Ένα ανεπανάληπτο κινηματογραφικό "Πανηγύρι" έρχεται στην Ελευσίνα

Μαραθώνιες προβολές, live cinema δρώμενα, ομιλίες, περφόρμανς εικονικής πραγματικότητας αλλά και ένα πραγματικό πανηγύρι μας υπόσχονται τρεις μοναδικές μέρες στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της πόλης.

LA Plays Itself «LA Plays Itself»

Στο πλαίσιο των πολυποίκιλων δράσεων κάτω από την ομπρέλα του "2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης", ο αναγνωρισμένος σκηνοθέτης Σύλλας Τζουμέρκας σε συνεπιμέλεια με τους Μαρία Χατζηχριστοδούλου / Maria X (ακαδημαϊκός, cultural practitioner), Λορέντζο Εσποζίτο (κριτικός κινηματογράφου, programmer) και σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το λονδρέζικο LADA (The Live Art Development Agency), παρουσιάζουν το πρωτποριακό και πληθωρικό "Πανηγύρι".

Πρόκειται για ένα πολυδιάστατο δρώμενο διάρκειας τριών ημερών (21-23/4) με έδρα το καθαυτό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας, αλλά και τους γύρω χώρους του, όπου φιλοξενούνται δράσεις με ελεύθερη είσοδο. Εκείνο που κάνει ξεχωριστό το "Πανηγύρι", βέβαια, είναι ο μαραθώνιος χαρακτήρας του. Σχεδόν όλα τα events διαρκούν χωρίς διακοπή όλο το τριήμερο, έτσι που κάποιος τολμηρός να μπορεί να περάσει όλες τις μέρες του στην Ελευσίνα.

Πανηγύρι - Ελευσίνα
©Σύλλας Τζουμέρκας

Πιο συγκεκριμένα, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο (ακόμα και για ύπνο) στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο που λειτουργεί ως pop-up σινεμά, μας περιμένουν συνολικά 3.480 λεπτά κινηματογραφικού μαραθωνίου. Στο μενού των προβολών παρουσιάζονται φιλμ σε πανελλήνια πρεμιέρα, όπως τα "Ανθρώπινα Λουλούδια της Σάρκας" ("Human Flowers of Flesh", Έλενα Γοουίτμαν) όπου πρωταγωνιστούν η Αγγελική Παπούλια και ο Ντενί Λαβάν. Ακόμα, θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τις ταινίες "Αγύριστο Κεφάλι" ("Βloodyminded") και "Η Μοναδική μου Απαίτηση" ("My One Demand"), στις οποίες ο σκηνοθέτης Ματ Άνταμς σε συνεργασία με την καλλιτεχνική ομάδα Blast Theory στήνουν εμβληματικά διαδραστικά μονοπλάνα. Παίζονται ακόμα: σε αποκατεστημένη κόπια το φιλμ ορόσημο του queer σινεμά "La Plays Itself" (Φρεντ Χάλστεντ), το διάρκειας 10 ωρών "Η Eξέλιξη μιας Φιλιππινέζικης Οικογένειας" του αιρετικού Λαβ Ντίαζ, επιλεγμένοι τίτλοι από τη φιλμογραφία του ιδιοσυγκρασιακού Αργεντίνου Εντουάρντο Γουίλιαμς, αλλά και ταινίες που ενσωμάτωσαν real-time τεχνικές από τους Βιμ Βέντερες, Μάικλ Γκλάογκερ, Μόνικα Βίλι, Ούλριζ Ζάιντλ, Αλέξη Δαμιανό, Χάνα Πόλακ, Τζ. Π. Σνιαντέσκι, Στέφαν Γιάρλ, Άβο Καπραελιάν και άλλους.

Niya B
©Tomasz Kotkiewicz
Niya B

Παράλληλα, μόνο το βράδυ της Παρασκευής (21/4), στο Κέντρο ξεκινά ένας μαραθώνιος δημοσίου λόγου με ομιλίες και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης διάρκειας 6 ωρών, γύρω από τις θεματικές που αφορούν το "Πανηγύρι" - δηλαδή, την έννοια του live cinema και της σύγχρονες νοηματοδοτήσεις της εργατικής τάξης. Στον ιδιότυπο αυτό λεκτικό μαραθώνιο συμμετέχουν διακεκριμένοι ομιλητές, όπως ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι Κάρελ Οχ, η επιμελήτρια και creative director του Future Everything Ειρήνη Παπαδημητρίου, η καλλιτέχνης, ακαδημαϊκός και περφόρμερ Niya B, ο σκηνοθέτης και εικαστικός και ιδρυτικό μέλος των Blast Theory Ματ Άνταμς, η Ιταλίδα ακαδημαϊκός media και αραβικών σπουδών και συνιδρύτρια του UntoldSyria Ντονατέλα Ντέλα Ράτα, ο εικαστικός, ακαδημαΪκός και σχεδιαστής Κρις Σάλτερ και πολλοί ακόμα εκλεκτοί καλεσμένοι που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Goodnight, Sleep Tight ZU-UK
"Goodnight, Sleep Tight"

