Ένα ερευνητικό πρότζεκτ στο State of Concept εξετάζει ζητήματα γραφειοκρατίας και οικοδόμησης του έθνους

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών.

Δανάη Ηώ Landform Instrument

Την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου (7 μ.μ.), το State of Concept παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση στην Ελλάδα της καλλιτέχνιδας Δανάης Ιώ, με τίτλο "Landform Instrument". Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών, και συνοδεύεται από κείμενο της συγγραφέως και ερευνήτριας Amelia Groom. Το επερχόμενο παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η έκθεση παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων που έχουν προκύψει από τη μακροχρόνια ενασχόληση της καλλιτέχνιδας με "τις αλληλένδετες ιστορίες και λειτουργίες της γραφειοκρατίας, της μυθολογίας και της οικοδόμησης του έθνους". Μέσω βίντεο, γλυπτικής και κειμένου, η πρακτική της Δανάης Ηώ εξετάζει οργανωτικά συστήματα που έχουν τις ρίζες τους στο μοντερνισμό και έχουν επιβληθεί ευρέως μέσω αποικιοκρατικών πρακτικών, διερευνώντας το ρόλο τους στη διαμόρφωση κυρίαρχων αφηγήσεων.  Τα έργα της έκθεσης εξετάζουν την κατασκευή του ελληνικού ιδεώδους ως άγκυρας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη σχέση του με τον θεσμό της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση συγκεντρώνει ανάθεση γλυπτών και δύο ταινίες μικρού μήκους που αναπτύχθηκαν από αυτή την έρευνα. Τα ποιήματα που παρουσιάζονται στις ταινίες μικρού μήκους "Sprouts of a dragon’s teeth" και "Seven Types of Dust" (και οι δύο 2023) αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τον ποιητή και θεωρητικό Στάθη Γουργουρή.

Δανάη Ηώ Landform Instrument
Δανάη Ηώ, "Sprouts of a dragon’s teeth", 2023. Film still. HD video with audio, 9 min.

Όλα τα αποσπάσματα προέρχονται από το κείμενο - ανάθεση "Landform Instrument" (2023) της Amelia Groom.

H Δανάη Ηώ είναι εικαστικός που ζει μεταξύ Αθηνας και Ρότερνταμ. Μέσω φιλμ, κειμένου και γλυπτών, η πρακτική της εστιάζει σε διαδικασίες δημιουργίας εθνικών αφηγημάτων, και τον ρόλο της γλώσσας στην διατήρηση, αντίσταση ή μετατροπή της πραγματικότητας. Τα φιλμ της έχουν παρουσιαστεί στο ICA του Λονδίνου (2023) και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Ρότερνταμ (2023). Πρόσφατες ομαδικές εκθέσεις και περφόρμανς μεταξύ άλλων είναι:  Open Systems στο UKS, Όσλο (2023), I am inside who I was στον χώρο PuntWG, Amsterdam (2022); In the current of the situation στο Kunstverein, Amsterdam (2018). Είναι ιδρυτικό μέλος της ερευνητικής κολλεκτίβας System of Systems. 

Περισσότερες πληροφορίες στο www.stateofconcept.org.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Δανάη Ηώ. Landform Instrument

  • Μεικτά Μέσα

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών, και συνοδεύεται από κείμενο της συγγραφέως και ερευνήτριας Amelia Groom. Το επερχόμενο παράλληλο δημόσιο πρόγραμμα της έκθεσης θα ανακοινωθεί σύντομα. Το «Landform Instrument» παρουσιάζει μια σειρά νέων έργων που έχουν προκύψει από τη μακροχρόνια ενασχόληση της καλλιτέχνιδας με "τις αλληλένδετες ιστορίες και λειτουργίες της γραφειοκρατίας, της μυθολογίας και της οικοδόμησης του έθνους". Μέσω βίντεο, γλυπτικής και κειμένου, η πρακτική της Δανάης Ηώ εξετάζει οργανωτικά συστήματα που έχουν τις ρίζες τους στο μοντερνισμό και έχουν επιβληθεί ευρέως μέσω αποικιοκρατικών πρακτικών, διερευνώντας το ρόλο τους στη διαμόρφωση κυρίαρχων αφηγήσεων. Τα έργα της έκθεσης εξετάζουν την κατασκευή του ελληνικού ιδεώδους ως άγκυρας της ευρωπαϊκής ταυτότητας και τη σχέση του με τον θεσμό της σύγχρονης Ελλάδας. Η έκθεση συγκεντρώνει ανάθεση γλυπτών και δύο ταινίες μικρού μήκους που αναπτύχθηκαν από αυτή την έρευνα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χωρογραφήματα": Ο Νίκος Τσικούρας βασίζεται στη σωματικότητα της ζωγραφικής διαδικασίας

Η πρώτη ατομική έκθεση του καλλιτέχνη καλεί τον θεατή να διεισδύσει σε ένα χώρο πολύ προσωπικό, όπου το συναίσθημα ταΐζει τη λογική και το σώμα ηρεμεί από την υπερδιέργεση του νου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/12/2023

Το Ίδρυμα Θεοχαράκη ψηφιοποιεί το έργο του Σπύρου Παπαλουκά

Το πρόγραμμα "Σπύρος Παπαλουκάς – Οπτικοποίηση του αρρήτου" περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα δυνατοτήτων αξιοποίησης και προβολής του έργου του καλλιτέχνη μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαχείρισης και επιμέλειας.

Οι εκδόσεις Επίκεντρο παρουσιάζουν το βιβλίο του Χρήστου Κανελλόπουλου "Η δίκη της στενής αυτοάμυνας"

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Βασιλική Λάζου, ιστορικός, Ορφέας Απέργης, ποιητής και ο συγγραφέας του βιβλίου.

5+1 νέες κυκλοφορίες από τις εκδόσεις Ίκαρος

Ανάμεσα στις νέες εκδόσεις συναντάμε και ένα βιβλίο του Γιώργου Σεφέρη, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από τη βράβευση του ποιητή με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με επιτυχία παρουσιάστηκε ο κατάλογος της έκθεσης "Αστυγραφία" στην Εθνική Πινακοθήκη

Η εκδήλωση αποτελεί ένα πρώτο βήμα διεύρυνσης του πλαισίου υποδοχής των εικαστικών εκθέσεων στην Εθνική Πινακοθήκη.

Με το "Άξιον Εστί" ο Βασίλης Βασιλικός έγινε, άθελά του ίσως, ένας συλλέκτης

Κατά κάποιον τρόπο ο Βασίλης Βασιλικός, που πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών, είχε καταφέρει να μπει στα σπίτια μας και να καθορίσει τη γενιά μας μ’ έναν λαθραίο τρόπο. Μέσα από την τηλεόραση.

Ξεναγήσεις για το κοινό στην έκθεση "Νάσος Δάφνης, City walls: Από τη Νέα Υόρκη στην Αθήνα 1969-2023"

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα έργα που ταξίδεψαν από τις ΗΠΑ στην Αθήνα και να αντλήσουν πληροφορίες για την έκθεση και ειδικότερα για την περίοδο μετά το 1967.