η Νίκη της Σαμοθράκης στο… διάστημα και όλα τα εικαστικά πρότζεκτ που αξίζει να δείτε αυτή την εβδομάδα.

Viron Erol Vert The Hermit

The Hermit

Με το διπλό εκθεσιακό αφιέρωμα για τον Ιάννη Ξενάκη να τρέχει ακόμα στους χώρους του, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ετοιμάζει μερικές ακόμα εκδηλώσεις αφιερωμένες στον πολυσχιδή καλλιτέχνη: στις 29/11 εγκαινιάζεται η εγκατάσταση "The Hermit" του καλλιτέχνη Viron Erol Vert, με έμπνευση το έργο του Έλληνα συνθέτη. Στόχος της έκθεσης είναι να εξερευνήσει τις διάφορες πτυχές της πρακτικής του Ξενάκη και να αναδείξει την επιρροή που άσκησε σε μεταγενέστερους δημιουργούς.

Εγκαίνια: 29/11 (7.30-11 μ.μ.)

Info: ΕΜΣΤ | από 29/11 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ. | Είσοδος: €8, €4

The Winged Victory of Samothrace and the Universe

The Winged Victory of Samothrace and the Universe

Η περιβόητη Νίκη της Σαμοθράκης πρωταγωνιστεί στο πειραματικό φωτογραφικό σύμπαν της Αμαλίας Σωτηροπούλου. Η Νίκη διαπερνά τα όρια του κόσμου μας και ταξιδεύει στο διάστημα, όπου γίνεται σύμβολο θάρρους και αυτοπεποίθησης.

Εγκαίνια: 28/11 (8-10 μ.μ.)

Info: Γκαλερί "7" | 28/11-30/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 12-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής

Πάνος Σαραφιανός Πολιτικές Φροντίδας

Ένας νέος χώρος τέχνης στην Κυψέλη κάνει πραγματικότητα το όραμα του εξπρεσιονιστή Πάνου Σαραφιανού, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει έναν τόπο ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης και πειραματισμού. 55 χρόνια μετά τον θάνατο του Έλληνα δημιουργού, εγκαινιάζεται ένας χώρος όπου θα φιλοξενούνται όχι μόνο εκθέσεις, αλλά και προβολές, συζητήσεις, αναγνώσεις, εργαστήρια και διάφορα άλλα πολιτιστικά events. Πρώτη περιοδική έκθεση του Λόφος art project είναι, φυσικά, ένα αφιέρωμα στον Πάνο Σαραφιανό: έργα του καλλιτέχνη συνομιλούν με εκείνα των μαθητών του αλλά και σύγχρονων ζωγράφων, τόσο σε εννοιολογικό όσο σε υφολογικό επίπεδο.

Εγκαίνια: 1/12 

Info: Λόφος art project | 1/12/23-29/2/24 | Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-9 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Κοινή αφετηρία

Κοινή Αφετηρία
Κωνσταντίνος Δαρείος

Μια έκθεση που αναδεικνύει τη σχέση μαθητή-καθηγητή παρουσιάζει ο Τεχνοχώρος, φιλοξενώντας τα έργα δέκα καλλιτεχνών με διαφορετικές πρακτικές, αλλά κοινή αφετηρία το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής της Πάτρας "Θεμιστοκλέους". Ο κάθε δημιουργός συνομιλεί με το έργο του δάσκαλού τους, Ελωίζου Θεμιστοκλέους, και ταύτοχρονα δημιουργεί μία ξεχωριστή εικαστική αφήγηση.

Εγκαίνια: 1/12 (5-10 μ.μ.)

Info: αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος | 1-30/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 2.30 μ.μ. & 5.30-8.30 μ.μ., Τετ.: 11 π.μ. – 5 μ.μ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Viron Erol Vert. The Hermit

  • Εγκαταστάσεις

Το ΕΜΣΤ παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση του εικαστικού καλλιτέχνη Viron Erol Vert στην Ελλάδα. Η επιτόπια εγκατάσταση, που δημιουργήθηκε ειδικά για το μουσείο, είναι εμπνευσμένη από το έργο του Ιάννη Ξενάκη. Στόχος της είναι να εξερευνήσει διάφορες πτυχές της πρακτικής του πρωτοποριακού συνθέτη, αρχιτέκτονα και μαθηματικού, καθώς και να αναδείξει την επιρροή που άσκησε στους σύγχρονους δημιουργούς. Ο καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει ένα διαδραστικό περιβάλλον με αισθητική επηρεασμένη από κλαμπ του Βερολίνου, το οποίο θα γεμίσει με ήχους που θα συνθέσουν σύγχρονοι πειραματικοί μουσικοί.

