Το Atopos ταξιδεύει στην Τήνο και στέλνει ένα ελπιδόφορο μήνυμα πλανητικής θεραπείας

«Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά» είναι ένα αποτέλεσμα συνεργασίας των καλλιτεχνών Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη.

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά © Δέσποινα Χαριτωνίδη

Το Atopos CVC παρουσιάζει τη Δευτέρα 17 και την Τρίτη 18 Ιουλίου 2023 (8.30 μ.μ.) την περφόρμανς "Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά" που θα πραγματοποιηθεί στο Ναό του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης στα Κιόνια της Τήνου, στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού. Το έργο των Μιχάλη Καλκάνη, Δέσποινα Σανιδά-Κρεζία και Δέσποινα Χαριτωνίδη, σε επιμέλεια της Ελένης Ρήγα, πραγματεύεται την προστασία της βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο Θάλασσα και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής σε ανθρώπινους και μη ανθρώπινους οργανισμούς.

Τα πλοία μεγάλων αποστάσεων, όπως τα κρουαζιερόπλοια και τα φορτηγά πλοία, στην προσπάθεια τους να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη σταθερότητα του σκάφους, συγκεντρώνουν θαλασσινό νερό στις δεξαμενές τους (θαλάσσιο έρμα). Μέσα σε αυτές παγιδεύονται συχνά θαλάσσια είδη, τα λεγόμενα εισβλητικά ή "λεσεψιανοί μετανάστες" όπως τα λεοντόψαρα, οι λαγοκέφαλοι και οι μωβ μέδουσες, τα οποία ταξιδεύουν από το ένα θαλάσσιο οικοσύστημα στο άλλο. Αυτό το φαινόμενο συναντάται και στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου τα εισβλητικά είδη, τα οποία έχουν χάσει και τα ίδια το φυσικό τους περιβάλλον, αναταρράσουν την ισορροπία του οικοσυστήματος της περιοχής. Το έργο "Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά" διερευνά τις επιπτώσεις που έχουν οι θαλάσσιοι ταξιδιώτες στην τοπική βιοποικιλότητα, την υγεία και την οικονομία σε συνάρτηση με την κλιματική αλλαγή. Οι καλλιτέχνες στοχάζονται πάνω στην ευαλωτότητα όλων των "θαλάσσιων σωμάτων" με αφετηρία το νησί της Τήνου. 

Τα σώματα επιπλέουν στη στεριά
© Δέσποινα Χαριτωνίδη

Διαβάστε Επίσης

Ο Ποσειδώνας, ο θεός της θάλασσας, συνήθως εμφανίζεται ως τιμωρός και συνδέεται με ακραία φαινόμενα όπως θεομηνίες, τρικυμίες, σεισμοί, καταποντισμοί και ηφαιστειακές εκρήξεις. Ωστόσο, στην Τήνο, ο θεός της θάλασσας λατρευόταν ως θεραπευτής και η σύζυγος του η Αμφιτρίτη ως προστάτιδα της γυναικείας γονιμότητας. Αντλώντας έμπνευση από αυτή τη θετική ιδιότητα του Ποσειδώνα, μεταφέρεται ένα μήνυμα παρηγοριάς απέναντι στην περιβαλλοντική θλίψη και μια ελπίδα πλανητικής θεραπείας, μια ολιστική αντίληψη της υγείας των ανθρώπων και των οικολογικών συστημάτων. 

Atopos Unbound

Το Atopos Unbound είναι το καινούργιο διεθνές πρόγραμμα του Atopos CVC, που προτείνει νέους τρόπους συνδημιουργίας και συμπαραγωγής. Διατηρώντας στενή σύνδεση με τις βασικές κατευθύνσεις του ATOPOS cvc: τη βιωμένη εμπειρία, το τραύμα, τη μνήμη και τη σχέση μεταξύ σώματος, κοινωνικής δικαιοσύνης, μόδας/κοστουμιού και οικολογίας, το Atopos Unbound στοχεύει να διευρύνει τη διυποκειμενική προσέγγιση του οργανισμού σε συνεργασία με άλλους πολιτιστικούς φορείς και οργανισμούς. Χωρίς να δεσμεύεται από τη φυσική υπόσταση – έδρα του οργανισμού, αυτό το πρόγραμμα θα αποκτά διαφορετικές μορφές σε κάθε συνεργασία. Μικρές εκδόσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, συζητήσεις αλλά και εκθέσεις μεγάλης κλίμακας, θα φιλοξενούνται στο συνεργαζόμενο ίδρυμα ή στο δημόσιο χώρο.

Όλες οι εκδηλώσεις προσφέρονται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Καταβάλλεται μόνο το αντίτιμο εισόδου του αρχαιολογικού χώρου. Γενική είσοδος €3, μειωμένο €2.

Αναλυτικές πληροφορίες, πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων και προκρατήσεις θέσεων στις ιστοσελίδες: ticketservices.gr, digitalculture.gov.gr, nationalopera.gr.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/05/2024

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας μιλά για το σχέδιο που θα αλλάξει την καθαριότητα της πόλης, τη στήριξη του ανεξάρτητου πολιτισμού, το zero food waste, τις κρήνες για δωρεάν νερό και τον υπερτουρισμό

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη λίγο πριν κόψει την κορδέλα του 3oυ "This is Athens – City Festival" που από την 1η Μαΐου έως και τις 2 Ιουνίου γεμίζει την πόλη πολιτισμό.

Το ΕΑΜ εγκαινιάζει τη νέα δράση "Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων. Μουσεία και Κοινωνία. Με το βλέμμα στο 2050"

Οι Κύκλοι Επιστημονικών Συναντήσεων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου θα επιχειρήσουν να δώσουν απάντηση σε καίρια ερωτήματα που αφορούν στην διασύνδεση της κοινωνίας με τα μουσειακά ιδρύματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στον 21ο αιώνα.

Φεστιβάλ και αφιερώματα στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Στην 20ή ΔΕΒΘ συναντάμε, μεταξύ άλλων, το 10ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το νέο Poetry Black Box, το 8ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, το 3ο Βραβείο Νέων Σχεδιαστών Βιβλίου και ένα αφιέρωμα στον Γιώργο Ιωάννου.

Είδαμε την Κεντρική Έκθεση της 60ης Μπιενάλε Βενετίας 2024 "Ξένοι Παντού" και αναρωτιόμαστε αν τελικά "μπορούν οι υποτελείς να μιλούν"

Με ποιούς όρους εκπροσωπείται ο /η/το queer καλλιτέχνης/ιδα/@, ο/η/το αουτσάιντερ, ο/η/το ιθαγενής/ες στην έκθεση "Ξένοι Παντού"; Μπορεί να απο-αποικιοποιηθεί μια Μπιενάλε;

"Περί ζωγραφικής": Πέντε καλλιτέχνες δημιουργούν έργα που κινούνται μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας

Απόφοιτοι της Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας αφοσιώνονται στην εξερεύνηση της τέχνης μέσα από κλασικές ζωγραφικές προσεγγίσεις.