Επιπλέον, επίσης στο Κέντρο, παρουσιάζονται δύο θρυλικές διαδραστικές VR περφόρμανς (εικονικής πραγματικότητας) από την διεπιστημονική ομάδα ZU-UK. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα "Binaural Dinner Date" και "Goodnight, Sleep Tight" που έχουν γίνει sold out σε όλο τον κόσμο και παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Την ώρα που στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο θα "τρέχουν" όλα τα παραπάνω, σε πολύ κοντινή απόστασή του θα λαμβάνει χώρα το πανηγύρι για την γιορτή του Αγίου Γεωργίου στην οδό Παγκάλου. Μικροπωλητές, παιχνίδια, μουσική, χορός αναμειγνύονται με τη ζωντανή εγκατάσταση "Σειρήνων" και άλλων εκπλήξεων σε επιμέλεια της σκηνογράφου Πηνελόπης Βαλτή.  Σε αυτό το φεστιβαλικό σκηνικό, στήνονται οι κάμερες και το γύρισμα ξεκινάει για τις δύο live cinema ταινίες σε σκηνοθεσία της γερμανίδας ντοκιμαντερίστριας Έλκε Λερενκράους και του Σύλλα Τζουμέρκα, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ηθοποιών και καλλιτεχνικών συντελεστών, αλλά και του ίδιου του κοινού του "Πανηγυριού". Μετά το τέλος των γυρισμάτων, το Κέντρο μετατρέπεται σε post-production hub, ανοιχτό στο κοινό, προκειμένου να παρακολουθήσει το στάδιο του μοντάζ και της τεχνικής επεξεργασίας των ταινιών. Τα δύο πρωτότυπα κινηματογραφικά έργα θα αποτελέσουν τον επίλογο του τριήμερου φεστιβάλ και θα προβληθούν στο pop-up σινεμά την Κυριακή το βράδυ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του "Πανηγυριού" πρόκειται να ανακοινωθεί σύντομα. Θυμίζουμε πως η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη, ωστόσο για όσες πραγματικοποιούνται στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ελευσίνας είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης ή η παραλαβή δελτίου εισόδου στους χώρους του φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Σινεμά

Βλέπουμε την "Κάρι" του Στίβεν Κινγκ στον Δαναό

Την ταινία σκηνοθετεί ο Μπράιαν Ντε Πάλμα, ο οποίος παρέδωσε μια από τις πιο εμβληματικές ταινίες τρόμου στην ιστορία και έκτοτε μπήκε στο πάνθεον των καλύτερων σκηνοθετών τρόμου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
12/04/2024

Άνοιξαν οι συμμετοχές για το 14ο International Micro μ Festival

Ανοιχτό κάλεσμα σε Έλληνες και ξένους κινηματογραφιστές με στόχο την ανάδειξη της ταινίας μικρού μήκους.

Το παιδικό και εφηβικό φεστιβάλ "Psaroloco" επιστρέφει

Το φεστιβάλ ετοιμάζει μια σειρά ταινιών - εργαστηρίων - διαδραστικών εμπειριών και συζητήσεων ειδικά προσαρμοσμένων για μικρούς σινεφίλ.

Το Φεστιβάλ Δράμας ταξιδεύει στον κινηματογράφο Ίριδα

Οι σπουδαστικές ταινίες και ένα αφιέρωμα σε επιλεγμένες γερμανικές ταινίες μικρού μήκους από τη δεκαετία του ’80 έως και σήμερα, έχουν την τιμητική τους στον πιο νεανικό κινηματογράφο της Αθήνας.

Επίσημο πρόγραμμα Φεστιβάλ Καννών 2025: Ο Λάνθιμος και οι άλλοι

Οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Έλληνα σκηνοθέτη διεκδικούν τον Χρυσό Φοίνικα μαζί με πολυαναμενόμενες ταινίες κορυφαίων δημιουργών όπως ο Φράνσις Κόπολα, ο Πάολο Σορεντίνο και ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ.

Πότε κυκλοφορούν οι "Ιστορίες Καλοσύνης" του Γιώργου Λάνθιμου

Έγινε γνωστή η ημερομηνία κυκλοφορίας της νέας ταινίας του Έλληνα σκηνοθέτη στις εγχώριες αίθουσες.

Το Athens Fashion Film Festival παρουσιάζει το πρώτο Masterclass για την δημιουργία ενός fashion film

Το Masterclass του AFFF με τον οπτικοακουστικό καλλιτέχνη Ραφαήλ Σαμαρά, παρουσιάζεται με αφορμή Fashion Panorama, the Italian New Wave, που διοργανώνει η Ιταλική Πρεσβεία στην Αθήνα.