"έξω φρενών από ευχαρίστηση": μια συλλογική εξερεύνηση στις πολιτικές της απόλαυσης και όχι μόνο στο κτίριο "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περφόρμανς, αφιερώματα σε κουίρ κοινότητες, προβολές ταινιών σε ειδικά επιμελητικά σύνολα, επιτελεστικές ομιλίες για την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη, μουσικά δρώμενα κ.ά.

'έξω φρενών από ευχαρίστηση'

Το Κτίριο "Νόμπελ" φιλοξενεί τη διοργάνωση "έξω φρενών από ευχαρίστηση" σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, που κάνει εγκαίνια την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Η διοργάνωση με τίτλο "έξω φρενών από ευχαρίστηση" εκκινεί από τα παράδοξα και αντιφατικά που φέρει η διατύπωση αυτή στο πλαίσιο πραγματοποίησής της (ιστορικό, λογοτεχνικό, κοινωνικό, προσωπικό) και ερευνά κυρίως όσα μπορεί να σημαίνει στο παρόν και το μέλλον και σε σχέση με αισθητικά και πολιτικοκοινωνικά αιτήματα και επείγοντα. Επισκέπτεται, μέσα από όλα όσα συμμετέχουν, την έννοια της "ευχαρίστησης" και τις πολλαπλές εκδοχές και μεταμορφώσεις της στα σύγχρονα "εξωφρενικά" δεδομένα: δεδομένα σύνθετων καλλιτεχνικών πρακτικών, διεκδικήσεων για το φύλο και τον ερωτισμό, ακτιβιστικών πρωτοβουλιών, κοινοτικών (ανα)σχηματισμών, της συντηρητικοποίησης χειμαζόμενων από διαδοχικές κρίσεις κοινωνικών ομάδων, των συνθηκών "doom and gloom" που δημιουργεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ραγδαία επικράτηση του ψηφιακού, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Επιχειρεί να εξετάσει τη δυνατότητα μιας άλλης σύνδεσης με την έννοια της απόλαυσης, της ευφρόσυνης διέγερσης, της επιθυμίας, της χαράς. Να φανταστεί έως την πραγματοποίησή της την κριτική απόσπαση της "εκτός των φρενών ευχαρίστησης" από το τεχνοκαπιταλιστικό φαντασιακό και τις απομειωτικές μελλοντολογίες του, από την ακροδεξιά, φανατική διαστροφή της έννοιας του "άγριου", από την λογοκρισία της αποικιοκρατικού τύπου κατάχρησης της "woke culture", από ισοπεδωτικές πρακτικές commoning και θεσμικές ιδιοποιήσεις.

Επιχειρεί να ανιχνεύσει την (επανα)σύνδεσή της ευχαρίστησης με αγώνες για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, με μετααναπτυξιακές, περιβαλλοντικά εστιασμένες πρακτικές κοσμοπολιτικής, με queer προσεγγίσεις φροντίδας, γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, με ιθαγενείς παραδόσεις και αντιαποικιοκρατικά κινήματα (όπως το buen vivir, το quilombismo κ.ά.)· με το χιούμορ ως μεταμορφική δύναμη κριτικής ανατροπής (όπως εμφανίζεται στο έργο της Sara Ahmed και της Silvia Federici)· με την επαναγριοποίηση και την ατίθαση αισθητική του σαστίσματος ("aesthetics of bewilderment" του Jack Halberstam)· με την εκστατική ακρίβεια (που συναντάται στα "λυσσώδη διαβάσματα" του Καχτίτση, στη "λογοτεχνία της ανατροπής" του Γονατά, στα άγνωστα έως τώρα ζωγραφικά έργα της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας Αντουανέττας Αγγελίδη, στα σουρεαλιστικά ενοραματικά έργα της Marie Wilson-Βαλαωρίτη, στις εικαστικές- πολιτικές ταινίες του Κώστα Σφήκα, στο μοναχικό βίωμα της μαστορικής του Θανάση Τότσικα, στη συλλογικά αναπτυσσόμενη για πολλά χρόνια δράση του Τεό Ρόμβου και της Χαράς Πελεκάνου για τη σωτηρία του νησιωτικού περιβάλλοντος)· με τη σύνθετη έννοια της αμοιβαιότητας που περιγράφει ο Michael Taussig· με την αμφισημία των άβολων αντικειμένων όπως τα jumping beans (τα φασόλια που πηδάνε) που σήμαναν τη ρήξη Caillois-Breton και το "θαυμαστό τραμπολίνο" του Michel Serres· με την ανίχνευση ριζοσπαστικών εκδοχών του μέλλοντος που επιχειρεί ο T. J. Demos και άλλα.

Η διοργάνωση (η έκθεση και τα επεισόδια της) θα επιχειρήσει να υλοποιηθεί σαν ένας "κόσμος πολλών κόσμων", ένα συναλλογενές που δημιουργούν όλα τα προσκεκλημένα άτομα και οντότητες, με χαρακτηριστικά υλικά και μη. Προσκεκλημένα καλλιτεχνά και επιμελητά από την Ελλάδα και το εξωτερικό διαμορφώνουν και συνεμψυχώνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις το "έξω φρενών από ευχαρίστηση" σώμα της.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει performances, αφιερώματα σε queer κοινότητες, προβολές ταινιών σε ειδικά επιμελητικά σύνολα, επιτελεστικές ομιλίες για την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη, μουσικά δρώμενα κ.ά.

