Μια εξπρεσιονιστική ανάγνωση του μύθου του Ικάρου από τον Μιχάλη Αρφαρά

Ζωγραφική, γλυπτική και βίντεο συνθέτουν ένα πρωτότυπο εικαστικό σκηνικό και μελετούν τη σχέση του γνωστού μύθου με την ιστορία της ανθρώπινης εξέλιξης.

Μιχάλης Αρφαράς Ο ίλιγγος του Ίκαρου

Η αίθουσα τέχνης έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Μιχάλη Αρφαρά, "Ο ίλιγγος του Ίκαρου".

Η έκθεση είναι ένα εικαστικό σκηνικό αποτελούμενο από έργα που συνδυάζουν τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το βίντεο σε ένα εκθεσιακό σύνολο, επεκτείνοντας με κίνηση και ήχο τις εκφραστικές δυνατότητες των εικαστικών τεχνών. Αισθητικά τα έργα εμπλέκουν εξπρεσιονιστικά με σουρεαλιστικά στοιχεία, έχοντας προφανείς αναφορές στους κόσμους των κόμιξ και των video games.

Μιχάλης Αρφαράς Ο ίλιγγος του Ίκαρου

Μιχάλης Αρφαράς Ο ίλιγγος του Ίκαρου

Ο τίτλος της έκθεσης αναφέρεται στον μύθο του Ίκαρου και μάλιστα τη στιγμή που συνειδητοποιεί το πόσο ψηλά έχει πετάξει και τον κυριεύει ο ίλιγγος του ύψους. Είναι φανερό ότι ο Αρφαράς χρησιμοποιεί τον μύθο του Ίκαρου σαν αντικατοπτρισμό της ανθρώπινης ιστορικής εξέλιξης. Η ανθρωπότητα έκανε αδιαμφισβήτητα ένα τεράστιο εξελικτικό άλμα, για να βρίσκεται σήμερα σε αυτά τα δυσθεώρητα ύψη. Αυτή η αστάθεια της αιώρησης όμως γεννάει το ερώτημα του τι έπεται. Θα ακολουθήσει μια ακάθεκτη πτήση προς την ολοκληρωτική καταστροφή; Διαθέτει η ανθρωπότητα ακόμη την δύναμη μίας ριζικής αλλαγής, για να πραγματοποιήσει την ποθητή ομαλή προσγείωση σε μία ακόμη ζωντανή γη;

"Ο Αρφαράς με βαθιά περίσκεψη αντιλαμβάνεται τα όσα γύρω του τεκταίνονται, καταγράφει του κόσμου τις εικόνες και τις μεταμορφώνει σε συνείδηση αποκαλύπτοντας  τη βαθιά και πολύπλοκη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο χτες και το σήμερα, το βάθος και την επιφάνεια, την ουσία και την απουσία, το ήθος και την ασέβεια. Επιδεικνύει το πρόσωπό μας ως την πιο άκαμπτη ουσία δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα είδος αντίστροφης συγκίνησης που εκπέμπεται σιωπηλά και μαγικά από τα απορρίμματα του άκρατου καταναλωτικού μας εγώ. Καταγράφει ο Αρφαράς μια γλώσσα παράλογη. Αντικαθιστά τις λέξεις με σύμβολα που αφυπνίζουν νου και λογισμό. Γνωρίζει το αποτέλεσμα και μας το παρουσιάζει προκαλώντας μας. Είναι μια ύστατη προσπάθεια να παραμερίσουμε το παράλογο. Η διάβρωσή μας είναι όμως βαθειά. Η νίκη του καταναλωτισμού είναι βεβαία, τα μάτια μας θα συνηθίσουν πια να βλέπουν την ασχήμια, τα αυτιά μας θα ανέχονται τους ρήτορες. Θα ανεχτούμε το παραμορφωμένο σώμα μας.", παρατηρεί ο ιστορικός τέχνης Ανδρέας Χατζηθωμάς.

Εγκαίνια: 4/3 (12-5 μ.μ.)

Info: έκφραση – γιάννα γραμματοπούλου | 4/3-1/4 | Ώρες λειτουργίας: Πεμ., Παρ.: 12-8 μ.μ., Τετ.: 12-6 μ.μ., Σαβ.: 12-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Περισσότερες πληροφορίες

Έκφραση «Γιάννα Γραμματοπούλου»

Βαλαωρίτου 9Α, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

"Στρεβλή πορεία, 1960-1974": Παρουσιάζοντας την πολιτική από τη δεκαετία του '60 στη δικτατορία

Η μελέτη καλύπτει τα αίτια της απριλιανής δικτατορίας στη διάρκεια της δεκαετίας του ‘60 καθώς και την κληρονομιά της στην περίοδο της δημοκρατίας που ακολούθησε.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

3 μεταφράστριες μάς συστήνουν με το δικό τους τρόπο τρία πολυσυζητημένα βιβλία ξένης λογοτεχνίας που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι Χίλντα Παπαδημητρίου, Μαρία Ξυλούρη και Στέλα Ζουμπουλάκη γράφουν για τη "Μελέτη περίπτωσης", το "Cloud Atlas" και το "Κορίτσι", τρία σημαντικά βιβλία που μετέφρασαν πρόσφατα και αξίζει να προσέξουμε.

Ο Cacao Rocks μιλά για τη νέα τοιχογραφία του στο Mitsis N’U Piraeus Port και τη σύγχρονη ελληνική street art

Μια συζήτηση με τον καταξιωμένο καλλιτέχνη για την έμπνευση πίσω από το νέο έργο που κοσμεί το ιστορικό κτίριο στον Πειραιά.

Μια έκθεση "Δια χειρός" Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζεται στην Αθήνα

Το MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά εγκαινιάζει την πρώτη έκθεση του αφιερώματος "Τέσσερις Καλλιτέχνιδες, Τέσσερις Στάσεις".

"Tην άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις": Η Ελένη Κανελλοπούλου συνθέτει ένα ανοιξιάτικο σκηνικό από κεραμικά

Ο τίτλος της έκθεσης είναι εμπνευσμένος από το ποιητικό έργο του Ελύτη "Εκ Του Πλησίον".

9 στοιχεία που δε γνωρίζετε για το "Ξηρόμερο", την ελληνική εκπροσώπηση στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας

Ο επιμελητής Πάνος Γιαννικόπουλος γράφει μερικά fun facts για την εικαστική εγκατάσταση που θα εγκαινιαστεί στην 60ή Μπιενάλε Βενετίας.

"Where flowers are singing": Η Βασιλική Κούκου ερμηνεύει τη ζωή μέσα από τα στάδια αυτο-δημιουργίας της φύσης

Στον χώρο της γκαλερί θα στηθεί μια εγκατάσταση όπου θα συνυπάρχουν ζωγραφικά έργα, υφασμάτινα πλάσματα και λουλούδια.