Όλα όσα ανυπομονούμε να δούμε στην Ελευσίνα τον Μάρτιο

Συμμετοχικά καλλιτεχνικά έργα, μουσικές εκδηλώσεις, ποίηση, εικαστικά, ηχητικούς περιπάτους, εκπαιδευτικά προγράμματα και σύγχρονα συμπόσια περιλαμβάνει ο πρώτος μήνας της άνοιξης στην Ελευσίνα.

Ελευσίνα © Πηνελόπη Γερασίμου

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Λόγω εθνικού πένθους οι εκθέσεις και οι εικαστικές εγκαταστάσεις δεν θα λειτουργήσουν από 1 έως 3 Μαρτίου και η δράση Μυστήριο 49 Συμπόσια, που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου αναβάλλεται. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Με ξεχωριστές πολιτισμικές εμπειρίες για όλες τις ηλικίες ξεκινά ο Μάρτιος στην Ελευσίνα. Συνεχίζονται με μεγάλη επιτυχία οι τέσσερις εμβληματικές εκθέσεις και εικαστικές εγκαταστάσεις, σύγχρονο συμπόσιο στήνεται στην πλατεία της Μάνδρας, συναυλία δημοτικής μουσικής διοργανώνεται στον αρχαιολογικό χώρο, ποιητικές δράσεις πραγματοποιούνται σε παραδοσιακά καφενεία και νεανικά καφέ, ενώ μια μοναδική ακουστική εμπειρία ενός -site-specific και geo-located- ηχητικού περιπάτου είναι διαθέσιμη σε όσους επιλέξουν να περιπλανηθούν στην πόλη.

Η πλατεία της Μάνδρας μετατρέπεται σε συνεργασία με συλλογικότητες της πόλης σε ένα μεγάλο δημόσιο τραπέζι, με ομιλίες και ιδιαίτερες συνταγές, στο πλαίσιο της δράσης Μυστήριο 49 Συμπόσια. Μια μοναδική ευκαιρία γνωριμίας του πλούσιου πολιτισμού των γεύσεων των επιμέρους κοινοτήτων της περιοχής, μέσα από την πιο ανεπιτήδευτη και αισθαντική καθημερινή συνήθεια. Η προγραμματισμένη για τις 4 Μαρτίου δράση, αναβάλλεται λόγω εθνικού πένθους. Η νέα ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Ελευσίνα
© John Stathis

Στις 4 Μαρτίου (11 π.μ.) η 2023 Ελευσίς και η ομάδα του Design Campus προσκαλούν τους κατοίκους της Ελευσίνας, φοιτητές αρχιτέκτονες και πολεοδόμους στην πρώτη ενημερωτική συνάντηση για το Mυστήριο 41 Design Campus, που θα λάβει χώρα στο EΛΕVΣΙΣ Innovation Lab, by 2023 Εleusis, εντός του Εργοστασίου ΤΙΤΑΝ. Μια δράση χαρτογράφησης της πόλης και των περιβαλλοντικών προβλημάτων της, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για τη λειτουργική ανάπλαση του μέχρι πρόσφατα ανενεργού camping Όαση (είσοδος ελεύθερη).

Mια συμμετοχική καλλιτεχνική δράση, το Μυστήριο 60 metamorphoSEA, υλοποιείται στην Ελευσίνα από την 2023 Ελευσίς, τον πολιτιστικό οργανισμό CHORUS και την Brave New World Producties, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας Ulysses: European Odyssey. Αντλώντας έμπνευση από την ακτή της Ελευσίνας και συγκεκριμένα την περιοχή της Βλύχας, υλοποιείται υπό την καθοδήγηση του διεθνώς αναγνωρισμένου Ολλανδού σκηνοθέτη Sjoerd Wagenaar, μια σειρά τρίωρων εργαστηρίων και συμμετοχικών προβών, που καλούν τους Ελευσίνιους να οραματιστούν από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για το περιβάλλον της πόλης και του παραλιακού της μετώπου. Η δράση θα οδηγήσει στη δημιουργία μιας in situ παράστασης σε σκηνοθεσία του ιδίου καλλιτέχνη, που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 5 Μαρτίου εδώ.

