Ερευνητικό εργαστήριο στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ

Ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

ΜΙΕΤ

Το Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ διοργανώνει ένα ερευνητικό εργαστήριο με τίτλο "Θάλασσα ευσέβειας. Προσκυνηματικές πρακτικές στην Ανατολική Μεσόγειο, 17ος - 19ος αιώνας" την Πέμπτη, 25 Μαΐου (5-8 μ.μ.).

Η πρακτική του ταξιδιού για προσκυνηματικούς σκοπούς συνεχίζει να αποτελεί πάγιο χαρακτηριστικό που διαπερνά τον χρόνο, τους τόπους, τα πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά πλαίσια. Ιδιαίτερος χώρος στον οποίο τα ταξίδια αυτά διαδραμάτισαν σπουδαίο ρόλο υπήρξε η Ανατολική Μεσόγειος. Σταυροδρόμι κρατών, γλωσσών, θρησκειών, πολιτισμών, το Λεβάντε χαράχτηκε από τις νοητές αλλά και υλικές γραμμές που άφηναν τα ίχνη των προσκυνητών σχηματίζοντας πολλαπλά δίκτυα και οδούς: ανθρώπων, θεσμών, οικονομίας, πολιτικής.

Η εξέτασή τους αποτελεί πάντα για την έρευνα έναν προνομιακό χώρο ανάπτυξης υποθέσεων που δεν περιορίζονται στο χώρο της θρησκείας, αλλά απλώνονται καλύπτοντας τα πεδία της κοινωνικής ιστορίας, της ιστορίας των θεσμών, της ιστορίας των κειμένων, του υλικού πολιτισμού, της κοινωνικής ανθρωπολογίας, της οικονομίας, των σπουδών του φύλου. Στο workshop αυτό ερευνητές από διαφορετικούς χώρους θα εξετάσουν πτυχές του ζητήματος εστιάζοντας στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου την περίοδο από τον 17ο ως τον 19ο αιώνα.

Αντικείμενα των παρουσιάσεων θα αποτελέσουν οι κοινωνικές όψεις του ταξιδιού, οι διαθρησκευτικές και διομολογιακές οπτικές, οι έμφυλες στάσεις, οι οικονομικές και θεσμικές δυναμικές, οι απο-τα-κάτω στάσεις, συνήθειες και αντιλήψεις, οι κειμενικοί ‘χώροι’ που διαμορφώνονται στα χειρόγραφα βιβλία, οι υλικές πραγματικότητες, οι γεωγραφικές διαστάσεις. Όλες αυτές οι πλευρές θα εξεταστούν μέσα από την οπτική των αρχειακών τεκμηρίων, των μαρτυριών των χειρογράφων και των εντύπων.   

Οι συμμετέχοντες/ουσες του εργαστηρίου θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/06/2023

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο Rick Lowe "χαρτογραφεί το άγνωστο" συνομιλώντας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στο "Hic sunt dracones" που παρουσιάζει ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας μία άλλη οπτική στα εκθέματα του μουσείου και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους.