Γκαλερί, ξενοδοχεία, αρχοντικά και γραφεία: Τα νέα κτίρια του Open House Athens που αξίζει να εξερευνήσετε

Με μότο «Building Futures Together» και τη βιωσιμότητα ως βασικό του στόχο, το φετινό πρόγραμμα του Open House Athens κρύβει πολλές ενδιαφέρουσες αρχιτεκτονικές εκπλήξεις και εμείς διαλέξαμε δέκα από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση και δεν πρέπει να χάσετε.

Gagosian © Giorgos Sfakianakis

Με ακόμα περισσότερα κτίρια επιστρέφει φέτος το Open House Athens 2023 και μας καλεί να γνωρίσουμε τα μυστικά των σπουδαιότερων αρχιτεκτονικών μνημείων της Αθήνας. Το φετινό μότο της διοργάνωσης είναι "Building futures together" και έχει στόχο την ανάδειξη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και τη σημασία της ποιότητας ζωής των κατοίκων, μέσα από τη θεματική ενότητα κτιρίων "Sustainability".

Το σαββατοκύριακο 1 και 2 Απριλίου θα έχουμε την ευκαιρία να εξερευνήσουμε φημισμένες γκαλερί και μουσεία, αρχοντικά, ξενοδοχεία, ιδρύματα, εργασιακούς χώρους και πάνω από εξήντα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, μέσω του προγράμματος Open Tours. Παράλληλα, στη φετινή διοργάνωση εντάσσεται μια σειρά οργανωμένων ξεναγήσεων για μαθητικά και άλλα εκπαιδευτικά γκρουπ (Open School) καθώς και ξεναγήσεις σε τρία αρχιτεκτονικά γραφεία που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα. 

Διαλέξαμε δέκα από τα πιο ενδιαφέροντα κτίρια που συμμετέχουν για πρώτη φορά στη διοργάνωση και δεν πρέπει να χάσετε.

Textures and Tiles 

Textures and Tiles
© Gavriil Papadiotis

Το αρχοντικό στο Νέο Ψυχικό, χτισμένο το 1938, επεκτάθηκε το 1975 υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Αλέκου Πολυχρονιάδη. Το 2010 η μονοκατοικία αποκαταστάθηκε από την Ευρωδομική – Λίνος Τριανταφυλλίδης & Αναστασία Φλωρίδου και πλέον στεγάζει το showroom της εταιρείας Textures and Tiles, έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο που συνδυάζει τη vintage αρχιτεκτονική με τις πρωτοποριακές αρχιτεκτονικές τάσεις του 21ου αιώνα. 

Ωράριο: 1/4 & 2/4, 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Kaizen Campus

Kaizen Campus
© Yiorgis Yerolymbos

Η νέα υπερσύγχρονη έδρα των γραφείων της εταιρείας Kaizen Gaming, της μεγαλύτερης εταιρείας GameTech στην Ελλάδα, ολοκληρώθηκε μόλις πριν λίγους μήνες από τα αρχιτεκτονικά γραφεία ASPA-KST και Urban Soul Project. Στόχος ήταν να δημιουργηθεί ένας χώρος που προάγει τη βιωσιμότητα και οι εργασιακές συνθήκες θα βρίσκονται στα υψηλότερα δυνατά επίπεδα, προωθώντας κοινωνικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες για τους υπαλλήλους. 

Ωράριο: 1/4 & 2/4, 12-5 μ.μ.

Gagosian

Gagosian
© Giorgos Sfakianakis

Δεν είναι λίγοι οι χώροι τέχνης της Αθήνας που στεγάζονται σε νεοκλασικά κτίρια. Μία από αυτές είναι και η ελληνική έδρα των φημισμένων γκαλερί του Larry Gagosian, ένας χώρος που ανακαινίστηκε από την αρχιτεκτονική ομάδα του Kois Associated Architects το 2020. Από 6 Απριλίου η Gagosian παρουσιάζει την έκθεση σύγχρονης τέχνης "Neon Ark" του Douglas Gordon, μια σειρά νέον έργων μέσα από την οποία ο καλλιτέχνης εξερευνά τη συλλογική μνήμη και τη σχέση του χωροχρόνου με τη ψυχολογική ασφάλεια.

Ωράριο: 1/4, 11 π.μ. - 5 μ.μ.

Βίλα Χρυσώτη

Βίλα Χρυσώτη
© Gavriil Lux

Πολλά από τα εμβληματικά αρχιτεκτονικά έργα του Ερνέστου Τσίλερ έχουν συμπεριληφθεί ανά διαστήματα στο πρόγραμμα του Open House Athens. Μία από τις νέες προσθήκες της φετινής διοργάνωσης είναι ένα αρχοντικό στην Κηφισιά που κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Το ’21 αποκαταστάθηκε από τους Έλενα Τασσοπούλου, Ρόη Γιαννοπούλου και Fabrizio Zamponi, και πλέον χρησιμοποιείται ως εργασιακός χώρος από το "K Project".

Ωράριο: 1/4, 11 π.μ. - 4 μ.μ.

The Newel Psychiko

The Newel Psychiko

Μόλις 10 λεπτά από το αθηναϊκό κέντρο, το κτίριο που αρχικά σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Μιχαήλ Σωτάκη, πρόσφατα εντάχθηκε στον ξενοδοχειακό όμιλο της Newel Hospitality Collection και μετατράπηκε σε ένα φινετσάτο boutique hotel από τους JC Architects, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε επισκέπτη.

Ωράριο: 1 & 2/4, 12-4 μ.μ.

