Δείτε τις νέες κυκλοφορίες των εκδόσεων Βακχικόν

Ελληνική και ξένη λογοτεχνία, ποίηση από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και βιβλία non-fiction στις νέες εκδόσεις.

εκδόσεις Βακχικόν

Οι εκδόσεις Βακχικόν παρουσιάζουν 10 βιβλία βιβλία ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, ποίηση από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και βιβλία non-fiction.

Το Σπίτι Μόνο | Κοραής Δαμάτης

Το Σπίτι Μόνο

Από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην Ελλάδα του 20ού αιώνα, ο Παύλος προσπαθεί να επιβιώσει. Οι δυσκολίες πολλές και μεγαλύτερη αυτή που φουντώνει μέσα του, ο ίδιος του ο εαυτός. Θα βρεθεί να ακροβατεί ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, σε αλήθειες, ψέματα και επινοήσεις, περπατώντας πάντα πάνω σε διαχωριστικές, ενδιαμέσως, από μια βαθύτερη, επιτακτική ανάγκη ενδοσκόπησης της ζωής του και παρατήρησης του κόσμου γύρω του. Θα κάνει λάθη, θα πάρει κλειστές στροφές και κατηφόρες, θα παρασυρθεί. Άραγε, θα καταφέρει τελικά να ζήσει; Σε αυτό το δυνατό μα συνάμα τρυφερό μυθιστόρημα, ο Κοραής Δαμάτης μάς ταξιδεύει στην Αλεξάνδρεια, τη γενέθλια γη, και με ύφος ποιητικό και εξομολογητικό ξεδιπλώνει μπρος στα μάτια μας μια ιστορία γεμάτη πάθος, όνειρα και αγάπη.

Έρωτας δίχως γέφυρα | Πηνελόπη Τσιάλα

Έρωτας δίχως γέφυρα

Ο αμοιβαίος έρωτας αποτελεί ένα θαύμα της φύσης, που μπορεί να φέρει την ευτυχία σε όσους το βιώνουν. Iσχύει πάντα όμως αυτό; Ή μήπως υπάρχουν έρωτες καταδικασμένοι να καταλήξουν άδοξα οδηγώντας στον όλεθρο ανθρώπινες ψυχές; Μήπως κάποιες σχέσεις είναι καλύτερο να μην αρχίσουν επειδή το τέλος τους παραμονεύει απειλητικό; Μήπως κάποια "σ’ αγαπώ" δεν πρέπει να ειπωθούν ποτέ; Στα ερωτήματα αυτά καλούνται να απαντήσουν οι δύο ήρωές μας: ο Κωνσταντής και η Χριστίνα. Ένας γοητευτικός άντρας και μια πανέμορφη κοπέλα που θα ερωτευτούν παράφορα. Ο Κωνσταντής είναι ένας κρεοπώλης με πολύ μεράκι για τη δουλειά του, ενώ η Χριστίνα, από την άλλη, είναι μια βίγκαν-ακτιβίστρια.

Περιστέρια από πέτρα | Μαργαρίτα Κοντού

Περιστέρια από πέτρα

Ένας νέος με τραγιάσκα, ο κύριος Χ, μια καρέκλα, ένα καναρίνι και περιστέρια από πέτρα ξεπηδούν στις σελίδες των διηγημάτων της συγγραφέως, η οποία αναδύει μέσα από τη γραφή της ήρωες καθημερινούς μα συνάμα τόσο ξεχωριστούς. Μικρές φόρμες, ιστορίες μπονσάι που ταξιδεύουν στους χαρακτήρες των ανθρώπων και το ίαμά τους. Μπερδεύοντας το πραγματικό με το φανταστικό και το σουρεαλιστικό, ξεδιπλώνονται, παλεύουν με τους αθέατους δαίμονες του φόβου και της αγάπης, ενώ παράλληλα αναζητούν τα ποθητά μονοπάτια δικαίωσης και λύτρωσης.

Μια απέραντη ματιά (Ποιήματα 2018-2023) | Ασημίνα Ξηρογιάννη

Μια απέραντη ματιά

Στο πρώτο μέρος του νέου της βιβλίου, η Ασημίνα Ξηρογιάννη συνδιαλέγεται, ποιητικώ τω τρόπω, με θεατρικούς ήρωες και κείμενα, με τα οποία έχει ασχοληθεί κατά την πολύχρονη και ποικιλότροπη ενασχόλησή της με το θέατρο. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, καταθέτει το ανοίκειο βλέμμα της για τον κόσμο που μας περιβάλλει, μοιράζεται εμπειρίες με τους αναγνώστες, με διάθεση άλλοτε παιγνιώδη, άλλοτε σοβαρή, ενώ στο τρίτο και τελευταίο μέρος, σε μία μικρή ποιητική σύνθεση, επιχειρεί την αποτύπωση με λέξεις μιας εσωτερικής αντίληψης του σώματος, μιας ιδιάζουσας και βασανιστικής σωματικότητας.

