Οι άγνωστοι "Residents" του Γιώργου Βογιατζάκη

Τα έργα του Βογιατζάκη προέκυψαν από τη σύνθεση σκηνικών που ο καλλιτέχνης φωτογράφησε βλέποντας την πόλη σε ένα άδειο πλαίσιο.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Ο Εικαστικός Κύκλος ΔΛ, σε συνεργασία με την Νίνα Κασσιανού, παρουσιάζει την Παρασκευή 10 Μαρτίου την ατομική έκθεση του Γιώργου Βογιατζάκη με τίτλο "Residents".

Ακολουθεί κείμενο του καλλιτέχνη σχετικά με την έκθεση:

"Οι "Residents" προέκυψαν από τη σύνθεση "σκηνικών" που φωτογράφησα βλέποντας την πόλη σαν ένα άδειο πλαίσιο, με τις φωτογραφίες αγνώστων που συνέλεξα γυρνώντας σε  διάφορα παζάρια.

Τους αγνώστους αυτούς τους αντιμετώπισα σαν ορφανούς -παρατημένους από τους τελευταίους εναπομείναντες συγγενείς τους- ή σαν μετανάστες. Ένα νέο είδος μεταναστών που είχαν ξεριζωθεί από τον τόπο τους (το παζάρι) κουβαλώντας μαζί τους τις μνήμες από την αλλοτινή, πραγματική ζωή τους αποτυπωμένες σε ένα κομμάτι ξεθωριασμένο φωτογραφικό χαρτί, όπως κάθε μετανάστης κουβαλάει στις στοιχειώδεις αποσκευές του κάτι πολύτιμο. Τους φιλοξένησα σπίτι μου σαν να είχαν ψυχή αυτοί οι χάρτινοι άνθρωποι, ανάγκες, επιθυμίες, αισθήματα.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Στα βλέμματά τους διάβαζα τις ιστορίες τους κι ήθελα να τις ξανακούσω σαν μελωδίες ενορχηστρωμένες αλλιώς, κάτω από νέες συνθήκες, μέσα σε περιβάλλοντα του τώρα, σε μια χρονική στιγμή που στην πραγματικότητα δεν υπήρξε ποτέ. Η επιλογή των σκηνικών δεν ήταν τυχαία. Την υπαγόρευσαν οι ίδιοι. Ήθελα να νιώθουν οικείο το περιβάλλον στο οποίο φιλοξενούνται, ικανοποιώντας μάλλον την ανάγκη μου να βλέπω να συνυπάρχουν οι δύο κόσμοι. Το παρελθόν με το παρόν.

Γιώργος Βογιατζάκης Residents

Κι όλα φάνηκαν να απέκτησαν νέες σημασίες. Σαν να αναδημιουργήθηκε ο κόσμος μέσω του φωτογραφημένου του εαυτού που έντεχνα ξέρει να προσποιείται μια δήθεν αντικειμενική κι αμερόληπτη αποτύπωση της στιγμής. Μια δήθεν αντικειμενική αποτύπωση της αλήθειας. Της ζωής της ίδιας". 

Εγκαίνια: 10/3 (6.30-9.30 μ.μ)

Info: Εικαστικός Κύκλος ΔΛ | 10/3-8/4 | Ώρες λειτουργίας: Τρ., Πεμ., Παρ.: 11 π.μ. – 8 μ.μ., Τετ., Σαβ.: 11 π.μ. – 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Υπακούει στον χρόνο το ασυνείδητο;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα (και πολλά ακόμη) δίνει το νέο βιβλίο της Ελληνικής Ψυχαναλυτικής Εταιρείας "Χρόνος και ασυνείδητο" από τις εκδόσεις Νήσος.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
21/11/2025

Πώς μοιάζουν "Τα εικονο-όργανα του Λάζαρου Ζήκου";

O αρχιτέκτονας Σπύρος Καπής παρουσιάζει στον χώρο τέχνης Enoikos ένα αφιέρωμα στον ανατρεπτικό εικαστικό και εικονογράφο.

"Για πολλά χρόνια κοιμόμουν νωρίς": Η Νάνα Σαχίνη σε ένα βιωματικό workshop-ταξίδι στη μνήμη της παιδικής ηλικίας

Το πρώτο εργαστήριο της σειράς "Workshop with the Artist" είναι μια πρωτοβουλία του InnerLand Project που εξερευνά την Τέχνη με ψυχολογικούς και ψυχαναλυτικούς όρους.

Τα ανατρεπτικά "εικονο-όργανα" του Λάζαρου Ζήκου σε μία νέα έκθεση

Το πρότζεκτ θα φιλοξενηθεί σε ένα νέο χώρο τέχνης στον Άλιμο.

5 must εικαστικά ραντεβού για το ΣΚ

Αφιερώματα σε σπουδαίους δημιουργούς και πρωτότυπες εκθέσεις για να μην κάτσεις μέσα το σαββατοκύριακο.

Η Εθνική Βιβλιοθήκη διαβάζει "Τον επίτιμο πρόξενο" για τον Δεκέμβρη

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τις συναντήσεις της Λέσχης Ανάγνωσης για το ενήλικο κοινό με φυσική παρουσία και διαδικτυακά. Δηλώστε έγκαιρα συμμετοχή.

Οι δύο νέοι τόμοι με την ποίηση του Καβάφη παρουσιάζονται στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης

Τα δύο νέα βιβλία των εκδόσεων Διόπτρα, καρπός πολυετούς έρευνας που κομίζει και στοιχεία που έρχονται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας, γίνονται αφορμή για την ενδιαφέρουσα συζήτηση.