Heiner Goebbels: "Η τέχνη δεν είναι σταυρόλεξο, προσφέρει μια εμπειρία"

Μιλήσαμε με τον Γερμανό συνθέτη για το πρότζεκτ «7 Στήλες», που παρουσιάζει στο πλαίσιο της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, και τις αντιρρήσεις του όσον αφορά την ύπαρξη συμβολισμών στην τέχνη.

Heiner Goebbels © John Kouskoutis

Το μέχρι πρόσφατα εγκαταλειμμένο Παλαιό Ελαιουργείο της Ελευσίνας αποκτά νέα ζωή και μετατρέπεται σε τελεστήριο, προσκαλώντας το κοινό να αφουγκραστεί τις αφηγήσεις του πρότζεκτ "7 Στήλες", μια νέα εγκατάσταση από τον Γερμανό καλλιτέχνη και συνθέτη Heiner Goebbels. Η έκθεση εντάσσεται στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα της διοργάνωσης 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και παρουσιάζεται παράλληλα με τέσσερις άλλες εκθέσεις στην πόλη της Ελευσίνας.

Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες
©John Kouskoutis

Φως, νερό, ήχος, εικόνες, αλλά και η πλούσια μεταβιομηχανική ιστορία του κτιρίου συνδυάζονται για να δημιουργηθεί μία κοσμική αίθουσα μύησης. Μέσα στον χώρο ακούγονται συνθέσεις που δεν μπορούν να αποδοθούν σε γνωστά μουσικά όργανα, αλλά και φωνές από την Ελλάδα μιας άλλης εποχής: ηχητικά ντοκουμέντα του 20ου αιώνα που ο εθνομουσικολόγος και μουσικός Samuel Baud-Bovy συνέλεξε κατά τη διάρκεια των περιπλανήσεών του στην Κρήτη και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Αντανακλάσεις στους τοίχους και την οροφή του Ελαιουργείου και κινούμενες εικόνες με τη συμμετοχή μιας ομάδας διεθνών περφόρμερ που ανασύρουν λείψανα της ευρωπαϊκής ιστορίας, καλούν το κοινό να δώσει τις δικές του ερμηνείες για το έργο ανακαλύπτοντας θραυσματικές μνήμες του παρελθόντος.

Μιλήσαμε με τον Goebbels για τα στοιχεία που πυροδότησαν το όραμά του για τις "7 Στήλες" και τις αντιρρήσεις του όσον αφορά την ύπαρξη συμβολισμών στην τέχνη.

Τι συμβολισμούς κρύβουν εδώ οι στήλες; Σχετίζονται με την αρχαιοελληνική αρχιτεκτονική ή τις βλέπετε περισσότερο ως τα "θεμέλια" της ελληνικής και ευρωπαϊκής ιστορίας;
Οι στήλες είναι λείψανα, συντρίμμια της ευρωπαϊκής κουλτούρας. Τίποτα άλλο. Δεν υπάρχει κανένας συμβολισμός. Δεν μου αρέσουν τα σύμβολα στην τέχνη γιατί έχουν την τάση να τρομάζουν τους θεατές και τους κάνουν να σκέφτονται ότι πρέπει να τα κατανοήσουν. Όμως η τέχνη δεν είναι σταυρόλεξο, προσφέρει μια εμπειρία. Ο συμβολισμός περιορίζει την ελευθερία μας να δούμε τα πράγματα μεμονωμένα. Πιστεύω ακράδαντα στη φαντασία και την ερμηνεία του θεατή, εξάλλου όλοι ξέρουμε τι είναι στήλη και τι αντιπροσωπεύει. Αλλά είμαι σίγουρος ότι ο καθένας θα κάνει τις δικές του προσωπικές συνδέσεις με αυτήν.

Μυστήριο 44 Heiner Goebbels 7 Στήλες

Γιατί επιλέξατε το Παλαιό Ελαιουργείο για την παρουσίαση της εγκατάστασης; Υπάρχει κάτι από την ιστορία του χώρου που ανακαλύπτουμε μέσω του πρότζεκτ;
Μέχρι τον περασμένο Ιούλιο ο χώρος παρέμενε ένα ερείπιο, αλλά με την υπόσχεση ότι οι τοίχοι θα μας αφηγηθούν ιστορίες: ιστορίες για τις εποχές που αυτό το εργοστάσιο χτίστηκε, χρησιμοποιήθηκε, καταστράφηκε και ανακαινίστηκε. Υπάρχουν πολλά χρονικά επίπεδα. Ταυτόχρονα, οι στήλες του ερείπιου είχαν το πλεονέκτημα του χώρου. Συνειδητοποίησα ότι μπορούσαμε να μετατρέψουμε τις κτιριακές εγκαταστάσεις σε ένα ναό αντίληψης ή διαλογισμού με τη βοήθεια του φωτός, του νερού, των ήχων, των φωνών και των εικόνων.