Μια δάφνη | Σωτήρης Κακίσης

Μια δάφνη

Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή: την πιο μεγάλη δάφνη σ’ όλη τη Βόρεια Εύβοια, στο σπίτι μου απέξω, στην πόρτα του κήπου, έχω. τη φυτέψαμε μικρή, κι έγινε δέντρο που περνάς από κάτω του, που δεν την καταλαβαίνεις, που την ψάχνεις ξαφνικά, πού είναι, πού χάθηκε, σαν τη ζωή: πιο μεγάλη από σένα γίνεται, τελικά, πιο ψηλή, πιο σκιερή, πιο δέντρο, πιο άνθρωπος. και τα φύλλα της για το φαΐ της μάνας μου πολύ παραπάνω από την ευωδιά της, πολύ παραπάνω από μένα πια.

Ανάποδα ο άνεμος | Σωτήρης Κακίσης

Ανάποδα ο άνεμος

Απόσπασμα από την ποιητική συλλογή: έχω πολλά σκεφτεί, πάρα πολλά. τα περισσότερα χωρίς θυμό, ήρεμα. άλλα πάλι με θυμό, σαν άνεμος μες στο μυαλό μου ανάποδα, σαν θύελλα εξωγήινη, σκληρή. και το μυαλό μου το μικρό τότε γαλαξίας ολόκληρος, με πολλές, πάρα πολλές παραπάνω από μία Γη, Διάστημα όλο θόρυβο κι εκρήξεις εκκωφαντικές, Σύμπαν ο νους μου άγριο, άναρχο, ανόητο τελείως. κι όμως: ήρεμος εγώ είμαι τώρα, με τις ήττες όλες όλες νίκες.

Η ανάμνηση της μνήμης. Ένα χρονικό | Μαρία Στεπάνοβα (μτφρ. Ελένη Κατσιώλη, Απόστολος Θηβαίος)

Η ανάμνηση της μνήμης

Θραύσματα μιας ολόκληρης ζωής: φωτογραφίες, γράμματα, σημειώματα, παιδικά αναμνηστικά. Η Μαρία Στεπάνοβα παλεύει να ανασυνθέσει την ιστορία της οικογένειάς της, η οποία εκτείνεται και χάνεται στα βάθη της Ρωσίας, της Ευρώπης, του 19ου και του 20ού αιώνα.

Η ιστορία αυτή ξεφεύγει από τα όρια του οικογενειακού και περνά στη σφαίρα του οικουμενικού, καθώς οι ήρωες-συγγενείς της συγγραφέως συγκρούονται με την ίδια την ιστορία: το φόντο του βιβλίου δεν είναι άλλο από τα μεγάλα γεγονότα του περασμένου αιώνα. Την ίδια στιγμή η αναζήτηση αυτή αποκτά έναν ιδιαίτερα υπαρξιακό χαρακτήρα και θέτει σπουδαία φιλοσοφικά ερωτήματα.

Πορφυρογέννητα ρεμάλια. Αετίδες | Ματέιου Καρατζιάλε (μτφρ. Άντζελα Μπράτσου)

Πορφυρογέννητα ρεμάλια

Αυτό το κλασικό μυθιστόρημα του Ματέιου Καρατζιάλε, δεν μιλάει για πραγματικούς "ευγενείς" μέσα σε μια παράξενη εποχή, αλλά για τέσσερις "συνεργούς" του Βουκουρεστίου, τον Πασαντία, τον Πανταζή, τον Πίργκου και τον Παραμυθά. Τους ακολουθούμε στις περιπλανώμενες συζητήσεις τους μέσα στη νύχτα, μέσα από τα μάτια ενός αφηγητή που τους συστήνει με τη σειρά του. Δανδήδες, λάτρεις της εραλδικής και της ιστορίας μεγάλων οικογενειών. Πορφυρογέννητοι, θα μπορούσε να είναι μόνο με μια ειρωνική χροιά ο χαρακτηρισμός.

Τα Πορφυρογέννητα ρεμάλια της παλιάς ηγεμονικής αυλής του Βουκορεστίου είναι ένα μοναδικό γοτθικό μυθιστόρημα της ρουμανικής λογοτεχνίας, το οποίο σκιαγραφεί την αριστοκρατία που χάνεται, έναν παρακμιακό κόσμο οργίων και χαρακτήρων του Δάντη ή του Έντγκαρ Άλαν Πόε ή βγαλμένοι από τους πίνακες του Ιερώνυμου Μπος. Οι ήρωες ανήκουν στους ξεφτισμένους μποέμ του Βουκουρεστίου, με συνήθειες κληρονομημένες από τους Έλληνες Φαναριώτες και είναι όλοι τους παράδοξοι στη συμπεριφορά τους, επειδή οι ακραίες αμαρτίες συνδυάζονται με την επιτήδευση ενός κόσμου "αναποδογυρισμένου".

Σημειώσεις για μια ποιητική της εποχής | Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν (μτφρ. Στέλλα Πεκιαρίδη)

Σημειώσεις για μια ποιητική της εποχής

Μπορεί κανείς να αναγνωρίσει στην ποίηση του Βίλεμ Μ. Ρόχεμαν ρεαλιστικά, μανιεριστικά και σουρεαλιστικά στοιχεία. Έχει επεξεργαστεί και συνενώσει όλα αυτά τα στοιχεία στο δικό του ύφος που τον καθιστά μοναδική μορφή στα ολλανδικά γράμματα. Η μοναξιά χαρακτηρίζει το έργο του καθώς επίσης και τη ζωή του.

Στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα | Μαρίνα Λυκούδη 

Στην Αλβανία του Ενβέρ Χότζα

Αλβανία 1978. Η γειτονική μας χώρα βιώνει την πιο στυγνή δικτατορία στην ιστορία της. Πώς ήταν η ζωή επί Χότζα; Ποιοι περιορισμοί υπήρχαν; Πώς ήταν να βιώνεις ένα καθεστώς συνεχούς προπαγάνδας και φόβου; Τι μαρτυρούσαν τα σφιγμένα πρόσωπα των πολιτών; Και πώς ήταν η ζωή εκεί για τους ξένους επισκέπτες; Η Μαρίνα Λυκούδη μάς μεταφέρει στη Γη των Αετών, στη Σκιπερία, στη γνωστή σε εμάς Αλβανία, καταγράφοντας την εμπειρία της από την παραμονή της εκεί, όταν ακολούθησε τον σύζυγό της που υπηρετούσε ως Γραμματέας της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα.

Οι μύθοι, οι θρύλοι, τα μνημεία της αλβανικής επαρχίας, η σκληρή καθημερινότητα των ντόπιων και ο αδιάκοπος αγώνας για δουλειά και επιβίωση, οι συνήθειες του λαού, η μυστική αστυνομία, οι επιταγές του κόμματος, η θέση της χώρας στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, η αντιμετώπιση των ξένων. Μια χειμαρρώδης μαρτυρία που ακροβατεί ανάμεσα στο προσωπικό βίωμα και την ιστορική καταγραφή, που καταφέρνει να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη, καθώς τον ταξιδεύει στις άγνωστες πτυχές ενός σκληρού καθεστώτος.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Δημιουργικά εργαστήρια για ενήλικες στο Ίδρυμα Γουλανδρή

Μια νέα σειρά εργαστηρίων καλεί το κοινό να γνωρίσει καλύτερα την τέχνη της χαρακτικής, της κεραμικής και της ιαπωνικής μικροτεχνίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
02/05/2024

Οι Λέσχες Ανάγνωσης στην 20ή Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Οι λέσχες συμμετέχουν για δεύτερη χρονιά στη ΔΕΒΘ.

"Η τέχνη του να μην κάνεις τίποτα και η παράλληλη πεζοπορία": Φαντασία και ρεαλισμός στην έκθεση της Άννας Αμπαριώτου

Το εικαστικό πρότζεκτ παρουσιάζεται στην γκαλερί Citronne σε επιμέλεια του Κώστα Πράπογλου.

"Mindfulness στο Μουσείο": Η αργή τέχνη μπορεί να είναι ευεργετική

Το βιωματικό εκπαιδευτικό εργαστήριο - δράση "Mindfulness στο Μουσείο" στο Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή στο Παγκράτι μας κάνει να δούμε αλλιώς ένα έργο τέχνης.

Πέθανε ο Αμερικανός συγγραφέας Πολ Όστερ

Ο δημιουργός της "Τριλογίας της Νέας Υόρκης" έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών.

Μια συζήτηση με τον Πολ Όστερ

Με αφορμή τον θάνατο του Πολ Όστερ αναδημοσιεύουμε μια συνάντηση που είχαμε με τον συγγραφέα το 2014 με αφορμή την ομιλία του στη Στέγη Ωνάση. Σταρ της σύγχρονης λογοτεχνικής κοινότητας, ο Πολ Όστερ ήταν ένας προσηνής, ανεπιτήδευτος και χαμηλών τόνων άνθρωπος με απολύτως βιωματική σχέση με το γράψιμο.

Περιηγηθείτε εικονικά στην Ιερά Μονή του Οσίου Λουκά του Στειριώτη

Η νέα παραγωγή εικονικής πραγματικότητας που προβάλλεται στη "Θόλο" του "Ελληνικού Κόσμου".