"έξω φρενών από ευχαρίστηση": μια συλλογική εξερεύνηση στις πολιτικές της απόλαυσης και όχι μόνο στο κτίριο "Νόμπελ" στο Χαλάνδρι

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περφόρμανς, αφιερώματα σε κουίρ κοινότητες, προβολές ταινιών σε ειδικά επιμελητικά σύνολα, επιτελεστικές ομιλίες για την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη, μουσικά δρώμενα κ.ά.

Έκθεση Έξω φρενών από ευχαρίστηση, Marina Velisioti

Το Κτίριο "Νόμπελ" φιλοξενεί τη διοργάνωση "έξω φρενών από ευχαρίστηση" σε επιμέλεια Νάντιας Αργυροπούλου, που κάνει εγκαίνια την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου

Η διοργάνωση με τίτλο "έξω φρενών από ευχαρίστηση" εκκινεί από τα παράδοξα και αντιφατικά που φέρει η διατύπωση αυτή στο πλαίσιο πραγματοποίησής της (ιστορικό, λογοτεχνικό, κοινωνικό, προσωπικό) και ερευνά κυρίως όσα μπορεί να σημαίνει στο παρόν και το μέλλον και σε σχέση με αισθητικά και πολιτικοκοινωνικά αιτήματα και επείγοντα. Επισκέπτεται, μέσα από όλα όσα συμμετέχουν, την έννοια της "ευχαρίστησης" και τις πολλαπλές εκδοχές και μεταμορφώσεις της στα σύγχρονα "εξωφρενικά" δεδομένα: δεδομένα σύνθετων καλλιτεχνικών πρακτικών, διεκδικήσεων για το φύλο και τον ερωτισμό, ακτιβιστικών πρωτοβουλιών, κοινοτικών (ανα)σχηματισμών, της συντηρητικοποίησης χειμαζόμενων από διαδοχικές κρίσεις κοινωνικών ομάδων, των συνθηκών "doom and gloom" που δημιουργεί η καταστροφή του περιβάλλοντος, η ραγδαία επικράτηση του ψηφιακού, η αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.

Marie Wilson-Βαλαωρίτη, Palace of the Setting Sun, 1963-1964. Λάδι σε καμβά, 120x80,5cm

Επιχειρεί να εξετάσει τη δυνατότητα μιας άλλης σύνδεσης με την έννοια της απόλαυσης, της ευφρόσυνης διέγερσης, της επιθυμίας, της χαράς. Να φανταστεί έως την πραγματοποίησή της την κριτική απόσπαση της "εκτός των φρενών ευχαρίστησης" από το τεχνοκαπιταλιστικό φαντασιακό και τις απομειωτικές μελλοντολογίες του, από την ακροδεξιά, φανατική διαστροφή της έννοιας του "άγριου", από την λογοκρισία της αποικιοκρατικού τύπου κατάχρησης της "woke culture", από ισοπεδωτικές πρακτικές commoning και θεσμικές ιδιοποιήσεις.

ΛΑΛΑ, Φωτογραφία του Πέτρου Αντωνίου από βραδιά αφιερωμένη στο Grapefruit της Yoko Ono, Δεκέμβριος 2022

Επιχειρεί να ανιχνεύσει την (επανα)σύνδεσή της ευχαρίστησης με αγώνες για κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη, με μετααναπτυξιακές, περιβαλλοντικά εστιασμένες πρακτικές κοσμοπολιτικής, με queer προσεγγίσεις φροντίδας, γενναιοδωρίας και αλληλεγγύης, με ιθαγενείς παραδόσεις και αντιαποικιοκρατικά κινήματα (όπως το buen vivir, το quilombismo κ.ά.)· με το χιούμορ ως μεταμορφική δύναμη κριτικής ανατροπής (όπως εμφανίζεται στο έργο της Sara Ahmed και της Silvia Federici)· με την επαναγριοποίηση και την ατίθαση αισθητική του σαστίσματος ("aesthetics of bewilderment" του Jack Halberstam)· με την εκστατική ακρίβεια (που συναντάται στα "λυσσώδη διαβάσματα" του Καχτίτση, στη "λογοτεχνία της ανατροπής" του Γονατά, στα άγνωστα έως τώρα ζωγραφικά έργα της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας Αντουανέττας Αγγελίδη, στα σουρεαλιστικά ενοραματικά έργα της Marie Wilson-Βαλαωρίτη, στις εικαστικές- πολιτικές ταινίες του Κώστα Σφήκα, στο μοναχικό βίωμα της μαστορικής του Θανάση Τότσικα, στη συλλογικά αναπτυσσόμενη για πολλά χρόνια δράση του Τεό Ρόμβου και της Χαράς Πελεκάνου για τη σωτηρία του νησιωτικού περιβάλλοντος)· με τη σύνθετη έννοια της αμοιβαιότητας που περιγράφει ο Michael Taussig· με την αμφισημία των άβολων αντικειμένων όπως τα jumping beans (τα φασόλια που πηδάνε) που σήμαναν τη ρήξη Caillois-Breton και το "θαυμαστό τραμπολίνο" του Michel Serres· με την ανίχνευση ριζοσπαστικών εκδοχών του μέλλοντος που επιχειρεί ο T. J. Demos και άλλα.

