Το Μουσείο Μπενάκη αφηγείται τη "λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων"

Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο αριθμό παραδοσιακών ξυλόγλυπτων εργαλείων που σχετίζονται με διάφορες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας.

Τα εργαλεία αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

Το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού εγκαινιάζει την έκθεση "Τα εργαλεία αφηγούνται: Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων", η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό από την Τετάρτη 17 Μαΐου.

Η έκθεση παρουσιάζει μεγάλο αριθμό παραδοσιακών ξυλόγλυπτων εργαλείων που σχετίζονται με την κλώση, τη ραπτική, το πλέξιμο, το κέντημα και διάφορες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας, καθώς και τον τρόπο χρήσης τους. Το υλικό της έκθεσης περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία, τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950, ενώ η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. 

Τα εργαλεία αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων
Ξυλόγλυπτες επιχρωματισμένες ρόκες, μέσα 20ού αι.Αριστερά: απεικόνιση Σταύρωσης και εγχαράξεις: ΙΣ Χ, και ΕΓΑΙΝΗΤΩ1960 / ΦΑΣΟΥΡ πάνω από πολλαπλές σκηνές (σκύλος που τρέχει πίσω από λεωφορείο, ρολόι που δείχνει 6:05, δολοφονία βοσκού, σκηνή με όπλα). Πιθανόν προϊόν φυλακής,ιδιωτική συλλογή. Δεξιά: απεικόνιση Αγίου Δημητρίου που σκοτώνει τον Βούλγαρο Βασιλιά Καλογιάν και εγχαράξεις: ΜΡ ΘΥ ΙΣΧΣ και ΟΛΛΓΑ Ε. ΠΟΛΙΤΗΣ. Ιδιωτική συλλογή

Αν και τα εργαλεία κλώσης (ρόκες, σφοντύλια και αδράχτια) είναι περισσότερο μελετημένα και γνωστά στο ευρύ κοινό ως αριστουργήματα ξυλογλυπτικής, υπάρχει μια άλλη κατηγορία σχετικών εργαλείων, γνωστά ως καλτσοβελόνες, τα οποία μέσω της υψηλής αισθητικής τους και της ποικιλίας της ξυλογλυπτικής εργασίας που τα παρήγαγε, αποκάλυψαν την πολύπλοκη χρήση τους, η οποία συνδεόταν με την οικιακή παραγωγή εργόχειρων. 

Κάθε κατηγορία εργαλείων εκτίθεται σύμφωνα με τη χρήση της και τη σχετική με αυτή τεχνική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την εφευρετικότητα των ξυλογλυπτών, οι οποίοι, με τα έργα τους, βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν από απλά, απαραίτητα στην καθημερινότητά τους, εργόχειρα έως και αριστουργήματα χειροτεχνίας. 

Τα εργαλεία αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων
Ξυλόγλυπτο πολυεργαλείο σε χρήση: το λείο αμβλύ κάτω μέρος είναι μεζούρα για δίχτυ, που επιτρέπει τη δημιουργία ομοιόμορφων θηλιών
Τα εργαλεία αφηγούνται Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων
Ξυλόγλυπτo σκέλος σαρακατσάνικης "ρόκας-σταυρούτσικο" με πυρογραφική. Κεντρική Ελλάδα, μέσα 20ού αιώνα. Ιδιωτική Συλλογή.

Τέλος, με την επιλογή κάποιων γνωστών τεχνιτών και καλλιτεχνών που ασκούν ακόμη στις μέρες μας τις τεχνικές αυτές, η έκθεση φιλοδοξεί να δώσει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα για την επιβίωση των εφαρμοσμένων τεχνών στη σύγχρονη εποχή. 

Η έκθεση βασίζεται στην έρευνα που παρουσιάζεται στο βιβλίο της Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου, "TALES OF TOOLS. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece", το οποίο θα λειτουργήσει και σαν κατάλογος της έκθεσης.

Συντελεστές έκθεσης:
Επιμέλεια: Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου, Τίνα Βασιλακοπούλου
Αρχιτεκτονική μελέτη: Ελεονώρα Καραβάνη
Γραφιστική μελέτη: Δήμητρα Βασιλάκου, Αλίκη Κακουλίδου 
Σκηνογραφική μελέτη: Κυριακή Καραχάλιου
Animation - video: Γιώργος Καραγιώργος, Γιώργος Κόντος 

