25η Μαρτίου: Ξεναγήσου δωρεάν στα μουσεία της πόλης

Αυτά είναι τα αθηναϊκά μουσεία που γιορτάζουν την εθνική επέτειο με ελεύθερη είσοδο στις συλλογές τους.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παρότι ο εορτασμός της εθνικής επετείου φέτος πέφτει Σάββατο και στερεί ένα ανοιξιάτικο τριήμερο χαλάρωσης, τα μουσεία της Αθήνας μάς δίνουν την ευκαιρία να περιηγηθούμε για άλλη μια φορά στις πολύτιμες συλλογές και τις νέες περιοδικές εκθέσεις τους με ελεύθερη είσοδο. Αυτές είναι οι τρεις μουσειακές στάσεις που αξίζει να κάνετε με αφορμή την 25η Μαρτίου.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)
"Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)"

Ως θεματοφύλακας της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το μουσείο διοργανώνει ανά διαστήματα περιοδικές εκθέσεις που ρίχνουν φως σε σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Ελλάδα. Μία από αυτές είναι η έκθεση "Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)" που παρουσιάζεται στο κτίριο μέχρι τον Ιούνιο. Το πρώτο μέρος της έκθεσης αφορά τα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων, ενώ το δεύτερο, που θα εγκαινιαστεί μέσα στο ’23, εστιάζει στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.

Η βασική ενότητα της έκθεσης περιλαμβάνει φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του μουσείου, τα οποία συνοδεύονται από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο που αναφέρονται σε γεγονότα από την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία εκθεσιακή ενότητα παρουσιάζεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου είχε πραγματοποιηθεί η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Στην αίθουσα εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα επακόλουθα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μουσείο Ακρόπολης

Σταθερός προορισμός το Μουσείο Ακρόπολης.
@Γιώργος Βιτσαρόπουλος

Όσοι μένετε κοντά στο κέντρο και οι περιπλανήσεις στην Αρεοπαγίτου έχουν γίνει καθημερινή συνήθεια, αξίζει να περάσετε από το Μουσείο Ακρόπολης για να θαυμάσετε την επιβλητική θέα ή να χαζέψετε για μία ακόμα φορά τις συλλογές του. Μία από τις πιο πρόσφατες περιοδικές εκθέσεις του μουσείου ρίχνει αυλαία την Κυριακή 26/3: το πρότζεκτ "Ένδυμα Ψυχής" του φωτογράφου Βαγγέλη Κύρη και του εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ επανασυστήνει με έναν πρωτότυπο τρόπο ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα και τιμώντας τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Ακόμη, στην είσοδο του μουσείου φιλοξενείται "Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι", ένα έργο γλυπτικής από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης. Το γλυπτό παρουσιάζεται στο μουσείο έως τον Μάιο, στο πλαίσιο της νέας σειράς εκθέσεων "Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες".

Πολεμικό Μουσείο

Πολεμικό Μουσείο

Παρόλο που η περιοχή κοντά στο μετρό Ευαγγελισμός είναι γεμάτη από μουσεία και γκαλερί, τα περισσότερα παραμένουν κλειστά την ημέρα της εθνικής επετείου. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το Πολεμικό Μουσείο, μέσα στο οποίο ανακαλύπτει κανείς μια εντυπωσιακή συλλογή πολεμικών κειμηλίων από την προϊστορική εποχή έως τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η εξωτερική εκσυγχρονιστική όψη του μουσείου με τη συλλογή πυροβόλων και μαχητικών σκαφών της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι από μόνος του λόγος για να το επισκεφθείτε.

Περισσότερες πληροφορίες

Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Το Μουσείο Ακρόπολης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), εγκαινιάζει μία νέα σειρά εκθέσεων «Περιοδικοί και απρόσμενοι επισκέπτες», με έργα από μουσεία του κόσμου που θα το επισκέπτονται κατά διαστήματα, είτε συνδεόμενα με κάποια εορταστική εκδήλωση είτε απρόσμενα, εμπλουτίζοντας έτσι την αισθητική και τη γνώση των επισκεπτών. Φέτος, η έμφαση δίδεται στην γυναικεία ομορφιά με ένα έργο γλυπτικής που ασκεί τη δική του γοητεία με το απαράμιλλο κάλλος της Αφροδίτης, θεάς της ομορφιάς. «Η Αφροδίτη με το χρυσό μπικίνι» προέρχεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και θα εκτίθεται στο ισόγειο του μουσείο έως τον Μάιο.

Από τη Μεγάλη... στη Σύγχρονη Ελλάδα (Μέρος Α΄)

  • Ιστορικές - Αρχαιολογικές

Η έκθεση παρακολουθεί την πορεία από τη Μεγάλη Ιδέα της εθνικής ολοκλήρωσης στη συνοριακή και πληθυσμιακή διαμόρφωση του σημερινού ελληνικού κράτους. Το πρώτο μέρος της αναφέρεται στα γεγονότα της μικρασιατικής εκστρατείας που οδήγησαν στην παγίωση των ελληνικών συνόρων και το δεύτερο, που θα ακολουθήσει το 2023, αφορά στις μετακινήσεις και τις προσφυγικές ροές που διαμόρφωσαν την πληθυσμιακή ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας. Στο κύριο μέρος περιλαμβάνονται φωτογραφικά τεκμήρια, έγγραφα και αντικείμενα από τις συλλογές του ΕΙΜ, πλαισιωμένα από μαρτυρίες, αποσπάσματα ημερολογίων, δημοσιεύματα του Τύπου και βίντεο αφηγούνται την ελληνική παρουσία στη Μικρά Ασία και τα γεγονότα της εκστρατείας, μέχρι την υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την καταστροφή της Σμύρνης. Η τελευταία ενότητα αναπτύσσεται στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, όπου διαδραματίστηκε η δίκη όσων θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για την εθνική τραγωδία. Εκεί, εκτίθενται τα πρωτότυπα σχέδια του Περικλή Βυζάντιου από τη Δίκη των Έξι, μαζί με τεκμήρια από τα γεγονότα που ακολούθησαν την Καταστροφή.

Ένδυμα Ψυχής

  • Μεικτά Μέσα

70 ενδυμασίες και στολές του προπερασμένου αιώνα χρησιμοποιούνται από τον φωτογράφο Βαγγέλη Κύρη και τον εκφραστή της κεντητικής τέχνης Ανατόλι Γεωργίεφ προκειμένου να παρουσιαστούν με καλλιτεχνικό τρόπο, φορεμένες από σύγχρονους ανθρώπους. Φωτογραφία και κέντημα συνδυάζονται δημιουργώντας ένα ξεχωριστό είδος τέχνης, αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 αλλά και την επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crushed Bitter Oranges": Μία χιουμοριστική περφόρμανς από τους Vaskos στο πλαίσιο του "Evrovizion"

Tο δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/06/2023

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.