Rosalind Fowler, Στιγμιότυπο από το "all is leaf, so to amplify the wonder, 2020, 16mm και ψηφιακό βίντεο, 14' με τη χορεύτρια/χορογράφο, Fernanda Muñoz-Newsome

Η διοργάνωση (η έκθεση και τα επεισόδια της) θα επιχειρήσει να υλοποιηθεί σαν ένας "κόσμος πολλών κόσμων", ένα συναλλογενές που δημιουργούν όλα τα προσκεκλημένα άτομα και οντότητες, με χαρακτηριστικά υλικά και μη. Προσκεκλημένα καλλιτεχνά και επιμελητά από την Ελλάδα και το εξωτερικό διαμορφώνουν και συνεμψυχώνουν προς διαφορετικές κατευθύνσεις το "έξω φρενών από ευχαρίστηση" σώμα της.

VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης), MANIFESTO FISIOKRATIK (Φυσιοκρατικό μανιφέστο) 2023

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει performances, αφιερώματα σε queer κοινότητες, προβολές ταινιών σε ειδικά επιμελητικά σύνολα, επιτελεστικές ομιλίες για την κοινωνική οικολογία και την αποανάπτυξη, μουσικά δρώμενα κ.ά.

Γαβριέλλα Σίμωσι, Κολάζ, περ. 1977

Το πρόγραμμα

29/9

8.30 μ.μ. | "Μισοάδεια και Μισογεμάτη Γιορτή", ανάγνωση από τη Βαλίνια Σβορώνου
9.30 μ.μ. | "Dance Me To The End (A Working Class Madonnas Tale)", μουσική περφόρμανς των The Callas feat. The Callasettes

6/10

7.30 μ.μ. | "So to amplify the wonder – Four rituals of cinematic ecology", σε επιμέλεια Filipa Ramos. Ταινίες των Rosalind Fowler, Mariana Murcia, Lea Porsager και Ani Schulze.

13/10 

7 μ.μ. | "Γράμματα από τη νήσο Τιόμαν", περφόρμανς των VASKOS (Βασίλης Νούλας & Κώστας Τζημούλης)
8 μ.μ. | "She*, They, He* Wanted Green Lawns", προβολή ταινιών σε επιμέλεια Νιόνια Φιλμς

20/10

8.30 μ.μ. | "Χαρά-ματά" περφόρμανς από Πατρίσια Απέργη & Ομάδα Χορού Αερίτες

26/10

8 μ.μ. | εκδήλωση ΛΑΛΑ: Η ομάδα του ΛΑΛΑ, μαζί με αγαπημένες φιλενάδες συνεργάτιδες, παρουσιάζει μια βραδιά-κολάζ από περφόρμανς, βίντεο και προφορικό λόγο, βασισμένη στη μνήμη/λήθη, στα θραύσματα, στα αρχεία και στα όνειρα, με έμφαση στο queer τραύμα, στην απώλεια και στις outsider υποσημειώσεις της ιστορίας. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ζackie Oh και του Jack Smith.

3/11

7 μ.μ. | "Δυσαρμονικοί Συντονισμοί", βραδιά περφόρμανς σε επιμέλεια Υπατίας Βουρλούμη με τη συμμετοχή των Jackie Abhulimen (ηχητική εγκατάσταση), Ελένης Ικονιάδου, Μαρίας Σιδέρη, Τάκα Τάκα

4/11

5.30 μ.μ. | περφόρμανς της Tosh Basco

12/11

5.30 μ.μ. | περφόρμανς της Νάνσυ Σταματοπούλου με τη συνεργασία των Τάσου Βρεττού, Μάκη Φάρου, Νικολέτας Χατζοπούλου

Εγκαίνια: 29/9 (7 μ.μ.)

Info: Κτίριο "Νόμπελ" | 29/9-12/11 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 6-9.30 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12.30-6 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: Μαρίνα Βελησιώτη, Strange aliens having bizarre orgasms (λεπτομέρεια της εγκατάστασης), 2023. Υφαντό με βαμβάκι, φώτα led (300x170cm)

Δείτε όλες τις εκθέσεις της πόλης στον οδηγό τεχνών του athinorama.gr.
 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το Athens Digital Arts Festival ανατρέχει σε 20 στιγμές από τα 20 χρόνια πορείας του

Με αφορμή την επετειακή επιστροφή του φεστιβάλ, ο ιδρυτής του Ηλίας Χατζηχριστοδούλου γράφει για τις στιγμές που σημάδεψαν το ADAF αλλά και τον ίδιο.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
17/05/2024

"Poor Things", Athens Photo Festival και νέες εκθέσεις στο Μουσείο Μπενάκη

Το μουσείο ανακοίνωσε το νέο πρόγραμμα εκθέσεων που θα εγκαινιαστεί τον Ιούνιο.

"Before and After Science": Ο ΝΕΟΝ εκθέτει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών

Ο ΝΕΟΝ αναθέτει στην Ίριδα Τουλιάτου την υλοποίηση του Έργου στην Πόλη 2024.

"Η Άγνωστη Νήσος": Σοφία Κυριακού και Λία Πέτρου καλούν το κοινό σ’ έναν υπαρξιακό περίπατο

Οι δύο καλλιτέχνιδες φτιάχνουν έναν ιδιοσυγκρασιακό και ευαίσθητο διάλογο πάνω στις στερεοτυπικές μας αντιλήψεις γύρω από την περιήγηση.

Νύχτα Μουσείων στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας

Εκθέσεις, δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά αλλά και συναυλία μαθητών του Μουσικού Σχολείου Αθήνας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024.

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".