Η Εβίτα Κανέλλου μοιράζεται τους υπαρξιακούς της προβληματισμούς, ζωγραφίζοντας "Εικόνες από το μέλλον"

Η γκαλερί "Αργώ" φιλοξενεί μια ατομική έκθεση γεμάτη έντονα χρώματα, αλληγορικές και δυστοπικές εικόνες κτηρίων και προβληματισμούς για το περιβαλλοντικό μας "τι μέλλει γενεσθαι;".

Εικόνες από το μέλλον

Εικόνες φουτουριστικές από σύγχρονες πόλεις ενός, ίσως, όχι τόσο μακρινού μέλλοντος, μας μεταφέρει η Εβίτα Κανέλλου στη νέα της ατομική έκθεση, που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Αργώ, τη Τρίτη 7 Νοεμβρίου στις 7.30 μ.μ., με τίτλο "Εικόνες από το μέλλον".

Η καταξιωμένη ζωγράφος, προσπαθεί με μέθοδο, αλλά και ευαισθησία να μιλήσει για θέματα πού θα έπρεπε να απασχολούν κάθε κάτοικο αυτού του πλανήτη. Μέσα από το ζωγραφικό της έργο αναρωτιέται και θέτει καίρια ερωτήματα για το πώς θα είναι οι πόλεις μας αύριο, μια σύγχρονη ζούγκλα γεμάτη περίεργους ουρανοξύστες και αρχιτεκτονικά κτίσματα που σε τίποτα δεν θυμίζουν τα σημερινά, για το αν η γη θα αντέξει την πληθυσμιακή έκρηξη, αλλά και για το πώς θα είναι το φυσικό μας περιβάλλον, ποια χλωρίδα και ποιες θάλασσες θα μας περιβάλλουν, στο εγγύς αλλά και το απώτερο μέλλον;

Εικόνες από το μέλλον

"Η ζωγραφική της συνδυάζει σχεδιαστική πειθαρχία και χρωματική ελευθεριότητα, συνθετική μέθοδο που παραπέμπει στην αρχιτεκτονική αλλά και ελεύθερη γραφή που οφείλει πολλά στην αισθητική παράδοση του εξπρεσιονισμού", σημειώνει ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης για τη δουλειά της και συνεχίζει: "Η Εβίτα Κανέλλου είναι σαφώς επηρεασμένη στην εικονογραφία της από τους μοντερνιστές του 20ού αιώνα και τις πολεοδομικές προτάσεις του Le Corbusier. Όπως επίσης και από την φουτουριστική αρχιτεκτονική του Antonio Sant & Elia ή την ταινία Metropolis του Fritz Lang. Μαζεύοντας σχετικές φωτογραφίες, παλιότερες και νεότερες, από όλο τον πλανήτη συγκροτεί το προσωπικό της εικονιστικό οπλοστάσιο έτσι ώστε να έχει θέματα για τη ζωγραφική της".

Με έντονα χρώματα και σχεδιαστική αντίθεση, η Εβίτα Κανέλλου δημιουργεί σύγχρονα αρχιτεκτονικά κτίσματα, παράξενους ουρανοξύστες που υψώνονται προς τον ουρανό, ενώ παράλληλα αναρωτιέται για το φυσικό περιβάλλον. Επιλέγει σταθερά γεωμετρικές, κάθετες φόρμες τις οποίες και χτίζει και κομμάτι - κομμάτι, πέτρα την πέτρα σαν ψηφιδωτό, όπως έπραττε ο ονειροπόλος αρχιτέκτονας και ζωγράφος Fr. Hunterwasser, επισημαίνει ο Μάνος Στεφανίδης, κάνοντας αναφορά στην ονειρική γειτονιά που έχει φτιάξει, από τη δεκαετία του '80, ο συγκεκριμένος, αυτός καλλιτέχνης στη Βιέννη.