Καλλιτέχνες-τεχνίτες:
ΑΦΗ Collective (Judith Allen-Ευσταθίου, Inger Carlsson, Μαρία Γρηγορίου, Δέσποινα Πανταζοπούλου, Γιάννης Παπαδόπουλος, Εύα Χειλαδάκη)
Αγγελική Γιαννακίδου, ιδρύτρια & πρόεδρος Εθνολογικού Μουσείου Θράκης
Γεωργία Γκρεμούτη, textile artist
Δέσποινα Καραχάλιου, τεχνίτρια κομποδετικής
Μάρω Κορνηλάκη, σχεδιάστρια κοσμημάτων
Μ2P, pattern designers
Μελισσάνθη Σπέη, fashion artist & ερευνήτρια

Προέλευση έργων:
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα
Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών
Λαογραφικό Μουσείο και Αρχείο Φιλοσοφικής Σχολής Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
Λαογραφικό Μουσείο Διδυμοτείχου
Μουσείο Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πολιτισμών (Mucem), Μασσαλία
Μουσείο Ελληνικής Τέχνης και Παράδοσης "Αγγελική Χατζημιχάλη" του Δήμου Αθηναίων
Μουσείο Μπενάκη
Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, Αθήνα
Ιδιωτικές συλλογές

Παράλληλες εκδηλώσεις

Στόχος της έκθεσης είναι η παρουσίαση των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων να αποτελέσει αφορμή για συζήτηση σχετικά με την επιβίωση των εφαρμοσμένων τεχνών που σχετίζονται με το νήμα στη σύγχρονη εποχή. 

Με αυτό το σκεπτικό, διοργανώνεται μια σειρά παρουσιάσεων κάποιων βασικών τεχνικών που χρησιμοποιούν τα εργαλεία που παρουσιάζονται στην έκθεση για τη δημιουργία κλώστινων συνθέσεων. 

Πρόγραμμα παρουσιάσεων

25 Μαΐου 2023, 18:00, Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Τίνα Βασιλακόπουλου, επιμελήτριες της έκθεσης
Πλεκτική με τα δάχτυλα, δημιουργία πομπόν, φούντας, κορδονιού

15 Ιουνίου 2023, 18:00, Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Μαρία Γρηγορίου, καλλιτέχνης, ιδρυτικό μέλος της ομάδας ΑΦΗ collective 
Ύφανση με κάρτες / "τσαπαρί"

6 Ιουλίου 2023, 18:00, Αμφιθέατρο Μουσείου Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού
Δέσποινα Καραχάλιου, τεχνίτρια κομποδετικής
Κομποδετική

Ελεύθερη είσοδος. Απαραίτητη η ηλεκτρονική κράτηση θέσεως.

Ξεναγήσεις
Οι επιμελήτριες της έκθεσης, Flavia Nessi-Γιαζιτζόγλου και Τίνα Βασιλακοπούλου, θα πραγματοποιήσουν ξεναγήσεις για το κοινό τις ακόλουθες ημερομηνίες: 
10/06, 17/06, 24/06, 08/07 & 15/07/2023, ώρα 12:00. 

Η συμμετοχή στις ξεναγήσεις επιβαρύνει το εισιτήριο της έκθεσης κατά € 2. Απαραίτητη η ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίου στο tickets.benaki.org.

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Τα Εργαλεία Αφηγούνται: Η λησμονημένη ιστορία των ξυλόγλυπτων υφαντικών εργαλείων

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Μια έκθεση με παραδοσιακά ξυλόγλυπτα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την κλώση, τη ραπτική, το πλέξιμο, το κέντημα και άλλες υφαντικές τεχνικές μικρής κλίμακας. Στα εκθέματα περιλαμβάνεται κι ένα σύνολο εργαλείων ποιμενικής ξυλογλυπτικής και εργαλεία τα οποία έχουν παραχθεί σε ελληνικές φυλακές από τα τέλη του 19ου αιώνα έως περίπου το 1950, ενώ η παρουσίαση συμπληρώνεται και από αντίστοιχα αντικείμενα από τον ευρύτερο ευρωπαϊκό χώρο. Κάθε κατηγορία εργαλείων εκτίθεται σύμφωνα με τη χρήση της και την αντίστοιχη τεχνική, αναδεικνύοντας τον πλούτο και την εφευρετικότητα των ξυλογλυπτών, οι οποίοι, με τα έργα τους, βοήθησαν τις γυναίκες να δημιουργήσουν όχι μόνο εργόχειρα για καθημερινή χρήση αλλά και αριστουργήματα χειροτεχνίας. Η έκθεση συνοδεύεται από πλούσιο φωτογραφικό υλικό της εποχής και από το βιβλίο: «Tales of Tools. The Untold Narrative of Wooden Handiwork Implements from Greece», Flavia Nessi Γιαζιτζόγλου, Εκδοτικός οίκος ΜΕΛΙΣΣΑ, το οποίο αποτελεί και τον κατάλογο της έκθεσης.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.