"Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα" αποκαλύπτεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Άλλη μία δράση του επιτυχημένου προγράμματος «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. 

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα". Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ. που φαίνεται πως έγιναν από τον ιερέα του κοντινού χωριού (Χαρβάτι). Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς, που θέλησε να το προφυλάξει, 63 χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με το επιστύλιο παρουσιάζονται δύο ακόμη θραύσματα από τον εντυπωσιακό λίθινο διάκοσμο του Θησαυρού του Ατρέα, τα οποία ενώνονται με άλλα τμήματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Τα πολύτιμα θραύσματα παρουσιάζονται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) από την Τρίτη 7 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Μέσα από προγραμματισμένες παρουσιάσεις, αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το άγνωστο χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής του μεγαλύτερου θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και για τις περιπέτειες των ευρημάτων του ανά τους αιώνες.  

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 
19 Μαρτίου, 2 και 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ. και 15 Μαρτίου και 5 και 19 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.
  
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Ο Θησαυρός του Ατρέα μετά από τις ανασκαφές του Λόρδου Έλγιν (Gell W., The Itinerary of Greece: With a commentary on Pausanias and Strabo and an account of the monuments of antiquity at present existing in that country, London 1810, πίν. 5).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Χαίρε Ξένε, στη χώρα των ονείρων": Η έκθεση του Robert McCabe αναδεικνύει την αιωνιότητα της Ελλάδας

Η έκθεση ολοκληρώθηκε με επιτυχία στο Μουσείο της Ακρόπολης, παρουσία της Όλγας Κεφαλογιάννη, προσφέροντας μια συγκινητική ματιά στην αυθεντικότητα και τη διαχρονικότητα της Ελλάδας, μέσα από το φακό του διάσημου Αμερικανού φωτογράφου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
11/09/2024

"Μυθιστορίες ΙΙ": Μια νέα προσέγγιση στη σύνθεση μύθου και ιστορίας στη Citronne Gallery

Εννέα σύγχρονοι καλλιτέχνες διερευνούν την αλληλεπίδραση μεταξύ μύθου και ιστορίας, προσφέροντας μια καλλιτεχνική εμπειρία στην Αθήνα.

"Ένα αλλόκοτο δείπνο" στο σπίτι του ζωγράφου Νίκου Νικολάου

Μία ομαδική έκθεση στο σπίτι του γνωστού ζωγράφου, στην Αίγινα.

Ο Gilbert Halaby εκθέτει τα ζωγραφικά έργα του στο Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας

Τη ατομική έκθεση του αυτοδίδακτου ζωγράφου Halaby επιμελήθηκε η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Ίρις Κρητικού.

"Η μπάλα της αλληλεγγύης": Ο Μιχάλης Κουντούρης αναδεικνύει την Εθνική Αστέγων και το Παγκόσμιο Κύπελλο με γελοιογραφίες

Η έκθεση εστιάζει στη δύναμη του ποδοσφαίρου ως παγκόσμιο ενωτικό παράγοντα, συνδυάζοντας τέχνη και αλληλεγγύη για την υποστήριξη των προγραμμάτων κοινωνικού αθλητισμού.

"Μια σακούλα γεμάτη τηλεκάρτες": Η Αλβανική Μετανάστευση στην Ελλάδα μέσα από ένα ζωντανό αρχείο

Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν την εξέλιξη ενός αρχείου για την αλβανική μετανάστευση στην Ελλάδα, μέσα από τη συνύπαρξη αρχειακών τεκμηρίων και προσωπικών ιστοριών, αποκαλύπτοντας τις πολυδιάστατες εμπειρίες που συνθέτουν αυτήν την πλούσια ιστορία.

Ανακαλύψτε τις νέες εκδόσεις Κάκτος για το φθινόπωρο και χειμώνα 2024

Από αναλυτικές μελέτες και κοινωνικές έρευνες μέχρι κλασικά λογοτεχνικά αριστουργήματα και σύγχρονα εγχειρίδια, οι νέες εκδόσεις καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων και ενδιαφερόντων.