Στο πλαίσιο της ίδιας δράσης, η 2023 Ελευσίς αναζητά δύο νέες/ους και ανερχόμενες/ους καλλιτέχνιδες/ες από την Ελευσίνα να συμμετάσχουν σε πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας και να να ταξιδέψουν σε μία από τις παρακάτω πόλεις της επιλογής τους [Βίλνιους (Λιθουανία), Κλουζ (Ρουμανία), Κοπεγχάγη (Δανία), Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), Όουλου (Φινλανδία)]. Αιτήσεις συμμετοχής έως τις 10 Μαρτίου.

Το Μυστήριο 100 Τα Ιερά Τραγούδια επιστρέφει υπό την επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβα, στις 19 Μαρτίου (12-1 μ.μ.) με μια μουσική παράσταση για την Εαρινή Ισημερία και το Μεγάλο Ψυχοσάββατο της Σαρακοστής, με κείμενα και δημοτικά τραγούδια για το θείο και το ανθρώπινο πάθος. Στον γεμάτο συμβολισμούς αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας, οι αρχαίοι κομμοί και ο θρήνος της Δήμητρας συναντούν το "Μοιρολόι της Παναγίας" και τα λαϊκά μοιρολόγια από την Ήπειρο και τον Πόντο. Ερμηνεύει μια από τις πιο σημαντικές εκπροσώπους του παραδοσιακού τραγουδιού, η Κατερίνα Παπαδοπούλου, ένας από τους μεγαλύτερους Ηπειρώτες τραγουδιστές, Κώστας Τζίμας και ο τραγουδιστής και δεξιοτέχνης στην ποντιακή λύρα (κεμεντζέ), Ηλίας Υφαντίδης. Συμμετέχει το μουσικό σχήμα παραδοσιακής μουσικής "Νότιο Τόξο”.

Ελευσίνα
© John Stathis

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Η προκράτηση θέσεων θα ξεκινήσει σύντομα.

Την επόμενη μέρα (20 Μαρτίου), ξεκινά σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών η λειτουργία της δράσης παρακαταθήκης Μυστήριο 7 Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Ελευσίνας - IN SITU πάνω στις θεματικές Περιβάλλον & Υγεία και Πολιτιστική Πολιτική. Το πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται στους κατοίκους της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, πραγματοποιείται στο ΕΚΕΔΑ και in situ σε εξωτερικούς χώρους της πόλης και παρέχεται δωρεάν. Στόχος του είναι η  καλλιέργεια της ελεύθερης σκέψης και η παροχή επιστημονικής γνώσης σε πολυπληθές και διαφορετικό -ηλικιακά, κοινωνικά και μορφωτικά- κοινό.

Αιτήσεις έως τις 15 Μαρτίου εδώ.

Το Μυστήριο 93 Ξυλίκι εγκαινιάζεται σε συνεργασία με την ομάδα AMOR OMNIA στις 21 Μαρτίου, παγκόσμια ημέρα ποίησης. Μαθητές Λυκείων Ελευσίνας, υπό τις οδηγίες και με την επιμέλεια του ποιητή και εκδότη Αντώνη Τσόκου, απαγγέλουν ποιήματα ανθολογημένα από την ελληνική και διεθνή ποιητική παραγωγή, για τον Χρόνο και την άρση του, την Αρπαγή και την Απουσία. Χώροι και ώρες δράσης: Το Kαφενείο στην Ποντιακή γειτονιά της πόλης (5.30 μ.μ.), και το νεανικό cafe Odemisio (7.30 μ.μ., είσοδος ελεύθερη).

Ελευσίνα
© Gerasimos Domenikos

Η 2023 Ελευσίς σε συνεργασία με τις ομάδες πeripatos sociocultural enterprise και Artopolis Cultural Association διοργανώνουν το Μυστήριο 68 ΣΤAΛΚΕΡ, περιπατητικές διαδρομές και παιχνίδια πόλεως πάνω σε θεματικές όπως το περιβάλλον, η ιστορία και η βιομηχανική αρχαιολογία. Κάτοικοι της Ελευσίνας όλων των ηλικιών συνεργάζονται με διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς, ξεναγούς, ειδικούς επιστήμονες και καλλιτέχνες και συν-σχεδιάζουν διαδραστικές εμπειρίες στον δημόσιο χώρο. Οι συμμετέχοντες στη δράση, ως σύγχρονοι περιηγητές, ξεδιπλώνουν τις πολύπτυχες πλευρές και μνήμες της πόλης και αναλαμβάνουν να ξανασυστήσουν την Ελευσίνα στους επισκέπτες της.

Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 18 Μαρτίου εδώ.

Τέλος, ένας ξεχωριστός -site-specific και geo-located- ηχητικός περίπατος στην Ελευσίνα, το Sound Walk, διοργανώνεται σε συνεργασία με την ομάδα Akoo.o. Μια περιπλάνηση βάσει της τεχνολογίας GPS στο κέντρο της πόλης, στον αρχαιολογικό χώρο, την παραλιακή οδό, τις σιδηροδρομικές γραμμές και το Παλαιό Ελαιουργείο, που εμπλουτίζεται ανάλογα με το γεωγραφικό σημείο με μουσικά στοιχεία, ηχητικά δείγματα από την παράσταση Μυστήριο 91 Magnetic Dance, ηχοτοπία της πόλης, αλλά και φυσικούς, αγροτικούς και βιομηχανικούς ήχους. Ο χρήστης χρειάζεται, απλώς, να εγκαταστήσει την εφαρμογή Echoes.xyz στο κινητό του τηλέφωνο (τεχνολογίας smartphone), να συνδέσει ένα ζευγάρι ακουστικά και να ξεκινήσει την περιπλάνησή του. Η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καλλιτεχνικού έργου Μυστήριο 91 Magnetic Dance, μιας σειράς εκδηλώσεων ψηφιακών τεχνών, που αφορά στην επικοινωνία σώματος και τεχνολογίας μέσα από την απομακρυσμένη επικοινωνία.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Athinorama Plus

Η Όλγα Κεφαλογιάννη στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας

Όσα δήλωσε η Υπουργός Τουρισμού στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Ανακύκλωσε την παλιά συσκευή θέρμανσης και στήριξε την δεντροφύτευση σε Αττική και Εύβοια

Στο πλαίσιο της καμπάνιας "my glorious green moments", δίνεται η δυνατότητα στους ενήλικες καταναλωτές να ανακυκλώσουν την παλιά τους συσκευή θέρμανσης σε επιλεγμένα σημεία.

Η Ολυμπιακή Φλόγα φωτίζει το ΚΠΙΣΝ

Η τελευταία τελετή της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας "Παρίσι 2024" θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Το ιστορικό ιστιοφόρο Belem θα παραλάβει την Ολυμπιακή Φλόγα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος θα φιλοξενήσει τη διάλεξη του καπετάνιου του Belem, Aymeric Gibet.

Χάρης Δούκας: "‘Όποιοι έχουν πολύ μεγάλα έσοδα από τον τουρισμό πρέπει να συνεισφέρουν περισσότερα στην πόλη"

Ο Δήμαρχος της Αθήνας μίλησε, στην Ανδριάνα Παρασκευοπούλου, Δημοσιογράφο-Παρουσιάστρια της ΕΡΤ, για τις θετικές και αρνητικές προοπτικές που ανοίγονται για την πόλη της Αθήνας τα επόμενα χρόνια, με φόντο την αυξημένη τουριστική δραστηριότητα και την ανάγκη για περισσότερο πράσινο.

Πασχαλινές προτάσεις δώρων στο Μουσείο Ακρόπολης

Φέτος το Πάσχα γιορτάστε με ξεχωριστά δώρα εμπνευσμένα από τις πλούσιες συλλογές του Μουσείου.

Η ιδρύτρια του The Meet Market εξηγεί πώς δημιούργησε μία από τις δημοφιλέστερες ελληνικές αγορές

Ενόψει του πασχαλινού Meet Market στην Τεχνόπολη, η εμπνεύστριά του Alison Δαμιανού, μιλά για τους στόχους και τις προκλήσεις της αγοράς που έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο αγαπημένα events του ελληνικού κοινού, αλλά και όσα θα δούμε στο easter edition της αγοράς στις 27 και 28 Απριλίου.