Εκθεσιακό αφιέρωμα 100 Χρόνια Νέα Κοκκινιά – Νίκαια: Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη και τους φωτογράφους της

Οι εκθέσεις "Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη" και "Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο", που αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της προσφυγικής πόλης, θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους στο κοινό.

Δημοτική Πινακοθήκη

Μετά τη μεγάλη ανταπόκριση που συνάντησαν την περασμένη άνοιξη, οι εκθέσεις "Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη" και "Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο" θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους στο κοινό, τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στη Δημοτική Πινακοθήκη "Ντίνος Κατσαφάνας". Οι δύο εκθέσεις αποτελούν μέρος των εκδηλώσεων του Δήμου Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της προσφυγικής πόλης. Εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολικές ομάδες, ξεναγήσεις για το κοινό και παράλληλες εκδηλώσεις θα πλαισιώσουν τη λειτουργία τους.

Λίγα λόγια για τις εκθέσεις

Η ιστορική έκθεση "Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη", σε επιμέλεια Κυριακής Παπαθανασοπούλου, Δρ. Νεότερης Ιστορίας, παρουσιάζει τις διαδικασίες της αστικής αποκατάστασης και της κοινωνικής ένταξης των προσφύγων τα πρώτα χρόνια από την ίδρυση του συνοικισμού και τη διαμόρφωση μιας νέας πόλης του Μεσοπολέμου. Η Νέα Κοκκινιά είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης μετακίνησης πληθυσμών του 20ου αιώνα και η προσφυγική εμπειρία έχει αποτυπωθεί στη συλλογική μνήμη των κατοίκων της. Αρχειακό υλικό, άρθρα εφημερίδων της εποχής και του τοπικού Τύπου, καταστατικά συλλόγων, ΦΕΚ, χειρόγραφα, πιστοποιητικά και άλλα τεκμήρια, έργα τέχνης, ενδυμασίες, προσωπικά κειμήλια, φωτογραφίες και μαρτυρίες Μικρασιατών που εγκαταστάθηκαν στη Νέα Κοκκινιά ζωντανεύουν την ιστορία της πόλης και των κατοίκων της και συνδέουν τη μικρασιατική κληρονομιά με το παρόν και το μέλλον.

Δημοτική Πινακοθήκη

Η έκθεση "Παλιοί φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο", σε επιμέλεια Μαρίας Πούλου, ιστορικού της τέχνης, παρουσιάζει είκοσι πέντε φωτογράφους ελληνικής καταγωγής που συνδέθηκαν με την προσφυγική πόλη: επαγγελματίες του στούντιο, ανώνυμους και επώνυμους υπαίθριους φωτογράφους, ιδιαίτερους ερασιτέχνες του μεσοπολέμου. Η πόλη, οι ανθρώπινες σχέσεις, η απασχόληση, ο δημόσιος βίος, η πολιτιστική και αθλητική δραστηριότητα, η σχολική ζωή, το παιδί και ο γάμος αποτυπώνονται σε 130 εκθέματα δείχνοντας το εύρος της τοπικής επαγγελματικής φωτογραφίας. Σημαντικό μέρος του εκτιθέμενου υλικού οφείλεται στην πολυετή έρευνα του Βασίλη Βασιλειάδη, μικρασιατικής καταγωγής Νικαιώτη φωτογράφου και ερευνητή. Δίπλα στο υλικό αυτό πρωτοστατεί η μνήμη των κατοίκων, όπως διαφυλάχθηκε σε φωτογραφική εικόνα και βγήκε από τις ιδιωτικές συλλογές των Νικαιωτών για να ανασυστήσει τη φωτογραφική γενεαλογία της πόλης.

Μια νέα ενότητα, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά, εμπλουτίζει περαιτέρω το αφιέρωμα στην εκατοστή επέτειο της πόλης. Πρόκειται για φωτογραφίες λεωφορείων της Νέας Κοκκινιάς/Νίκαιας, λήψεις μη εντοπισμένων φωτογράφων, που αποτελούν ευγενική παραχώρηση της Ομάδας Έρευνας και Μελέτης της Ιστορίας των Συγκοινωνιών στην Ελλάδα "Οι Φίλοι του Λεωφορείου" στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Info: Δημοτική Πινακοθήκη "Ντίνος Κατσαφάνας" | Διάρκεια εκθέσεων: 2/10-29/12 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Πεμ., Κυρ.: 10 π.μ.-2 μ.μ., Παρ.: 5-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλιoί Φωτογράφοι της Νίκαιας, μέρος 2ο & Από τον προσφυγικό συνοικισμό στην πόλη

  • Φωτογραφία

Οι εκθέσεις πραγματοποιούνίται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη για την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης.

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας»

Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας μας ταξιδεύει σε "Μια Άλλη Ευρώπη"

Ανέκδοτες φωτογραφίες, άγνωστες διαδρομές και μια διαφορετική ματιά του σπουδαίου Θεσσαλού φωτογράφου πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/08/2026

Δωρεάν Πανσέληνος: Πού θα απολαύσεις το "Φεγγάρι του Οξύρρυγχου" σε όλη την Ελλάδα

Η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος επιστρέφει με ελεύθερη είσοδο σε 126 αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία σε όλη την Ελλάδα.

Η Ντάλια δε λα Σέρδα στην Ελλάδα για δύο βιβλιοπαρουσιάσεις

Με αφορμή το βιβλίο της "Αδέσποτες Σκύλες" η συγγραφέας από το Μεξικό θα βρεθεί στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.

Οι "Μοιρολογίστρες" του Δημοσθένη Τζανάκου ανοίγουν τη νέα σεζόν στον Τεχνοχώρο

Η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος υποδέχεται τη νέα καλλιτεχνική σεζόν με τη νέα ατομική έκθεση του γλύπτη Δημοσθένη Τζανάκου.

"Χρονοστιβάδα": 45 ιστορίες της Θεσσαλονίκης ζωντανεύουν μέσα από λέξεις και χαρτογλυπτική

Το MOMUS-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης φιλοξενεί από την 1η έως τις 20 Σεπτεμβρίου την έκθεση "Χρονοστιβάδα", όπου 45 ιστορίες και πρόσωπα της Θεσσαλονίκης συναντιούνται μέσα από πρωτότυπα έργα χαρτογλυπτικής και αφηγήσεις μνήμης.

Μια ομαδική έκθεση στη Σαλαμίνα εμπνέεται από το ελληνικό και μεσογειακό τοπίο

‘’Sky/Sea/Sun: It’s like a Song!’, μια ομαδική έκθεση που συμμετέχουν καλλιτέχνες με διαφορετικά εικαστικά μέσα, ,ε εργαλεία που κινούνται σε πολλά διαφορετικά πεδία.

"What Remains, What Changes" στην έκθεση της Maria Jole Serreli

Με την έκθεση "What Remains, What Changes", η Maria Jole Serreli παρουσιάζει για πρώτη φορά το έργο της στο αθηναϊκό κοινό, εγκαινιάζοντας παράλληλα τη νέα πενταετία της Gramma Epsilon Gallery.