Ποια άλλα στοιχεία της Ελευσίνας αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για εσάς;
Η συνύπαρξη της μυθολογικής ιστορίας, των μυστηρίων και των βιομηχανικών εξελίξεων και καταστροφών, τα οποία δεν διαχωρίστηκαν το ένα από το άλλο, αλλά ανέπτυξαν έναν διάλογο. Κατά κάποιον τρόπο, αυτή είναι μια πολύ ώριμη και σύγχρονη αποδοχή του παρελθόντος μας: δεν το κρύβουμε, αλλά το αναγνωρίζουμε και το αναδεικνύουμε. Η Ελευσίνα είναι η πραγματική ζωή, όχι ένα μουσείο.

Heiner Goebbels 7 Στήλες
© John Kouskoutis

Οι κινούμενες εικόνες τραβήχτηκαν στο Park Avenue Armory της Νέας Υόρκης, κατά τη διάρκεια της παράστασης "Everything That Happened and Would Happen". Ποια είναι τα κοινά σημεία ανάμεσα στο έργο και την εγκατάσταση στην Ελευσίνα;
Η περφόρμανς - όπως και η εγκατάσταση στην Ελευσίνα - είναι ένας άλλος τρόπος να αποφύγω τη δημιουργία μηνυμάτων. Θέλω να προσφέρω έναν χώρο όπου μπορεί να ενεργοποιηθεί η φαντασία των θεατών. Τα βίντεο δείχνουν μια ομάδα περφόρμερ που ανασύρουν την ιστορία από το οπλοστάσιο του παρελθόντος. Είναι μία συνεργατική και αποκεντρωμένη διαδικασία, η οποία για εμάς παραμένει άγνωστη αλλά είναι προφανές πως ακολουθεί τη λογική αντηχήσεων μεταξύ των σωμάτων, των αντικειμένων και του ήχου. Βλέπουμε έναν υψηλό βαθμό προσοχής και φροντίδας μεταξύ των ατόμων.

Οι "7 Στήλες" συνδέονται με άλλες αφηγήσεις παλαιότερων έργων σας;
Το έργο συνδέεται μόνο με την κληρονομιά του αρχείου του Samuel Baud-Bovy. Και αυτό γιατί κάποιοι από τους τραγουδιστές που ηχογράφησε ήταν σημαντικές ακουστικές φωνές στις περφόρμανς "Ergotaxia Schliemann" (1997), "Stifters Dinge" (2007) και "A House of Call" (2021).

Heiner Goebbels 7 Στήλες
© John Kouskoutis

Heiner Goebbels 7 Στήλες
© John Kouskoutis

Πώς ήρθατε σε επαφή με το έργο του Samuel Baud-Bovy και ποιες είναι οι ελληνικές περιοχές που καλύπτει η έρευνά του;
Ανακάλυψα το αρχείο του τη δεκαετία του ’80, μέσα στο οποίο βρίσκονταν ηχογραφήσεις από την Κρήτη και την Κάλυμνο. Αλλά μου κέντρισε περισσότερο το ενδιαφέρον η μελέτη του γύρω από τις Κλέφτικες φωνές, των οποίων η παράδοση ξεκινά από την εποχή των ελληνικών επαναστάσεων ενάντια στη οθωμανική αυτοκρατορία. Δεν είμαι ειδικός σε αυτά τα θέματα, αλλά για μένα προσωπικά, η ανάδυση τέτοιων βιρτουόζων μοιάζει σπάνια στη δημοτική μουσική. 

Οι ιστορικές ηχογραφήσεις έπρεπε να συνομιλούν κάπως με το βιομηχανικό κτίριο. Τι λογική ακολουθήσατε για να το καταφέρετε αυτό;
Δεν είναι εμφανές. Οι συνδέσεις είναι αποτέλεσμα της ακουστικής του χώρου και της δικής μας αντίληψης, δηλαδή της δυνατότητάς μας να νοηματοδοτούμε τι ακούμε και βλέπουμε με έναν πολύ προσωπικό τρόπο. Προφανώς οι φωνές είναι αρχειακές μνήμες και κάνουν αναφορά στο παρελθόν και τις διαφορετικές χρονικές περιόδους με τις οποίες ερχόμαστε αντιμέτωποι σε αυτήν την έκθεση. Ίσως μπορούν πράγματι να πετύχουν αυτή τη σύνδεση, γιατί ενώ μας μιλούν στο παρόν, προέρχονται από μια εποχή πολύ πριν ηχογραφηθούν.

