"M' ένα βιβλίο συζητώ" για το βιβλίο "Ένας καλλιτέχνης της πείνας"

Μια δημιουργική συζήτηση γύρω από την αλληγορική νουβέλα, του Φραντς Κάφκα: "Ένας καλλιτέχνης της πείνας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτεμπεργκ.

Βιβλία

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου διοργανώνει διαδικτυακή εκδήλωση "M’ ένα βιβλίο συζητώ", την Κυριακή 7 Μαίου (6.30 μ.μ.) στο πλαίσιο του προγράμματος κοινωνικοποίησης βιβλιόφιλων και βιβλίων. Η νέα δημιουργική συζήτηση επικεντρώνεται στην αλληγορική νουβέλα, του Φραντς Κάφκα: "Ένας καλλιτέχνης της πείνας", που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκούτεμπεργκ. 

"Ο καλλιτέχνης του Κάφκα, συνεπής με την απόφαση του για αυθεντική καλλιτεχνική δημιουργία, ζει κλεισμένος σε κλουβί, σε μόνιμη στέρηση διατροφής, σε κατάσταση πείνας. Προσπαθεί να διαλεχτεί με γενναιόδωρο και ειλικρινή τρόπο με τους "φύλακες" που θα σεβαστούν την επιθυμία του για έλλειψη επιθυμίας θανάτου, πηγή της καλλιτεχνικής δημιουργίας του, ώστε να βοηθηθεί να αποκαταστήσει μια σχέση αληθινής εμπιστοσύνης με το κοινό του. Ιδιαίτερα όταν το κοινό τον βλέπει να τραγουδά δεν μπορεί να πιστέψει ότι ταυτόχρονα δεν τρώει! Δεν σταματά την προσπάθεια του για το άπιαστο, το άφταστο, ούτε ακόμα όταν φτάνει στο κρίσιμο χρονικό όριο εξάντλησης. Ένα παιχνίδι διακοπτόμενο, παράλογο όπως πιστεύει καθώς ο ίδιος διχάζεται ανάμεσα στο απεριόριστο της αυθεντική επιθυμίας, που επιμένει να εκπροσωπεί και το περιορισμένο της εφήμερης απόλαυσης στο οποίο εξαναγκάζεται να συμμετέχει. Αναγκάζεται να αφήσει τη δουλειά του! Με το εύρημα αυτό ο Κάφκα επιχειρεί να μιλήσει για το θέμα της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω μιας σύγχρονης μεταγραφής της βιβλικής πτώσης, που τοποθετεί την πρωταρχική απώλεια του χαμένου παραδείσου, στη βάση του ανθρώπινου ανικανοποίητου".

Η Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου - πολιτιστική, εθελοντική ΜΚΟ από το 1977- έχει διοργανώσει 450 εκδηλώσεις "Μ' ένα βιβλίο συζητώ", ενώ δημιούργησε 906 Δανειστικές Βιβλιοθήκες "για σένα!". Με ευχαριστώ στα μάτια, τις υποδέχονται σε εκατοντάδες σχολεία Ελλάδας και εξωτερικού, οι πιο ευαίσθητοι δέκτες του κόσμου. Τα παιδιά και οι νέοι μας! Πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, έργο ποιότητας και πολιτισμού με σκοπό τη διάδοση του ποιοτικού βιβλίου, την ενδυνάμωση της κουλτούρας και των επιχειρηματικών αξιών της.

Για το zoom link της συζήτησης: ονοματεπώνυμο στο hellenicbookclub@gmail.com ή μήνυμα στο fb Ελληνική Λέσχη του Βιβλίου.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΙΡΗΝΗ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ
01/06/2023

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.

Ο Rick Lowe "χαρτογραφεί το άγνωστο" συνομιλώντας με τις συλλογές του Μουσείου Μπενάκη

Μια πρώτη ματιά στο "Hic sunt dracones" που παρουσιάζει ο Rick Lowe στο Μουσείο Μπενάκη, δίνοντας μία άλλη οπτική στα εκθέματα του μουσείου και εξερευνώντας αχαρτογράφητους κόσμους.