"Hello Adulthood": Τι σημαίνει να είσαι ενήλικας σήμερα;

Η πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας καλλιτέχνιδας Clara Cebrián στην Ελλάδα φιλοξενείται στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη.

Clara Cebrian Hello Adulthood @ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries

Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την πρώτη ατομική έκθεση της Ισπανίδας εικαστικού Clara Cebrián στην Ελλάδα, με τίτλο "Hello Adulthood", που εγκαινιάζεται την Πέμπτη 1η Ιουνίου.

Στην πρώτη της μεγάλη ατομική έκθεση στην Αθήνα, η Clara Cebrián διερευνά τι σημαίνει να είσαι ενήλικας στη σημερινή εποχή, αντιπαραβάλλοντας στερεότυπα που συνοδεύουν την ενηλικίωση με παιδικές φαντασιώσεις. 

Clara Cebrian Hello Adulthood
@ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries
"Pearl Harbour", 2023. Oil pencil and pastel on canvas 90x70cm

Το πολυδιάστατο έργο της Cebrián περιπλέκει ιδέες αφαίρεσης, αναπαράστασης και υλικότητας καθώς επεξεργάζεται ένα σύνολο εικονογραφικών και αυτοβιογραφικών αναφορών, προσδίδοντας έντονο αφηγηματικό περιεχόμενο στα πιο απλά αντικείμενα και καταστάσεις. Στο "Hello Adulthood" η Cebrián χαιρετίζει την ενήλικη ταυτότητα διαμορφώνοντας ένα σύμπαν αυθόρμητων σκέψεων που αγγίζουν ζητήματα κοινωνικά αποδεκτών ‘ενήλικων’ συμπεριφορών και δραστηριοτήτων.

Clara Cebrian Hello Adulthood
@ Thanassis Gatos, ZoumboulakisGalleries
"My aunt's house", 2023. Oil on canvas 60x50cm

Στις ζωγραφικές αφηγήσεις της, η ενηλικίωση παίρνει τη μορφή μιας ψηλής βουνοκορφής στην οποία όταν φτάσουμε, ανακαλύπτουμε ότι αυτή η κορυφή, αποτελεί τελικά μια απέραντη επίπεδη γη που απαιτεί προσπάθεια για διαρκή ανάπτυξη. Τα ευφάνταστα έργα της πυροδοτούν πληθώρα συνειρμών από επαναλαμβανόμενα μοτίβα που ανατρέχουν στην ιδέα της ρουτίνας και της σταθερότητας, σε οικιακά αντικείμενα και εργασίες που αποτίουν φόρο τιμής στη σχολαστική οικιακή οργάνωση που προτείνουν συνήθως οι γονείς στα ανήλικα παιδιά τους. Στις παιγνιώδεις γλυπτικές της εγκαταστάσεις, περιπλέκει τις εφαρμοσμένες με τις καλές τέχνες, ενσωματώνοντας υλικά που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της. Η αίσθηση του εαυτού δεν είναι κάτι στατικό, αλλά εξελίσσεται και μεταβάλλεται συνεχώς. Η Cebrián αποδίδει συμβολική αξία -τόσο μεταφορικά όσο και κυριολεκτικά- σε κοινωνικούς ρόλους, εμπειρίες και αντικείμενα, καλώντας μας να αναλογιστούμε το βάρος που συσσωρεύουμε και τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην δόμηση μιας ενήλικης ταυτότητας που δεν ορίζεται αποκλειστικά και μόνο από τη βιολογική ανάπτυξη ή από θεσμοθετημένα κριτήρια.

Μέσα από την προβολή τους, η Cebrián επιθυμεί να αντικρούσει τις κυρίαρχες αντιλήψεις και να προτείνει την αποδέσμευση από τα βάρη και τις προκαταλήψεις επιβεβλημένων συμπεριφορών. Με καταλυτικό χιούμορ, προσεγγίζει την ενηλικίωση και τη λεγόμενη ωριμότητα ως μια έννοια ανοιχτού τέλους.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων το κοινό καλείται να διαδράσει με τα έργα, με την παρουσία της καλλιτέχνιδος ακολουθώντας τις οδηγίες της.

Εγκαίνια: 1/6 (6-9 μ.μ.)

Info: Γκαλερί Ζουμπουλάκη | 1/6-1/7 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. - 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. - 3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

© φωτογραφίας εξωφύλλου: "Choosing Gazpacho in the terrace", 2023. Oil on canvas 60x50cm

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Γκαλερί Ζουμπουλάκη

Πλατεία Κολωνακίου 20
  • Εικαστικά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι "GuruShots" φέρνουν τις φωτογραφίες τους στην Κυψέλη

Μια διεθνής συλλογή εικόνων από δημιουργούς όλου του κόσμου, σε τέσσερις θεματικές ενότητες.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
23/01/2026

Μια σειρά δημιουργικών εργαστηρίων για παιδιά ζωντανεύει στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Εικαστικά εργαστήρια, εμπνευσμένα από τα υλικά και τις πρώτες ύλες του παλιού εργοστασίου φωταερίου, προσκαλούν και φέτος τα παιδιά σε ένα ταξίδι παιχνιδιού και καλλιτεχνικής εξερεύνησης.

"Endangered Games" μέσα στην γκαλερί Intermission

Ο καλλιτέχνης Σωκράτης Φατούρος δηµιουργεί ένα περιβάλλον που εµπεριέχει εικόνες απροσδιόριστου χρόνου.

Το Atopos ανοίγει ξανά, αυτή τη φορά στη γειτονιά του Πειραιά

Ο νέος εκθεσιακός χώρος του Atopos ενεργοποιεί το αρχείο του Paranoise Radio μέσα από hip hop, electro, bass, drum’n’bass και techno ήχους.

Small Size Days 2026: Μια παγκόσμια θεατρική γιορτή για παιδιά 0–6 ετών με τη συμμετοχή της Artika

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου η τέχνη αγκαλιάζει τους νεότερους πολίτες του κόσμου μέσα από την τρυφερή παράσταση "Αγάπη είναι"

Ωνάσειος Ψηφιακή Βιβλιοθήκη: Πάνω από 10.000 τόμοι και αρχειακό υλικό ανοιχτά και ελεύθερα για το κοινό

Η νέα διαδικτυακή πύλη εξελίσσει τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ωνάση σε ένα σύγχρονο αποθετήριο για το ερευνητικό και ευρύτερο κοινό.

Η πρώτη έκθεση του Roe Ethridge στην Αθήνα έρχεται στη Gagosian

H έκθεση "Rude in the Good Way" ανοίγει παράλληλα με την κυκλοφορία του νέου ομότιτλου βιβλίου.