Η απουσία του ανθρώπινου είδους είναι εμφανής και ανησυχητική. Η ζωγράφος εκφράζει με σθένος τον υπαρξιακό προβληματισμό της. Η ίδια πιστεύει πως πρέπει να μελετήσουμε συστηματικά το παρελθόν για να κατανοήσουμε επαρκώς το μέλλον. Τέχνη, σημαίνει "με τον τρόπο μας να ψιθυρίσουμε την απόλυτα προσωπική μας ιστορία στο αυτί της αιωνιότητας. Κι αν ακούσει! Τα τελευταία έργα της Εβίτας Κανέλλου είναι, νομίζω, προϊόν αυτής συνθήκης. Γι' αυτό είναι ίσως και τόσο ψαγμένα. Τόσο ιδιαίτερα", καταλήγει ο Μάνος Στεφανίδης.

Εικόνες από το μέλλον

Τι λέει η ίδια για το έργο της

"Η θεματολογία του περιβάλλοντος, αστικού και φυσικού, με ενδιέφερε, κυριαρχεί και πρωτεύει μέσα μου! Ξεκίνησα τη συγκεκριμένη θεματική ενότητα το 2004 μέσα από εκθέσεις ομαδικές και ατομικές. Οι μεγάλες πόλεις δίπλα στο νερό με εμπνέουν ιδιαίτερα, τις λατρεύω και με προβληματίζουν. Καθώς ο πληθυσμός της γης αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς και συχνά συνωστίζεται σε αυτές τις συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές λόγω ποικίλλων παραγόντων, το φυσικό περιβάλλον διαρκώς περιορίζεται. Θεωρώ ότι οι κατοικίες θα εξελιχτούν καθ’ ύψος, και, εμείς άμεσα θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέα δεδομένα διαβίωσης.

Εικόνες από το μέλλον

Έχοντας προτίμηση στα χρώματα με ένταση και δυναμική εφαρμόζω απόλυτα την προοπτική της φαντασίας μου. Χρησιμοποιώ γραμμές,ευθείες και καμπύλες, σε αλληλουχία παράταξης και επαναλήψεων, που καταλήγουν σε προοπτική ανάπτυξης ανοδικής πορείας. Γραμμές που τέμνονται, αγκαλιάζονται και οριοθετούν υπαινικτικά περιορισμένους χώρους. Η φύση παρούσα με χρώματα έντονα και συμβολικά σε παραλλαγές και μεταμορφώσεις, σε ελπίδα ζωής και ανάσας.

Διατηρώντας πάντα μία εξωστρέφεια και αισιόδοξη στάση ζωής επιδιώκω η τέχνη μου να είναι σαφής, ευανάγνωστη, κατανοητή και κυρίως να μεταδίδει ελπίδα. Τα παθήματα ας γίνονται μαθήματα και ας επιτύχουμε σύντομα μια ισορροπία της φύσης της έκρηξης του πληθυσμού της κατοικίας του και της κατανάλωσης των φυσικών πόρων. Ας κινηθούμε άμεσα ανθρωπιστικά και αποτελεσματικά για να προλάβουμε τις εξελίξεις και τη φύση που αποδεικνύει ότι έχει μνήμη…".

Εικόνες από το μέλλον

Λίγα λόγια για τη ζωγράφο

Η Εβίτα Κανέλλου γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Ασχολείται με τη ζωγραφική και τη φωτογραφία. Διατηρεί εργαστήριο στην Αθήνα και στη Μύκονο, όπου οργανώνει καλοκαιρινές εικαστικές συναντήσεις. Σπουδές: Bachelor of Arts (Major στις Καλές Τέχνες & Minor στην Ιστορία). Έχει σπουδάσει στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας Deree College, συνέχισε τις σπουδές και αποφοίτησε από το University of La Verne, California, USA.

Εικόνες από το μέλλον

Εκθέσεις

Πραγματοποίησε την πρώτη της "Αναδρομική Έκθεση", στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο, στον Πύργο Ηλείας το 2013. Έχει παρουσιάσει την δουλειά της σε έξι ατομικές και σαράντα τρεις ομαδικές στη Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο, Νέα Υόρκη, Σικάγο, Βιρτζίνια, Βερμόντ και Καλιφόρνια, των ΗΠΑ.

Info: Γκαλερί Αργώ | 7/11 - 2/12 | Ώρες λειτουργίας: Τριτ. – Παρ.: 10 π.μ. - 2 μ.μ. & 5 μ.μ. - 8 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Αργώ

Νεοφ. Δούκα 5, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.