Τι είδους μουσικά όργανα χρησιμοποιήσατε στις συνθέσεις σας;
Μου αρέσει που ρωτάτε για τα μουσικά όργανα των συνθέσεών μου, γιατί χρησιμοποιώ τη λέξη "σύνθεση" με ένα πολύ πιο γενικό τρόπο και θεωρώ τα πάντα μέρος αυτής: το κτίριο, το νερό, τα κύματα, την κίνηση του φωτός, τις κινούμενες εικόνες, ακόμα και τις αντανακλάσεις των επισκεπτών που περιπλανιούνται στον χώρο. Αυτό που ακούμε είναι ένας αυτοσχεδιασμός τυμπάνων, σαξοφώνου και ηλεκτρονικών. Ακόμη, - αυτό το δείχνω σε δύο μικρές οθόνες - κάνω μερικές προσωπικές ηχητικές παρεμβάσεις με έγχορδα: σαντούρι, πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι κ.τ.λ. Αυτή είναι μία μεταβιομηχανική αναφορά, γιατί οι ήχοι δεν "παίζονται" αλλά αναπαράγονται με μηχανήματα, κινητήρες, μαγνήτες, βαρύτητα κ.α. Πολύ σπάνια ανακαλύπτεις παρεμβάσεις μου δια χειρός.

Info: Αποθήκη 2 Παλαιό Ελαιουργείο | 5/2-23/4 | Ώρες λειτουργίας: Τετ.-Παρ.: 5-9 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 12-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Παλαιό Ελαιουργείο Ελευσίνας

Κανελλοπούλου, παραλία Ελευσίνας
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Crushed Bitter Oranges": Μία χιουμοριστική περφόρμανς από τους Vaskos στο πλαίσιο του "Evrovizion"

Tο δραστήριο καλλιτεχνικό δίδυμο Vaskos (Βασίλης Νούλας και Κώστας Τζημούλης) αναπτύσσει υβριδικές δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν περφόρμανς, ηχητικά έργα, ενώ συνδυάζουν οπτικοακουστικά μέσα και κίνηση, και διακρίνονται από στοιχεία θεατρικότητας και σαρκασμού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
01/06/2023

Οι καλλιτέχνες του "Ιδού η Ρόδος" μιλούν για τη θέση της κεραμικής στη σύγχρονη τέχνη

Η πρώτη έκθεση της ICARO C.A.G.A. σε φυσικό χώρο μάς έδωσε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον επιμελητή της, Αποστόλη Αρτινό, και τέσσερις από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες για την εξέλιξη της κεραμικής σήμερα.

Δείτε το παράλληλο πρόγραμμα της έκθεσης χαρακτικής "BURR"

Καλλιτέχνες και επιμελητές ξεναγούν το κοινό στην έκθεση μιλώντας για τα έργα τους.

Ένα παιχνίδι υπερθέσεων και αντιθέσεων δημιουργούν τα έργα της Mira Dancy

Το πολυμορφικό πρότζεκτ "See-Thru Palm" θα παρουσιαστεί αυτόν τον μήνα στη γκαλερί Dio Horia.

Όλα όσα έμαθε από την Αθήνα, ο Rick Lowe τα μεταφέρει στη ζωγραφική του

Μία ακόμα έκθεση εγκαινιάζει στην Gagosian ο Αμερικανός καλλιτέχνης, συνδυαστικά με το "Hic sunt dracones" στο Μουσείο Μπενάκη.

Η Ιώ Μαθιανάκη και η Μαρία Πετρούτσου μάς ξεναγούν "Στο εργαστήρι" τους

Στην έκθεση ζωγραφικής οι δύο καλλιτέχνιδες συνομιλούν σε ένα εικαστικό αποτέλεσμα που προέκυψε κατά την κοινή τους πορεία στο εργαστήριο.

Radio Athènes και Arch φιλοξενούν έργα του Πόλυ Πεσλίκα

Στις εκθέσεις παρουσιάζονται βίντεο, φωτογραφίες, σχέδια και άλλων μορφών έργα από διάφορες χρονικές περιόδους.