"Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα" αποκαλύπτεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Άλλη μία δράση του επιτυχημένου προγράμματος «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο

Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. 

Μετά από δεκάδες θαυμάσια αντικείμενα που παρουσιάστηκαν έως τώρα, το Αθέατο Μουσείο υποδέχεται "Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα". Πρόκειται για ένα θραύσμα επιστυλίου από την πρόσοψη του μνημείου, με ανάγλυφα μυκηναϊκά μοτίβα και περίεργα χαραγμένα γκράφιτι των μέσων του 18ου αιώνα μ.Χ. που φαίνεται πως έγιναν από τον ιερέα του κοντινού χωριού (Χαρβάτι). Το μαρμάρινο θραύσμα βρέθηκε στο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου Μυκηνών μαζί με άλλες αρχαιότητες, όπου το είχε περισυλλέξει από τα χώματα του μνημείου το 1758 ένας παπάς, που θέλησε να το προφυλάξει, 63 χρόνια πριν από την Ελληνική Επανάσταση. Μαζί με το επιστύλιο παρουσιάζονται δύο ακόμη θραύσματα από τον εντυπωσιακό λίθινο διάκοσμο του Θησαυρού του Ατρέα, τα οποία ενώνονται με άλλα τμήματα που βρίσκονται σήμερα σε μουσεία του εξωτερικού. Τα πολύτιμα θραύσματα παρουσιάζονται στην "Αίθουσα του Βωμού" (αιθ. 34) από την Τρίτη 7 Μαρτίου ως τη Δευτέρα 8 Μαΐου.

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Μέσα από προγραμματισμένες παρουσιάσεις, αρχαιολόγοι του μουσείου υποδέχονται τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και συνομιλούν μαζί τους για το άγνωστο χρονικό της πρώτης συστηματικής ανασκαφής του μεγαλύτερου θολωτού τάφου των μυκηναϊκών χρόνων, καθώς και για τις περιπέτειες των ευρημάτων του ανά τους αιώνες.  

Το Μυστικό του Θησαυρού του Ατρέα Αθέατο Μουσείο
Τμήμα επιστυλίου από ερυθρό μάρμαρο (rosso antico) με ανάγλυφο διάκοσμο και νεώτερα γκράφιτι. Από την διακοσμημένη πρόσοψη του Θησαυρού του Ατρέα. Περί το 1350 π.Χ., αρ. κατ. ΕΑΜ Π 1481 (Φωτογραφικό Αρχείο Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και σχέδιο Γιάννη Νάκα).

Ημερομηνίες παρουσιάσεων: 
19 Μαρτίου, 2 και 23 Απριλίου και 7 Μαΐου ημέρα Κυριακή, ώρα έναρξης 1 μ.μ. και 15 Μαρτίου και 5 και 19 Απριλίου ημέρα Τετάρτη, ώρα έναρξης 1 μ.μ.
  
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. 

Λεζάντα φωτογραφίας εξωφύλλου: Ο Θησαυρός του Ατρέα μετά από τις ανασκαφές του Λόρδου Έλγιν (Gell W., The Itinerary of Greece: With a commentary on Pausanias and Strabo and an account of the monuments of antiquity at present existing in that country, London 1810, πίν. 5).

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

5+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις στο Μουσείο Μαρία Κάλλας

Οι must στάσεις για όποιον επισκεφθεί το νεοσύστατο μουσείο αφιερωμένο στη μυθική σοπράνο.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
18/04/2024

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων στοχεύει σε μια κληρονομιά ανθεκτική σε καταστροφές και συγκρούσεις

Η Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 18/4, αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση του κοινού στο σημαντικό θέμα της προστασίας της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Λαϊκή ζωγραφική και νοσταλγία για την αγροτική ζωή στον καμβά της Ιωάννας Λημνιού

Πρόκειται για την πρώτη ατομική έκθεση της καλλιτέχνιδας που θα παρουσιαστεί στην The Breeder.

Δύο νέες εκθέσεις στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα

Πρόκειται για την έκθεση του Δημήτρη Ανδρεάδη με τίτλο "Engram" και της εικαστικού Κατερίνας Παπαζήση "A dancefloor of one’s own".

Δωρεά της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Η δωρεά από τον Σπύρο και τη Ντόροθυ Λάτση γίνεται εις μνήμη του Ιωάννη και της Εριέττας Λάτση.

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.