Ερευνητικό εργαστήριο στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ

Ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

ΜΙΕΤ

Το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ διοργανώνει ένα ερευνητικό εργαστήριο με τίτλο "Θάλασσα ευσέβειας. Προσκυνηματικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, 17ος - 19ος αιώνας" την Πέμπτη, 25 Μαΐου (5-8 μ.μ.).

Η πρακτική του ταξιδιού για προσκυνηματικούς σκοπούς συνεχίζει να αποτελεί πάγιο χαρακτηριστικό που διαπερνά τον χρόνο, τους τόπους, τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια. Ιδιαίτερος χώρος στον οποίο τα ταξίδια αυτά διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο υπήρξε η Ανατολική Μεσόγειος. Σταυροδρόμι κρατών, γλωσσών, θρησκειών, πολιτισμών, το Λεβάντε χαράχτηκε από τις νοητές αλλά και υλικές γραμμές που άφηναν τα ίχνη των προσκυνητών σχηματίζοντας πολλαπλά δίκτυα και οδούς: ανθρώπων, θεσμών, οικονομίας, πολιτικής.

Η εξέτασή τους αποτελεί πάντα για την έρευνα έναν προνομιακό χώρο ανάπτυξης υποθέσεων που δεν περιορίζονται στο χώρο της θρησκείας, αλλά απλώνονται καλύπτοντας τα πεδία της κοινωνικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας των κειμένων, του υλικού πολιτισμού, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, των σπουδών του φύλου. Στο workshop αυτό ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

Αντικείμενα των παρουσιάσεων θα αποτελέσουν οι κοινωνικές όψεις του ταξιδιού, οι διαθρησκευτικές και διομολογιακές οπτικές, οι έμφυλες στάσεις, οι οικονομικές και θεσμικές δυναμικές, οι απο-τα-κάτω στάσεις, συνήθειες και αντιλήψεις, οι κειμενικοί ‘χώροι’ που διαμορφώνονται στα χειρόγραφα βιβλία, οι υλικές πραγματικότητες, οι γεωγραφικές διαστάσεις. Όλες αυτές οι πλευρές θα εξεταστούν μέσα από την οπτική των αρχειακών τεκμηρίων, των μαρτυριών των χειρογράφων και των εντύπων.   

Οι συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.

"Τζάμια Κρύσταλλα": Ένας χώρος αφιερωμένος στην περφόρμανς ανοίγει στο Μεταξουργείο

Η ανερχόμενη χορογράφος Αντωνία Οικονόμου μιλάει για το νέο πρότζεκτ με το οποίο δίνει στους καλλιτέχνες περισσότερο χώρο για αυθορμητισμό και δημιουργία, "αγκαλιάζοντας" τις παραστατικές τέχνες.

"Springtime Stories": Η Γεωργία Μπλιάτσου διηγείται ιστορίες απόλυτα συνδεδεμένες με τον αέναο κύκλο της ζωής

Η ζωγράφος παρουσιάζει τη δουλειά της σε πέντε εύγλωττες θεματικές ενότητες, στέλνοντας το μήνυμά της για την προστασία του πλανήτη, πιο επιτακτική από ποτέ.

"Σύνθωμα/ Sinthome": Αναδεικνύοντας την ποικιλία και την αντίθεση που χαρακτηρίζει τον κόσμο της τέχνης

17 καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες μάς προσκαλούν να ανακαλύψουμε σε αυτήν την πολυδιάστατη έκθεση τόσο τον κόσμο των αντιθέσεων μέσα από́ τα μάτια των καλλιτεχνών, όσο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες δημιουργήθηκαν τα έργα αυτά.

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.