Αμαλία Σωτηροπούλου. The Winged Victory of Samothrace and the Universe

  • Φωτογραφία

Μετά τις Καρυάτιδες και τις Σειρήνες, μια ακόμη εμβληματική γυναικεία μορφή, η Νίκη της Σαμοθράκης, εισβάλλει στο καλλιτεχνικό σύμπαν της Ελληνίδας φωτογράφου. Η Νίκη γίνεται σύμβολο δύναμης, θάρρους και αυτοπεποίθησης, βγαίνει από τα όρια του κόσμου μας και μεταφέρεται στο διάστημα, εκεί όπου κυριαρχούν η γαλήνη, η αρμονία, η ειρήνη.

Πάνος Σαραφιανός, Πολιτικές Φροντίδας: Εμπνέοντας Τρεις Γενιές Ζωγραφικής

  • Αφιερώματα

Φέτος συμπληρώνονται 55 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου εξπρεσιονιστή Πάνου Σαραφιανού και το Λόφος art project τον τιμά με την πρώτη του περιοδική έκθεση. Παρουσιάζονται έργα του καλλιτέχνη, ζωγράφων-μαθητών του, αλλά και νεότερων σύγχρονων ζωγράφων που συνδιαλέγονται μαζί του υφολογικά και εννοιολογικά.

Κοινή αφετηρία

  • Μεικτά Μέσα

Η ομαδική αναδεικνύει τη σχέση μαθητή-καθηγητή και πως αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους καλλιτέχνες σε δημιουργικό επίπεδο και να καθορίσει την μετέπειτα καλλιτεχνική τους πορεία. Σε αυτή την έκθεση συναντώνται δέκα διαφορετικοί μεταξύ τους καλλιτέχνες, έχοντας ως κοινή αφετηρία το εργαστήριο σχεδίου και ζωγραφικής της Πάτρας «Θεμιστοκλέους», εκεί που όλοι πραγματοποίησαν τα πρώτα τους βήματα στο χώρο της τέχνης, και μας παρουσιάζουν μια ευρεία γκάμα έργων. Ο καθένας προσδίδει τη δική του προσωπική πινελιά και όλοι μαζί δημιουργούν έναν άκρως ενδιαφέροντα καλλιτεχνικό διάλογο με τον δάσκαλο τους Ελωίζο Θεμιστοκλέους, προσκαλώντας ταυτόχρονα το κοινό που θα επισκεφθεί την έκθεση να συμμετάσχει.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Across Generations": Μαθαίνοντας από την τέχνη, τον πολιτισμό και ο ένας από τον άλλον

Η ημερίδα θα παρουσιάσει τα ποικίλα αποτελέσματα του εγχειρήματος σε εκπαιδευτικούς και σπουδαστές μουσειολογίας και τέχνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
26/04/2024

Τα γλυπτά του Evangelion Studio στην οικία της Πιττακού 8

Η δημιουργός του Evangelion Studio, Βάγγω Καβρουλάκη παρουσιάζει μια συλλογή από δώδεκα γλυπτά που συνομιλούν με τον περιβάλλοντα χώρο.

"Με 2 Ματιές": Η ελληνική ζωγραφική μέσα από το σύγχρονο φωτογραφικό βλέμμα

Οι καλλιτέχνες Μιλτιάδης Κατρακούλης και Γιώργος Μουστάκας παρουσιάζουν μια έκθεση φωτογραφίας στο Μουσείο Αγγελική Χατζημιχάλη.

Η Εθνική Πινακοθήκη συμμετέχει στη Διεθνή Ημέρα Μουσείων με θεματικές ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα

Δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κεντρικό Κτήριο και στα Παραρτήματα που έχουν σχέση με τη φετινή θεματική της "Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα".

5+1 εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Βιβλιοπαρουσιάσεις, συζητήσεις με αγαπημένους συγγραφείς και.. πάρτι αφιερωμένα στην ανάγνωση.

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.