"Visual Arts Initiator": Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας της Ελευσίνας

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προσκαλεί καλλιτέχνες να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος.

Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν © Stathis Mamalakis

Η 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης προσκαλεί καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στο πεδίο των εικαστικών τεχνών, με έμφαση στον δημόσιο χώρο (installation, video art, sound art, performance, γλυπτική κ.ο.κ.), να συμμετάσχουν στην 3η έκδοση του προγράμματος καλλιτεχνικής φιλοξενίας "Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III - Αλλά μην το πεις σε κανέναν". 

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στην Ελευσίνα σε δύο περιόδους, τον Μάιο και τον Οκτώβριο του 2023, ενώ οι καλλιτέχνες που θα επιλεγούν θα διαμείνουν στην πόλη, θα εμπνευστούν από τα Ελευσίνια Μυστήρια, θα πειραματιστούν και θα δημιουργήσουν πρωτότυπα έργα σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο της Ελευσίνας, υπό την καθοδήγηση της διεθνούς αναγνώρισης επιμελήτριας Joanna Warsza και πέντε ακόμη καταξιωμένων καλλιτεχνών.

Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν

Το "Μυστήριο 19 Visual Arts Initiator III – Αλλά μην το πεις σε κανέναν" είναι ένα πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας που ξεκινάει τον Μάιο και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο του 2023 με μία έκθεση στο δημόσιο χώρο της πόλης της Ελευσίνας, σε διάλογο με τον Αρχαιολογικό Χώρο. Πέντε (5) καλλιτέχνες καλούνται να μείνουν στην πόλη για να μυηθούν από πέντε διεθνείς δημιουργούς. Με αφετηρία τις εικασίες γύρω από τις ιδιαίτερες παγανιστικές τελετουργίες των Ελευσινίων Μυστηρίων, το πρόγραμμα φιλοξενίας και η έκθεση που προκύπτει απ’ αυτό, με πέντε νέα έργα από τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες και πέντε προϋπάρχοντα έργα από τους "μύστες” τους - όλα σε διάλογο με τον αρχαιολογικό χώρο - επιζητούν μια επανερμηνεία της σημερινής σημασίας εννοιών, όπως η μύηση και η μυστικότητα, επεκτείνοντάς τις προς διάφορες κατευθύνσεις σε κοινωνικό, πολιτικό, ποιητικό επίπεδο. 

Κεντρικός στόχος του προγράμματος παρακαταθήκης, που έχει πραγματοποιηθεί με επιτυχία ήδη δύο φορές, το 2018 και το 2021, είναι να μυήσει Έλληνες και ξένους νέους εικαστικούς στην τέχνη της in situ εγκατάστασης με την υποστήριξη μιας επιμελητικής ομάδας, και να τους δώσει την ευκαιρία να πειραματιστούν με έργα μικρής και μεσαίας κλίμακας στον δημόσιο χώρο. Τα έργα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της παραμονής τους είναι αποτέλεσμα των σχέσεων που αναπτύσσουν με τους κατοίκους και την πόλη αλλά και της μεταξύ τους συνδιαλλαγής. 

Η 2023 Ελευσίς, στο πλαίσιο του προγράμματος, συνεργάζεται με αναγνωρισμένους φορείς, καλλιτέχνες και επιμελητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τα 40m cube, Mosquito Coast Factory, Yellow Brick, Eight/Το Οχτώ, Snehta Residency, ενώ στις δύο προηγούμενες εκδοχές του έχουν συμμετάσχει συνολικά 12 καλλιτέχνες, οι Sophie Innmann (DE), Εύη Καλογηροπούλου (GR), Doruntina Kastrati (XK), Hortense Le Calvez (FR), Πάνος Προφήτης και Δέσποινα Χαριτωνίδη (GR), Παγώνα Ζάλη (GR), Τίμοθυ Λασκαράτος (GR), Αιμιλία Λιόντου (ΑΤ), Μαρία Νικηφοράκη (GR), Eleni Mylona (CH) και Kamila Szejnoch (PL).

Δηλώστε συμμετοχή έως και τις 2 Απριλίου εδώ.

Αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με το "Visual Arts Initiator III - Αλλά μην το πεις σε κανέναν", τη δομή και τις παροχές του προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής και τη διαδικασία αξιολόγησης, μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Unfu*k yourself: Ένα βιβλίο που μιλάει στα ίσια & δείχνει τον δρόμο προς την πραγματική ευτυχία

Το βιβλίο που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις σκέψεις σας και κατά συνέπεια θα τις ελέγξετε, ώστε να έχετε μια πραγματικά ευτυχισμένη ζωή!

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Μια διαδικτυακή γνωριμία με τη Γεωργία Λαλέ

Ο ΑΚΤΟ προσκαλεί την καταξιωμένη δημιουργό να μιλήσει για βιώματα της καλλιτεχνικής και επαγγελματικής της διαδρομής.

Συνάντηση με τους συγγραφείς Γιάννη Παλαβό & Αχιλλέα ΙΙΙ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου

Η εκδήλωση εντάσσεται στον Περίπατο Βιβλίου 2024 της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου.

Νέα έκθεση από τον Δαυίδ Σαμπεθάι στην Eleftheria Tseliou Gallery

Το πρώτο μέρος της έκθεσης έχει τίτλο "I Ain’t Dead, Just Trying to Hear The Sound of The Earth Spinning", ο οποίος λειτουργεί ως χιουμοριστική δήλωση και ως ένα είδος παραβολής.

Τρεις καλλιτέχνες παίζουν με τη φύση στην γκαλερί Rodeo

Θανάσης Τότσικας, Liliana Moro και David Douard συνομιλούν με έναν απρόσμενο τρόπο μέσω των έργων τους.

Η Κάπα Εκδοτική γιορτάζει 10 χρόνια ζωής με το άνοιγμα του δικού της βιβλιοπωλείου

Το ολοκαίνουριο "σπίτι" της Κάπα Εκδοτικής φιλοξενεί σε έναν άνετο χώρο 120 τμ τον πλήρη κατάλογο των εκδόσεών της και φιλοδοξεί να καθιερωθεί ως ένα νέο βιβλιοφιλικό στέκι στην "καρδιά" της πόλης.

Ξηρόμερο/Dryland": Εγκαινιάστηκε το Ελληνικό Περίπτερο στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Η έκθεση ανοίγει για το κοινό το Σάββατο 20 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Νοέμβριο.