Ωδείο Αθηνών

Ωδείο Αθηνών
© Marq Riley

Ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά μνημεία της πόλης που όχι μόνο κουβαλάει μια πλούσια ιστορία, αλλά αποτελεί επίσης σύμβολο του μοντερνισμού στην Ελλάδα και χαρακτηριστικό δείγμα της σχολής του Μπάουχαους. Αν και ο Ιωάννης Δεσποτόπουλος δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το αρχικό του σχέδιο για το επιβλητικό αυτό κτίριο, πριν από λίγους μήνες οι διάδοχοι του μερίμνησαν για την αναστύλωση πέντε χώρων ακολουθώντας το πνεύμα και το όραμα του μεγάλου Έλληνα αρχιτέκτονα και ολοκληρώνοντας το για χρόνια ημιτελές έργο του.

Ωράριο: 1 & 2/4, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

House in a House

House in a House
© Thanasis Oikonomou

Διαμέρισμα πολυκατοικίας από το 1940 που ο αρχιτέκτονας Θανάσης Οικονόμου επανασχεδίασε το 2023 και τώρα χρησιμοποιείται ως χώρος έκθεσης έργων τέχνης της καλλιτέχνιδας Κλεοπάτρας Τσαλή.

Ωράριο: 1 & 2/4: 12-5 μ.μ.

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών

Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών
© Kiki Georgiadou

Έργο του αρχιτέκτονα Stewart Thomspon από το 1923 που περιλαμβάνει το Cotsen Hall, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και την αίθουσα "Ιωάννης Μακρυγιάννης", η οποία προστέθηκε στο κτιριακό συγκρότημα το 2018. Πριν λίγες μέρες η πτέρυγα "Μακρυγιάννης" εγκαινίασε μία νέα εικαστική έκθεση από τον Μανώλη Χάρο, ένα αφιέρωμα στον "Διάλογο" του Διονύσιου Σολωμού.

Ωράριο: 1/4, 10 π.μ. - 2 μ.μ.

Μουσείο Αλέκος Φασιανός

Μουσείο Αλέκος Φασιανός
© Leti Arvaniti Krokou

Μια αρχιτεκτονική σύμπραξη του Αλέκου Φασιανού και του αρχιτέκτονα Κυριάκου Κρόκου. Στις αρχές του 2023 ανακοινώθηκε ότι το πατρικό του Έλληνα καλλιτέχνη θα μετατραπεί σε μουσείο, εκθέτοντας μερικά από τα πιο εμβληματικά έργα του. Επισήμως το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του στις 26 Απριλίου, ενώ για την ώρα διεξάγει μια σειρά δημιουργικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά.

Ωράριο: 1 & 2/4, 12-3 μ.μ.

L’avventura Hotel

L'Avventura Hotel
© Alina Lefa

Κρυμμένο σε ένα γραφικό σοκάκι στη γειτονιά του Ψυρρή, το ξενοδοχείο που ανακαινίστηκε το 2021 από τους A2 Architects προσφέρει στους επισκέπτες απομόνωση και ηρεμία σε μια περιοχή που δεν κοιμάται ποτέ.

Ωράριο: 1 & 2/4, 12-2 μ.μ. & 5-8 μ.μ.

Δείτε εδώ όλα τα κτίρια που συμμετέχουν στο Open House Athens 2023.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Τι σχέση έχει ο Λόρδος Βύρωνας με τα γλυπτά του Παρθενώνα;

Το Μουσείο Ακρόπολης παρουσιάζει την έκθεση "Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας" με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βρετανού ποιητή.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
24/04/2024

Communities Between Islands: Καλλιτέχνες συνομιλούν με κοινότητες από τρία νησιά της Μεσογείου

Το δεύτερο κεφάλαιο του διεπιστημονικού καλλιτεχνικού προγράμματος Communities Between Islands έρχεται τον Μάιο στη Σύρο.

Τελευταίες μέρες με το "White Dwarf" στο Μουσείο Μπενάκη

Η διαδραστική εγκατάσταση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας ολοκληρώνεται αυτή την εβδομάδα.

Queer, διαδικτυακή και κινηματική ποίηση στον 21ο αιώνα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου ανατρέχουμε σε μερικά από τα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν για τα κινήματα και τα ποιήματα στο πρόσφατο συνέδριο "Από την παγκοσμιοποίηση στην τεχνητή νοημοσύνη. Η ελληνική λογοτεχνία στον 21ο αιώνα" στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο ΚΠΙΣΝ. Το συνέδριο διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών σε συνεργασία με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

"Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε..." τους μεγάλους συνθέτες του 20ού αιώνα

Το Ινστιτούτο Ελληνικής Μουσικής Κληρονομιάς μπαίνει στην Πινακοθήκη Γκίκα και παρουσιάζει μία διαδραστική έκθεση-αφιέρωμα σε 11 σπουδαίους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας.

"Ίσαλος Γραμμή": Ένα ταξίδι ακουστικής αίσθησης και μνήμης μέσα από το εργαστήρι του Στέλιου Γαβαλά

Μία γοητευτική προσέγγιση σε έργα γλυπτικής, που προκαλούν χωρικές εμπειρίες, υιοθετώντας τα χαρακτηριστικά και τις ποιότητες της αρχιτεκτονικής δημιουργίας.

Ο κορυφαίος συγγραφέας αστυνομικού Ian Rankin στην Αθήνα

Ο Βρετανός συγγραφέας επισκέπτεται τη χώρα μας στο πλαίσιο του 5ου Φεστιβάλ Αστυνομικής Λογοτεχνίας Agatha με αφορμή το νέο του αστυνομικό μυθιστόρημα "Όσα δεν θέλω να πω".