Το πρόγραμμα

29/9

8.30 μ.μ. | "Μισοάδεια και Μισογεμάτη Γιορτή", ανάγνωση από τη Βαλίνια Σβορώνου
9.30 μ.μ. | "Dance Me To The End (A Working Class Madonnas Tale)", μουσική περφόρμανς των The Callas feat. The Callasettes

6/10

7.30 μ.μ. | "So to amplify the wonder – Four rituals of cinematic ecology", σε επιμέλεια Filipa Ramos. Ταινίες των Rosalind Fowler, Mariana Murcia, Lea Porsager και Ani Schulze.

13/10 

7 μ.μ. | "Γράμματα από τη νήσο Τιόμαν", περφόρμανς των VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης)
8 μ.μ. | "She*, They, He* Wanted Green Lawns", προβολή ταινιών σε επιμέλεια Νιόνια Φιλμς

20/10

8.30 μ.μ. | "Χαρά-ματά" περφόρμανς από Πατρίσια Απέργη & Ομάδα Χορού Αερίτες

26/10

8 μ.μ. | εκδήλωση ΛΑΛΑ: Η ομάδα του ΛΑΛΑ, μαζί με αγαπημένες φιλενάδες συνεργάτιδες, παρουσιάζει μια βραδιά-κολάζ από περφόρμανς, βίντεο και προφορικό λόγο, βασισμένη στη μνήμη/λήθη, στα θραύσματα, στα αρχεία και στα όνειρα, με έμφαση στο queer τραύμα, στην απώλεια και στις outsider υποσημειώσεις της ιστορίας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ζackie Oh και του Jack Smith.

3/11

7 μ.μ. | "Δυσαρμονικοί Συντονισμοί", βραδιά περφόρμανς σε επιμέλεια Υπατίας Βουρλούμη με τη συμμετοχή των Jackie Abhulimen (ηχητική εγκατάσταση), Ελένης Ικονιάδου, Μαρίας Σιδέρη, Τάκα Τάκα

4/11

5.30 μ.μ. | περφόρμανς της Tosh Basco

12/11

5.30 μ.μ. | περφόρμανς της Νάνσυ Σταματοπούλου με τη συνεργασία των Τάσου Βρεττού, Μάκη Φάρου, Νικολέτας Χατζοπούλου

Εγκαίνια: 29/9 (7 μ.μ.)

Info: Κτίριο "Νόμπελ" | 29/9-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9.30 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12.30-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
 

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

«Νόμπελ»

Ήβης 30 & Τυμφρηστού, Χαλάνδρι
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές επιστρέφουν με αφετηρία το Athens Book Space

Ξεχωριστοί περίπατοι, συζητήσεις με τον συγγραφέα Δημήτρη Στεφανάκη στο πρόγραμμα των Αθηναϊκών Διαδρομών.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
27/09/2023

"Ε_ΦΥΓΑ":Η τριλογία που μιλά για την προσφυγιά γίνεται πολυμεσική εγκατάσταση

Τρεις διαφορετικές ιστορικές και γεωγραφικές διαδρομές, η καθεμία με τη δική της ξεχωριστή παρακαταθήκη, ζωντανεύει μέσα από αφηγήσεις σε πρώτο πρόσωπο.

Τζένη Μαρκέτου, τι ανακάλυψες στην έρευνά σου για τα δικαιώματα νερού στην Ελευσίνα;

Η καταληκτική εκδήλωση του "Futuring Waters" σε διοργάνωση της 2023 Ελευσίς παρουσιάζεται την 1η Οκτωβρίου και η εμπνεύστριά του μιλά στο "α" για όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για το νερό της Ελευσίνας.

"Elsewhere": Έκθεση φωτογραφίας του Ηλία Κωνσταντακόπουλου

Η φωτογραφία του καλλιτέχνη βασίζεται σε πρωτογενές υλικό "του ορατού", που, επεξεργασμένο ψηφιακά, οδηγεί την εικόνα σε φανταστικά πεδία, αποδίδοντας με προσωπικό τρόπο την απεικόνιση μιας αόρατης πραγματικότητας.

Στη νέα της ατομική έκθεση, η Εγκράτεια Ρούμπου κάνει "βουτιά στο αβέβαιο της ανθρώπινης ύπαρξης"

Η χωρίς ανάσα βύθιση, οι εσωτερικές δονήσεις, το αγκομαχητό, η αδιάκοπη εσωτερική πάλη αφήνουν εκκωφαντικό αποτύπωμα στο ζωγραφικό έργο της Εγκράτειας Ρούμπου, με τίτλο "κάποιες φορές ακούω τόσο δυνατά το μέσα μου".

Αρχαιολογικά ευρήματα γλυπτικής στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση περιλαμβάνει λίθινα εργαλεία αλλά και "μορφές σε λίθο" που εικονίζουν πτηνά, πρόσωπα και σώματα και προέρχονται από διάφορες θέσεις της Ευρώπης, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Ένα ερευνητικό πρότζεκτ στο State of Concept εξετάζει ζητήματα γραφειοκρατίας και οικοδόμησης του έθνους

Η έκθεση είναι η τρίτη της σειράς Bona Fide, η οποία είναι αφιερωμένη στο να συμβάλλει στην προώθηση νέων Ελλήνων και διεθνών καλλιτεχνών και κριτικών/επιμελητών.